Faullü futbolumuz ve hakemler

Bizim liglerimizde futbol sert ve agresif oynanıyor. Bir müsabakada 30-40'a yakın faul yapılıyor. Bu sertlikler nedeniyle meydana gelen sakatlıklardan dolayı oyun sık sık duruyor. Oyunun temposu düşüyor. Topun oyunda kaldığı süre azalıyor. Futbolda tekme ve çelmenin teşebbüsü bile oyun kurallarında direk vuruşla cezalandırılacağına göre, sakatlıkları önlemek hakemin en önemli vazifesi olmalı. FIFA "Oynamak isteyeni oynatın. Kural dışı hareketlerle oynatmak istemeyeni de o çizgiler içinde tutmayın" diyor. Hakemlik yaptığım dönemde, futbolcunun sakatlanacağına inandığım pozisyonlarda oyuncunun rakibine gelişine çaldığım düdükleri hatırlıyorum. Hakemler genelde sahada bulundukları yerden dolayı hatalar yapıyor. Çok koşmak yerine akıllı koşuyu yapan hakemler, daha ziyade önceden futbol oynayanlar oluyor. Bu hafta net penaltıların verilmeyişinde hakemlerin yerinin yanlışlığı büyük rol oynadı. 80'li yıllarda ilk defa MHK'deyken hakemlere "Yıldız futbolcuyu koruyunuz" demiş ve bunu slogan haline getirmiştim. Benim bu isteğimden 5 yıl sonra FIFA "Yıldız futbolcuyu koruyunuz" açıklaması yaptı. Her takımın golcüsü ve oyun kurucusu yıldızlardan oluşur. Rakip takım antrenörü de bunu bildiği için taktiğini o oyuncuları sertlikle durdurmak üzerine kurar. Bunu bozacak kişi hakemlerdir. Oynamak isteyeni oynatacak önlem sarı ve kırmızı kartlarla olacaktır. Hakemlere bu eğitim sıkça verilmeli. Çünkü seyirciler o yıldız denilen futbolcular için statlara geliyorlar.

Demir Grup Sivas-Kardemir Karabük

Ali Şansalan

Orta alanda avantaj diye fauller çalmamak, rövanş faulleri getirdi. Avantajları yerinde uygulayamadı. Kardemir Karabüklü Tayyip Talha'nın Bifouma'ya hareketine penaltı verilmeliydi. Yine de geleceği olan bir hakem olarak görüldü. Antrenör değişikliği Karabük'ü lige yakışır hale getirmiş.

Evkur Yeni Malatya-Gençlerbirliği

Arda Kardeşler

Saha içinde iyi pozisyonlar almaması nedeniyle Ahmet Oğuz'un Aytaç'a, onu takip eden pozisyonda, Uğur Çiftçi'nin Arturo Mina'ya hareketine penaltı çalamadı. Evkur Yeni Malatya kazanamasaydı bu pozisyonlar çok konuşulurdu.

Antalyaspor-Bursaspor

Halil Umut Meler

Daha çok Antalyaspor için önemli olan müsabakada iyi bir yönetim gösterdi.

Beşiktaş-Aytemiz Alanyaspor

Barış Şimşek

Müsabaka genelinde verilmeyen ve yanlış verilen fauller çoğunluktaydı. Tolgay, Atiba ve Oğuzhan'a verilen kartlar kural gereği ayağa basmalardan doğruydu. Talisca'ya ard arda yapılan faullerde kart çıkarmazken, Talisca'nn ikinci golü aradığı pozisyonda topu aşırtmak üzereyken yapılan darbeye top auta çıktıktan sonra dönüp frikik  ve sarı kart vermeliydi.

Osmanlıspor-Atiker Konyaspor

Mete Kalkavan

İki takım için de 6 puanlık bir karşılaşmaydı. 90 dakikanın genelinde iyi bir müsabaka çıkardı. Serdar'ın ceza alanı dışında kolundan çekilmesi frikik ve sarı kart olmalıydı.

Göztepe-Kasımpaşa

Hüseyin Göçek

Veysel'in golünde 22 cm ofsaytı atlayan yardımcı hatalıydı. Demba B'a'nın attığı gol öncesi rakibine teması var ancak düşürecek bir eylem değildi. Göçek iyi bir açıda olmadığı için itilmiş gibi gördü ve golü iptal etti. Kosanovic'e iki sarıdan kırmızı kart doğruydu.

Teleset Mobilya Akhisar-Medipol Başakşehir

Yaşar Kemal Uğurlu

Verilmeyen fauller ve kartlar vardı. En önemlisi Emre'nin kendisine yaptığı uzun itirazlarda onunla ağız dalaşına girmesiydi. Hemen sarı kart gösterip oyunu başlatmalıydı. Ne yazık ki otorite zaafı gösterdi. Kural, takım kaptanlarının da itiraz hakkı olmadığını söylüyor. İkinci Medipol Başakşehir'in golü öncesinde yardımcı hakem Erdinç Sezertan'ın dışarıya çıkan topu değerlendirememesi sonucu gol geldi. Maçın kaderine etki eden bir yanlıştı.

Galatasaray-Trabzonspor

Fırat Aydınus

Ligin üstü için önemli olan müsabakayı iyi yönetti. Ancak Pereira'nın Selçuk'un ayağına top yokken kasıtlı basışı kırmızılıktı değerlendiremedi.

Kayserispor-Fenerbahçe

Ümit Öztürk

Skoru erken belirlenen ve sonrası farka giden 90 dakika hakem için kolaydı, o da rahat yönetti.

Yazarın Diğer Yazıları