Fatih Altaylı’dan aşı açıklaması, bakan Koca'nın sözleri gerçeği yansıtmıyor mu?

Fatih Altaylı’dan aşı açıklaması, bakan Koca'nın sözleri gerçeği yansıtmıyor mu?
Habertürk yazarı Fatih Altaylı, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın aşı için verdiği 11 Aralık tarihine kadar aşıların yetişmesinin zor göründüğünü, daha 3.faz deneme sonuçlarının açıklanmadığını yazdı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Çin’den sipariş edilen aşıların 11 Aralık itibarıyla sağlık çalışanları ve riskli gruptakilere yapılmaya başlanacağını açıkladı.

Koca’nın bu açıklamasına bugünkü köşesinde değinen Habertürk yazarı Fatih Altaylı, aşıların 11 Aralık’a yetişmesinin imkansız olduğunu yazdı. Altaylı, aşının 3.faz denemelerinin daha tamamlanmadığını, denemelere ilişkin verilerin açıklanmasından sonra ise ülkelerin yerel otoritelerinin verileri inceleyip onaylayacağını ifade etti.

Fatih Altaylı’nın yazısının ilgili bölümü şöyle:

11’İNE ZOR YETİŞİR

Uzmanlardan aldığım bilgilere dayanarak sırayla yanıtlayalım.

Bakan Dr. Fahrettin Koca’nın 11 Aralık tarihini neye dayanarak verdiğini bilmiyorum. Ancak bildiğim bugün yani 4 Aralık itibarı ile Türkiye’nin sipariş ettiği ve Türkiye’de de 3. Faz denemeleri yapılan Çin aşısı dahil hiçbir aşının 3. Faz yani geniş ölçekli insan denemeleri tamamlanmadı ve 3. Faz verileri açıklanmadı. 3. Faz testler tamamlanıp, veriler paylaşıldıktan sonra ülkelerin yerel ilaç otoriteleri (Türkiye’de İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu-TİTCK) verileri inceleyecek ve uygun görürse onay verecek.

Bunun 11’ine yetişmesi zor görünüyor. TİTCK onayı olmadan bu aşılardan herhangi biri denek olmayan birine enjekte edilemez. Bu kadar net.