Faruk Kaymakçı: “Düzensiz göç Avrupa’da hükümetleri değiştiriyor”

Faruk Kaymakçı: “Düzensiz göç Avrupa’da hükümetleri değiştiriyor”
Dışişleri Bakan Yardımcısı Faruk Kaymakçı, “Yasa dışı göç ya da 'düzensiz göç' diye tanımlayacağımız göç, Avrupa'da hükümetleri bitiriyor ve yeni hükümetler kuruyor” diyerek, tarihte görülmemiş bir göç dalgasıyla karşı karşıya olduklarını söyledi.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Faruk Kaymakçı, Türkiye’de sayıları 4 milyonu bulan Suriyeli sığınmacıların yarattığı sorunları görmezden gelerek düzensiz göçün Avrupa’da hükümetleri değiştirdiğini söyledi.

Trakya Üniversitesi’nde düzenlenen "Küresel ve Bölgesel Sınamalar Karşısında Türkiye-AB İlişkileri" konferansında konuşan Kaymakçı, "IŞİD diye bir terör unsuru şu anda herkesin gündemine girdi. Afganistan'da görev yaparken şu sloganı geliştirmiştik, 'Eğer siz Afganistan'a gitmezseniz, Afganistan size gelir', neyle gelir, terörle gelir, radikalleşmeyle gelir, uyuşturucuyla gelir, göçle gelir. Bugün aslında bunları Irak'ta da görüyoruz, Suriye'de de görüyoruz. Eğer biz Batı olarak bu ülkelerdeki sorunlardan kendimizi uzak tutarsak, kendimizi rahata alamayız. Dolayısıyla bu bölgelere yönelik belli politikaların geliştirilmesi gerekiyor. Şu anda terörizm tüm Batı ülkelerinin gündem maddelerinden biri olmaya başladı” şeklinde konuştu.

“DÜZENSİZ GÖÇ AVRUPA’DA HÜKÜMETLERİ DEĞİŞTİRİYOR”

Türkiye’de yaşayan milyonlarca sığınmacının ülke ekonomisine ve toplumsal zararları görmezden gelen Dışişleri Bakan Yardımcısı Faruk Kaymakçı, düzensiz göçün Avrupa’da hükümetleri değiştirdiğini belirterek şunları söyledi.

“Yasa dışı göç ya da 'düzensiz göç' diye tanımlayacağımız göç, Avrupa'da hükümetleri bitiriyor ve yeni hükümetler kuruyor. Şu anda göç korkusu Avrupa Birliği üyesi ülkelerde özellikle de Almanya, Danimarka, İsveç, Avusturya, Belçika, Hollanda gibi ülkelerde siyasete en fazla şekillendiren, hükümetlerin oluşumunu etkileyen konu haline dönüştü. Düzensiz göç gibi ciddi bir sorunla ve tarihte görülmemiş büyük göç dalgalarıyla karşı karşıyayız."