Fahrettin Yokuş: İktidarın Suriye politikası iflas etti

Fahrettin Yokuş: İktidarın Suriye politikası iflas etti
İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, 2011 yılından itibaren uygulanan Suriye politikasının bedelinin Türk halkı için çok ağır olduğunu söyledi.

MEHMET AKGÜN / YENİÇAĞ

İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, 2011 yılından itibaren uygulanan Suriye politikasının bedelinin Türk halkı için çok ağır olduğunu söyledi. Yokuş, "Suriye politikasında ki yanlışın bedeli sadece ekonomik anlamda değil, sosyal ve siyasal anlamda da ağır oldu. Türkiye göçmenler ülkesine döndü. Bir gerçek var ki iktidarın Suriye politikası iflas etmiştir" diye konuştu.

Hükümetin Suriye özelinde dış politika konusunda bütün siyasi partileri TBMM'de yapılacak bir kapalı oturumla bilgilendirmesi gerektiğini belirten Fahrettin Yokuş, "Aylardır tampon bölge, güvenli bölge, barış harekatı konuşuyoruz. Cumhurbaşkanın Erdoğan defalarca Amerika ve Rusya lideri ile temas kurdu. Bütün bunlar iç savaşın durdurulması ve göçün önlenmesine yönelikti. En azından bize öyle anlatılıyordu. Fakat gerçeğin öyle olmadığı anlaşıldı. Korkunç bir durumla karşı karşıyayız. Amerika ve Rusya'nın oyununa geldiğimiz ortaya çıktı." dedi.
Amerika ve Rusya'yla yapılan görüşmelerden şu ana kadarki yansıtılanların doğru olmadığını tekrarlayan Yokuş, "Halen hem Amerika'nın hem Rusya'nın Türkiye'ye düşmanca bir tavır içerisinde olduğu görülüyor. Orada ateşkes anlaşması yapıldığında bizim harekatı durdurma gerekçelerimiz ortaya konmuştu. Görülüyor ki ortaya konan bu gerekçelere Rusya, Amerika ya da Suriye yönetimi uymuyor. Uymadığı için de Türkiye bedel ödemeye devam ediyor" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin Suriye politikasını değiştirmesi gerektiğini savunan Yokuş, "Tam 11 yıldır Suriye politikasında ki yanlışın zararlarını sadece ekonomik anlamda değil, sosyal anlamda, terör anlamında, göç anlamında da görüyoruz. Şu anda ülkemiz göçmenler ülkesine döndü. Bir gerçek var ki iktidarın Suriye politikası iflas etmiştir" Başka bir yöne doğru evrilmemiz lazım. Tayyip Erdoğan Türk ordusu adına bize gelip yeni izahatlar yapmalı ve doğru şekilde bilgilendirmelerde bulunmalıdır. Türk milletini parlamentoda temsil eden siyasi partiler olarak ortak bir tavırla Suriye politikamızı konuşmamız lazım"  diye konuştu.

Muhalefet olarak Suriye dış politikasının iflasından memnun olmadıklarını belirten Yokuş, "Genel başkanımızın bir çağrısı olmuştu: 'Siz madem Esad'ı muhatap almıyorsunuz gerekirse ben gideyim görüşeyim' demişti. Biz Esad'ı tanımıyoruz diyorsunuz ama bir gerçek var. Suriye'de ki sorun Esad'sız çözülemeyecek gibi gözüküyor. Esad adına Rusya'yla konuşmanın da bugüne kadar bir faydası olmadığını gördük. Cumhurbaşkanı defalarca kez Rusya'yla gitti, Rus devlet başkanını buraya çağırdı. Bu görüşmelerin sonunda bir sonuç alınabildi mi? Göç devam ediyor, kan akmaya devam ediyor. Barış Pınarı Harekatı maalesef Şehit Pınarı Harekatı'na dönüşmüştür. Her gün şehitlerimiz geliyor bunu kabullenmemiz mümkün değil" ifadelerini kullandı.