Döneminde Türk ekonomisine felaketi yaşatan Tansu Çiller 'siyasete dönüyorum' dedi | Fatih Portakal öyle bir tweet attı ki 

Döneminde Türk ekonomisine felaketi yaşatan Tansu Çiller 'siyasete dönüyorum' dedi | Fatih Portakal öyle bir tweet attı ki 
Gazeteci Fatih Portakal, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Eski Başbakan Tansu Çiller'in "Türkiye rahat büyümesi iyi, merkez sağın kurulmasına yardımcı olabilir" sözlerine tepki gösterdi. İşte ayrıntılar...

Eski Başbakan Tansu Çiller''in vatandaş işsizlik, artan gıda fiyatları ödenemeyen fatura bedelleri, her gün art arda gelen zamlarla boğuşurken katıldığı bir televizyon programında söyledikleri tepki çekti.

Türkiye’nin ilk kadın başbakanı olduğunu ve doğrudan doğruya milletin seçimiyle geldiğini anlatan  Eski Başbakan Tansu Çiller''in "Bana çok ısrar edildi şu ana kadar gel diye, ben dedim ki niye geleyim? İyi gidiyor işler. Türkiye rahat büyümesi iyi. Merkez sağa ihtiyaç var, kurulmasına yardımcı olabilir, bunun başını çekebilirim" sözleri gündeme damga vurdu.

Çiller''in sözlerini alıntılayan gazeteci Fatih Portakal tepkisini "Şaka mı bu ya?" diyerek gösterdi.

Portakal''ın paylaşımının altına kendisini destekleyen yüzlerce mesaj geldi.

Tansu Çiller kimdir?

Robert Koleji mezunu olan Tansu Çiller, aynı zamanda bir ekonomist. Türkiye tarihinde ilk ve tek kadın başbakan olarak bilinen siyasetçi, 12 yıl boyunca Doğru Yol Partisindeydi. 

DEVALÜASYON

1994 yılında Tansu Çiller başkanlığındaki DYP-SHP hükümeti, faiz oranlarını düşürmek amacıyla piyasaya yüksek miktarda para sürdü. Ancak yüksek likidite, faizi düşürmek yerine, dövize hücuma neden oldu.

Hükümet, döviz satarak talebi düşüreceğini, paranın borsaya yönleneceğini söylüyordu. Ancak 52 milyon dolarlık hacmi olan borsa para çekmekte yetersiz kaldı. Bankalar yüksek devalüasyon olacağını beklentisiyle hareket edince piyasaya sürülen döviz, fiyatı düşürmedi aksine arttırdı. Dolar, birkaç ay içinde 8 bin liradan 42 bin liraya fırladı, 38 bin lirada tutundu. Döviz rezervleri 7 milyar dolar iken Nisan 1994’te 3 milyar dolara düştü.

YÜZDE 400 FAİZLİ BONO ÇIKTI

5 Nisan 1994’te hükümet, “enflasyonu hızla düşürmek, TL’de istikrar sağlamak” amacıyla 5 Nisan Kararları’nı açıkladı.

Dengeleri düzeltmeden faiz oranlarını düşürme çabası, faizde çok daha yüksek artışla sonuçlandı. Dövize olan talebi kesmek ve kısa dönemli kamu borçlarını ödeyebilmek için hükümet mayıs ayında yüzde 400 faizli borçlanma kâğıtlarını piyasaya sürdü.

ENFLASYON 3 BASAMAKLI OLDU

Kararların bedelini çalışanlar ödedi. Ücretler düşürüldü, enflasyon üç basamaklı oldu. memur maaşları donduruldu. Ekonomik krizi durduracağı söylenen paket tam uygulanamadı. Hükümet 8 ay sonra 24 Aralık 1995’te erken seçime gitmek zorunda kaldı.

İlgili Haberler