Fahrettin Yokuş: Vatandaşlık vaadi, daha fazla Suriyelinin gelmesine neden oluyor

Fahrettin Yokuş: Vatandaşlık vaadi, daha fazla Suriyelinin gelmesine neden oluyor
İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, her gün binlerce Suriyelinin sınırlarımıza geldiğini belirterek, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın sığınmacılara yönelik vatandaşlık vaadinin de daha fazla insanın Türkiye'ye yönelmesine sebep olduğunu ifade etti.

Halil YATAR / YENİÇAĞ

İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, her gün binlerce Suriyelinin sınırlarımıza geldiğini belirterek "Bu göç dalgasının, nerede nasıl biteceği belli değil. Avrupalı göçmen kabul etmiyor; Suriye'deki iç savaşın faturasını neden Türkiye ödüyor. Sorunun savaşla çözülmediği anlaşıldı. Kör inat bir tarafa bırakılmalı ve diplomasi yoluyla çözüm aranmalı" ifadesini kullandı.

"VATANDAŞLIK VAADİ DAHA FAZLA İNSANIN GELMESİNE NEDEN OLUYOR"

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın göçmenlere "vatandaşlık" vaadini de hatırlatan Fahrettin Yokuş, "Bu da, daha fazla insanın Türkiye'ye yönelmesine sebep oldu. Suriye politikasındaki malum yanlışlarımız, açacağımız koridorun tamamlanmadan Amerika ve Rusya ile anlaşma yaparak İdlib'in dışarda bırakılması sonucunu, yine ağır bir bedel olarak ödüyoruz. Her gün, akın akın Suriyeliler sınırlarımıza geliyor. Nerede, nasıl biteceği belli değil. Türkiye şu anda içeride ve dışarıda sorunlarla uğraşıyor" dedi.

"GEREKLİ TEDBİR ALINMADIĞI TAKDİRDE..."

Suriye konusunda, iktidarın baştan beri yanlış davrandığını tekrarlayan Fahrettin Yokuş, yanlışların en büyüğünün, Suriye'nin iç işlerine müdahale olduğunu kaydetti. Suriye'deki demografik ve etnik yapının çok farklı ve karmaşık olduğunu kaydeden Yokuş "Orada bir denge vardı. İktidar, doğrudan müdahale ile dengeyi bozdu ve iç savaşı körükledi" diye konuştu.

Gerekli tedbir alınmadığı takdirde, Türkiye Cumhuriyeti'nin uzun vadede beka sorunu ile karşı karşıya geleceğini iddia eden Fahrettin Yokuş yaşanan ekonomik krizde, Suriye politikasının en büyük sebep olduğunu söyledi

Yokuş, "Suriyelilerin doğurganlık oranı Türklerden daha fazla. Böyle bir yapıyı düşündüğünüz zaman, yirmi yıl sonra Türkiye'de Türk'ten fazla bir nüfus sahibi olacaklar. Türkiye Cumhuriyeti devleti, maalesef göçmenlerin kontrolüne geçecektir. Biz bunları söylerken Avrupalı diyor ki, 'size para verelim göçmenler bize gelmesin'. Burası Suriye mi? Suriye'de, Dünya'nın süper güçleri; Amerika, Rusya, Avrupa var. Neden bir tek biz bedel ödüyoruz" ifadesinde bulundu.