Fast food dükkânları gibi çıtır çıtır patates yapmanın sırları

Fast food dükkânları gibi çıtır çıtır patates yapmanın sırları
Her yemekle, her sosla ve tüm çeşitleriyle en çok tüketilen yiyeceklerden biri: patates! Nerede olursak olalım çoğu zaman kızarmış patateslerle ilgili çıtır olması yönünde bir isteğimiz olmuyor değil. Baharatlanmış, üzerine aromalı soslar dökülmüş ve dumanı üstünde patates kızartmamız önümüzde dururken bir tane alıp ağzımıza götürüyoruz. Bir yandan patateslerin lezzetini hissederken çıtırtısı da kulaklarımıza geliyor. İşte bu çıtırlığı elde etmenin yollarını sizler için hazırladık.

Nefis patatesler için artık dışarı çıkmamıza gerek yok; çünkü çıtır mı çıtır patatesleri evimizde de hazırlayabiliriz. Canımız daha fazla çekmeden mis gibi kızarmış çıtır patateslerin sırrına göz atsak iyi olur değil mi? Birkaç küçük noktayı birleştirdikten sonra lezzetli ve harika bir sonuç elde edeceğiz!

DOĞRU PATATES VE DİLİMLEME

İşin temelinde sert ve yeşermemiş olan patatesleri seçmemiz yatıyor. Sapsarı patatesler sadece çıtır çıtır olmakla kalmıyor, aynı zamanda çok daha lezzetli! Bu bilgi cebimizde dursun. Doğru dilimlemek de en az patates seçimi kadar önem taşıyor. Hem daha hızlı kızarması hem de cips kıvamında olması için patatesleri ince ince dilimlemek daha iyi olur.

SOĞUK SU VE SİRKENİN ÖNEMİ

Bir kâsenin içine soğuk su dolduruyoruz. Ardından patateslerimizi içine koyup buzdolabına atıyoruz. Böylece patatesler kararmıyor ve yumuşak kalmasına neden olan nişastasından arınıyor. Üstelik kızarma esnasında patateslerin birbirine yapışmasını da çözmüş önlüyoruz. Çok iyi değil mi?Bekleme sırasında suyun içine atacağımız 1 çorba kaşığı sirke de patateslere nefis bir çıtırlık kazandıracak.

Son olarak ayçiçeği yağımızı tavamıza veya tenceremize koyuyoruz. İyice ısınıp 180 dereceye ulaştığında hazırladığımız patatesleri kızartmaya başlıyoruz. Eğer tavanın ideal ısıya nasıl geldiğini anlamak istiyorsak bir dilim patatesi yağa atmak yeterli. Kaynama cızırtılarını duyduysak diğer patatesleri de yağa atabiliriz. Pişirme süresi ise ne fazla ne de az olmalı. Patateslerimizin yumuşak olmasını ya da kömür gibi yanmasını istemiyoruz. Patateslerin rengi biraz değiştiği anda yağımızdan çıkarıyoruz. Kızartma yağını çekmesi için tabağımıza önceden serdiğimiz peçetenin üstüne patateslerimizi koyuyoruz. Üzerine biraz tuz, baharat ve yanına sos da ekleyebiliriz. İşte hazır, afiyet olsun!

İlgili Haberler