Fenerbahçe'den Balkan çıkarması

Fenerbahçe'den Balkan çıkarması
Yaklaşık 10 yıl kadar önce Fenerbahçe ile Sırbistan''ın Sancak Bölgesi''nin takımı -aynı zamanda memleketimin takımı olan- FK Novi Pazar arasında bir kardeşlik bağı başlatmıştık.
İlerleyen senelerde Fenerbahçe ile FK Novi Pazar arasında resmi kardeşlik protokolü de imzalanmış ve kulüp müzesine bu konuda bir anı da bırakılmıştı.
 
HAYATA TUTUNMA NOKTASI: FUTBOL
Ancak beni o dönemden sonra en çok ''yaralayan'' nokta bu tarz hamlelerin ya da Novi Pazar ile kurulan bağın ''arkasının'' gelmemesiydi. Geçmişte Boliçler, Baliçler, Rapaiçler ve daha pek çok isimle Fenerbahçe''nin başardıkları ortadaydı çünkü...
Balkan ülkelerinde yetişen oyuncuların pek çoğunun yıldız olabilmesinin başlıca nedenlerinden biri şudur; Onlar adına içinde bulundukları düzen ve ülkelerinin problemli ekonomilerden -yakın geçmişe dek savaştan bile- temelli bir kurtuluşu getirebilecek nokta, yani hayata tutunma noktası sportif alandaki başarılarıdır.
 
ELJIF VE VEDAT ÖRNEKLERİ AÇIKÇA ORTADA
Geçen uzun senelerin ardından Fenerbahçe''nin son dönemde scout Erdal Vahid aracılığıyla Eljif Elmas''ı kadrosuna katıp muazzam bir transfer başarısına imza atması, yanına Vedat Muriqi gibi bir örneği eklemesi beni mest etmişti.
Gerek kültür benzerliği, gerek düşük maliyetler, gerekse Balkanlardan gelen sporcuların Türkiye''ye çabuk uyum sağlayabilmesi aklıma hep şu soruyu getirmiştir: Kulüplerimiz neden çok doğru bir adres olduğu bu kadar aşikâr olan Balkanlara özel ilgi göstermiyor?
 
3 BALKAN ÜLKESİNDEN, 3 RAKİP...
Son dönemde Konyaspor''un bu konudaki başarısını takdir etmemek mümkün değil...
Ancak şu anda, yakın dönemde beni keyiflendiren noktalardan biri de Fenerbahçe''nin Balkanlara doğru atmaya başladığı adımlar oluyor. Sezon öncesi -Balkan kulüplerinin sezonu erken açmasının da katkısıyla- hazırlık maçlarından ilkinde Kuzey Makedonya''nın son şampiyonu Shkupi ile karşılaşan Fenerbahçe, dün de Arnavutluk ekibi Tirana ile kozlarını paylaştı. Bir sonraki hazırlık maçları arasında Partizan mücadelesi de olacak.
 
SHKUPI İLE ''PARTNER KULÜP'' OLUNDU
Bu hazırlık maçı programlarının çok ötesinde ise aldığım duyumların somutlaşması beni sevindiriyor. Çünkü Fenerbahçe''nin Jorge Jesus ile gelen Portekiz/Brezilya literatürüne yakın gelecekten itibaren Balkan coğrafyasını da tekrar entegre etmeye başlayacağı konuşuluyor.
Değerli dostum Yağız Sabuncuoğlu''nun Shkupi haberi de bu bağlamda beni sevindirdi. Hem Türk futbolu hem de Fenerbahçe adına...
Kuzey Makedonya ekibi ile ''partner kulüp'' olan Fenerbahçe, Balkanlara doğru sağlam adımlarını atmaya başladı.
 
ÇİFT YÖNLÜ BİR AKIŞ SAĞLANACAK
Sarı lacivertlilerin yaptığı gelecek planlamaları, Shkupi ile kısıtlı kalmayacak. Fenerbahçe, eski Yugoslavya''dan ayrılan ülkelerdeki bağlantılarını kuvvetlendirme yönüne giderken çift yönlü bir strateji izleyecek.
Balkanlardan çıkan yetenekleri erkenden renklerine katma girişiminde bulunacak olan Fenerbahçe diğer yandan da elindeki genç ve potansiyelli isimleri kiralık olarak gönderip hem Türk hem de Avrupa futbolunu besleyecek. Yakın dönemde bu konudaki hamlelere dair detaylar netleştikçe daha kapsamlı bilgiler vermek dileğiyle... Balkan coğrafyasından gelecekte umarım yalnızca Fenerbahçe değil, diğer pek çok kulübümüz de sistemli bir şekilde faydalanır...

Yazarın Diğer Yazıları