Faruk Loğoğlu: "Türkiye-Suriye zayıflar, Rusya ve ABD kazanır"

Faruk Loğoğlu: "Türkiye-Suriye zayıflar, Rusya ve ABD kazanır"
Türkiye'nin Suriye politikasında küresel güçlerin etkisiyle istediğini bir türlü alamaması tartışmaları beraberinde getiriyor.

FATİH ERBOZ / YENİÇAĞ

Emekli büyükelçi Faruk Loğoğlu, "Rusya ile ABD arasında Türkiye'den sonra da bir anlaşmazlık çıkacağını düşünüyorum. Rusya Beşar Esad'ın tüm ülkede hakim olmasını isterken, ABD Kürtler üzerinden Suriye politikası devam ettirmeyi amaçlıyor. Bu ikisi çakışacak. Ancak önce Türkiye'yi kapıştırmak istiyorlar. Bu ise hem Suriye'yi, hem Türkiye'yi zayıflatır. Türkiye'nin bu oyuna gelmemesi lazım" dedi.

Son günlerde yaşanan gelişmelerin Türkiye'nin ortada kaldığını gösterdiğine dikkat çeken Loğoğlu, şunları söyledi: "Türkiye'yi ciddiye almıyorlar diyemeyiz, ancak Türkiye ile konuşulacak bir durum olmadığını gösteriyor gelişmeler. Oyunlarını da oynamaya geliyorlar. ABD Suriye Özel Temsilcisi James Jefferey geliyor, Türkçe konuşuyor, şehitlerimiz diyor medyada, Rusya ile Türkiye karşı karşıya geliyor. Buna rağmen ABD'liler bu konuda daha amatör davranıyor. Bunun da nedeni Jefferey'nin açıklamaları, Türkçe konuşması sadece siyasi kültürümüz açısından değil, toplumsal kültürümüz açısından da adeta sırıtıyor. İnandırıcı tarafı yok. Ruslar ise bir konvoy gösteriyor, daha objektif davranıyorlar. Türk toplumunu etkilemek açısından Ruslar daha etkili olmaya çalışıyor. Bunların yanında ise Rusya ve ABD arasında sıkışmış tam olarak ne yapabileceğini kestiremeyen bir Türkiye var." 

Türkiye'nin Rusya'ya yönelik tavır almasının bu şartlarda daha zor olduğunu da belirten Loğoğlu, "Suriye bağlamında Astana, Soçi çerçevesinde bir iş birliği gidiyor. Rusya ve Türkiye ilişkileri ekonomik, enerji, savunma açısından Türkiye'nin daha bağımlı hale gelmeye başladığı bir ilişki. Ruslar Suriye konusunda hiç alttan almıyorlar. İdlib Suriye toprağıdır, Suriye yönetimi, hükümeti tüm topraklarını geri almak konusunda kararlıdır. Bu nedenle eylemlerini ve harekâtını durdurmayacaktır mesajını net veriyor. Bu Türkiye'ye net bir mesaj. Bu durum karşısında ne yapacağını iyi düşün müdahale edersen beni de karşında bulabilirsin demeye getiriyor" diye konuştu. 
Soçi mutabakatı konusunda geçici bir noktada tekrar uzlaşma olabileceğini ifade eden Loğoğlu, "Suriye'deki gelişmelere bakalım. Çatışmasızlık bölgeleri üzerinden anlaşmaya varılan noktalar var, güvenlik bölgeleri var. Bunlar Suriye'de akan kan durmasını sağlayan hususlar değil. Türkiye'ye gerekli olan güvenli bölgeler değil, Türkiye'ye gerekli olan güvenli bir Suriye. Türkiye'nin bu hedefe yönelmesi gerekiyor. Bu hedefe yönelmesi için Rusya ve ABD ile tüm kanalları kapatmamalı ama daha geniş kanalları Şam yönetimiyle aşması gerekiyor" dedi.