Fatih Sultan Mehmet kimdir. Fatih Sultan Mehmet nasıl öldü

Fatih Sultan Mehmet kimdir. Fatih Sultan Mehmet nasıl öldü
İstanbul’u fethetmesiyle Fatih unvanına sahip olan Fatih Sultan Mehmet, Osmanlı İmparatorluğu’nun 7 padişahıdır. Peki, Fatih Sultan Mehmet kimdir. İşte, Fatih Sultan Mehmet’in hayatı…

Fatih Sultan Mehmet’in hayatı

Fatih Sultan Mehmet, ilk kez 1444''te tahta çıkarak yaklaşık 2 yıl tahtta kalmıştır. 1451 yılında ikinci kez tahta çıkan Fatih, 1453 yılında İstanbul''u fethetti. Yaklaşık 30 yıl hüküm sürdü ve tarih kitaplarına ''''Çağ Açıp Çağ Kapatan Padişah'''' olarak damgasını vurdu.

Fatih, 9 yaşında hafız, 12 yaşında padişah oldu ve 21 yaşında İstanbul '' u fethetti.

7 dil biliyordu, 30 yıllık iktidarında2 imparatorluk, 14 devlet, 4 krallık, 11 prenslik yıkıldı.

′′Boğaz boğazına zincir vuracak kadar akıllılarsa biz de gemileri karadan yürütecek kadar deliyiz ′′ diyen Fatih Sultan Mehmet Han, İstanbul’u 568 yıl önce bugün fethetmiştir.

FATİH SULTAN MEHMET KİMDİR?

Yurt dışında ''''Büyük Türk'''' ve ''''Dahi Türk'''' lakaplarıyla ün salan Fatih Sultan Mehmet, çocukluğunda iyi bir eğitim gördü. Türkçe ve Arapça dışında Farsça, Sırpça, Latince ve Yunanca dillerini biliyordu. İlk kez tahta çıktığında sadece 12 yaşındaydı. 21 yaşında İstanbul''u fethetti ve Osmanlı İmparatorluğunun ''''7 Cihana Hükmeden'''' bir imparatorluk olmasını sağladı.

Fatih Sultan Mehmet, ikinci kez tahta çıktığında 19 yaşındaydı ve en büyük hedefi İstanbul''u fethetmekti. Bu hedef için tahta çıkar çıkmaz İstanbul''un fetih hazırlıklarına başladı. Hisar tamamlandığında boğazın kontrolü tamamen Osmanlı''nın kontrolüne geçecekti. Bizans İmparatoru Konstantinos, Osmanlı Devletine defalarca elçi gönderse de Fatih Sultan Mehmet, her defasında elçi ile görüşmeyi reddetti.

6 Nisan 1453 tarihinde başlayan İstanbul Kuşatması 53 gün sürdü. Kuşatmanın kesin zaferle sonuçlanmasındaki en büyük etken Fatih Sultan Mehmet''in dehası ve uyguladığı savaş stratejileriydi. Gemileri karadan yürüten sultan, yaklaşık 15 asır süren Bizans İmparatorluğunu son verdi.

FATİH SULTAN MEHMET''İN YAPTIRDIĞI MİMARİ ESERLER

Osmanlı İmparatorluğu, Fatih Sultan Mehmet''in hükümdarlığında altın çağını yaşadı. Başta İstanbul olmak üzere birçok şehirde 500''den fazla mimari eser yaptırıldı. Bu eserler arasından en önemlileri ise şunlardır:

1- Fatih Külliyesi

2- Topkapı Sarayı

3- Kapalıçarşı

4- Yeni Bedesten

5- Yıldız Hamamı

6- Saray-ı Cedide Amire

FATİH SULTAN MEHMET''İN AİLESİ

Eşlerinin isimleri:

Emine Gülbahar Hatun, Hatice Hatun, Gülbahar Hatun, Sitti Mükrime Hatun, Çiçek Hatun,

Çocuklarının isimleri:

Cem Sultan, 2. Bayezid, Şehzade Mustafa, Gevherhan Sultan

KARDEŞLERİNİN İSİMLERİ:

Şehzade Gül Ahmet, Fatma Hatun, Şehzade Orhan, Şehzade Alaaddin, Erhondu Hatun ve Şehzade Hasan

FATİH SULTAN MEHMET NASIL ÖLDÜ?

Fatih Sultan Mehmet, 1481 yılında Arnavutluk''u fethetmek için Otranto Seferine çıktı. Fakat yolculuğun başında hastalandı. Fatih Sultan Mehmet 3 Mayıs 1481 tarihinde, henüz 49 yaşındayken öldü. Gut hastalığı yüzünden ölen padişah Fatih Camiine defnedildi.

İlgili Haberler