Fauller rekor derecedeydi

Galatasaray-Fenerbahçe maçının başlarında orta alanda Gökhan Gönül bir topu eli ile oynadı. Buna televizyon yorumcuları, dakikalarca niye sarı kart gösterilmedi tenkitleri yaptılar. Hakem buna sarı kart göstermemekle doğruyu yaptı. Çünkü, olayın yeri ümit vaadeden bir akının başladığı yer değil, orta alan mücadelesiydi. Bu bölgelerde 9 kusurlu hareketten biri yapıldığında oyun kart göstermeden devam ediyor. Elle oynamalarda sarı kart niye çıksın. Kuralda böyle bir değerlendirme de yok. Orta alanda elle oynamalarda ne zaman sarı kart verilir. Ya bir oyuncu kaleci gibi topa uzanarak müdahale ettiğinde, ya da bir oyuncu başının üzerinden geçen topu eliyle çeldiği durumlarda kart çıkar. 3. haftada oynanan müsabakalarda da ilk iki haftada olduğu gibi fauller rekor seviyedeydi. Bu kadar faullu oyun, futbolu seyredilmez kılıyor. Tabi bu kadar çok faule aynı çoklukta sarı kart da gösteriliyor. Faul ve sarı kart çokluğunda futbolcular, kırmızı karta davetiye çıkardıklarını asla unutmamalı. Ayrıca bu kadar durarak oynanan futbolun marka değerini düşürdüğü de bir gerçek. Bir başka önemli husus da futbol zeminlerinin çoğunun bozuk olması. Bu da hem futbolcu sağlığını tehlikeye atıyor hem de oynanan futbolun kalitesini düşürüyor. Yatarak, kayarak oynama, modern futbolun bir parçası. Ancak kış şartlarında daha da bozulacak zeminlerde bu güzel harketleri galiba hiç göremeyeceğiz. Avrupa'nın güzel sahalarında futbol oynamak da seyretmek de büyük zevk.

F. Karagümrük-M. Başakşehir

Ali Şansalan

Sezonun ilk müsabakasında (Trabzon-Beşiktaş) Şansalan için ihlal noktalarına uzakta kaldığını yazmıştık. Ama bu maçta pozisyonlara yakın olma gayretini 90 dakika sürdürdü ve başarılı bir müsabaka yönetti. Kendisini hakem başarısında pozisyona yakın olmanın önemi için uyarmıştık. Bu kez çok iyiydi.

HK Kayseri-BB Erzurum

Tugay Kaan Numanoğlu

Bazı faulleri değerlendirmese de verdiği penaltı doğru karardı. Tıpkı penaltı beklenen pozisyonlara devam kararı verdiği gibi.

A. Hatay-Kasımpaşa

Hüseyin Göçek

Ligin yeni takımın 7. puanını aldığı müsabakada yönetimi başarılıydı.

Göztepe-Gaziantep FK

Yasin kol

Gaziantep lehine verdiği penaltı kararı doğruydu. Bazı faulleri değerlendiremedi. Mossoro'ya yapılan hareket hakeme kapalıydı. VAR devreye girmeliydi. Pozisyon penaltıyı çağrıştırıyordu.

Trabzon-Y. Malatya

Özgür Yankaya

Yeni Malatya'nın iptal edilen golü, VAR'ın müdahalesiyle ofsayt olduğu belirlendi. Trabzonsporlu Hüseyin'in Adem'e yaptığı harekete verilen penaltı kararı doğruydu. Bazı sarı kartlar çıkmasa da yönetimi genelde iyiydi.

Ç. Rizespor-A. Alanyaspor

Fırat Aydınus

Öğle sıcağında oynamak da yönetmek de zordur. Çaykur Rize'nin ilk puanını aldığı müsabakada tecrübesiyle iyi bir yönetim gösterdi.

DG Sivas-MKE Ankaragücü

Arda Kardeşler

Takımların birer puan aldığı müsabakada yönetimi iyiydi.

İH Konya-Beşiktaş

Abdülkadir Bitigen

İttifak Holding Konyaspor'un farklı kazandığı müsabakada haklı verdiği penaltı için VAR'dan çağrıldı. İzleyip döndü, kararını değiştirmedi. Bu haftanın iyilerindendi.

Galatasaray-Fenerbahçe

Ali Palabıyık

Fenerbahçeli Tisserand'ın ceza alanı dışında Falcao'nun önünde topu eliyle kestiği pozisyona sarı kart değil, bariz gol şansından kırmızı kart çıkması daha doğru olurdu. Falcao'nun arkadan gelen topu kontrol etme olasılığı önemliydi. Böyle pozisyonlarda topun şiddetine, hızına ve yönüne bakılır. Bence top uygun durumda geliyordu. Fenerbahçe'nin penaltı beklediği Luyindama'nın pozisyonunu iyi tespit etti. Çünkü hareket topaydı. Avantaj uygulamalarında bir pozisyon hariç başarılıydı. Verdiği kartlar doğru ancak verilmeyenler de vardı. Feghouli'nin golü doğru bir kararla ofsayt olduğu için iptal edildi. Hakem için önemli bir derbide, yönetimi iyi denecek seviyedeydi.

FT Antalya-Denizlispor

Halis Özkahya

Haftanın açılış maçında (Karagümrük-Başakşehir) olduğu gibi kapanış müsabakası da hakemlik açısından başarılı geçti.

 

 

Yazarın Diğer Yazıları