Faydaları saymakla bitmiyor ama yerken dikkat! Zehirleyebilir

Faydaları saymakla bitmiyor ama yerken dikkat! Zehirleyebilir
Ege, Akdeniz, ve Anadolu’da kendiliğinden yetişen bir bitki olan Tellice otu bölge halkı tarafından sevilerek tüketiliyor. Birçok faydaya sahip olan Tellice otunu tüketirken dikkat edilmesi gerekiyor çünkü fazla tüketildiğinde böbrekleri bitirebilir ve kişiyi zehirleyebilir.

Bariatrik Cerrahi Diyetisyeni Cansu Arslan, son günlerde adı sık duyulan Tellice otunun, yaz aylarında Ege, Akdeniz, ve Anadolu’da kendiliğinden yetişen bir bitki olduğunu ifade ederek, “Yaprakları üçgen şeklinde ve ilk çıktığında beyaza yakın renktedir.

Bu yüzden adı ak pazı diye anılırken sirken otu, tel pancarı da denilir. Tellice otu A, B ve C vitamini açısından zengindir.

Demir ve kalsiyum kaynağı olarak da iyi bir bitkidir.

Bu özellikleriyle vücutta iltihapları giderir, yaraların hızlı iyileşmesini yardımcı olur, idrar söktürücüdür ve cilt sağlığını korur.

FAZLA TÜKETİLİRSE ZEHİRLEYEBİLİR

Arslan, Tellice otunu böbrek hastalarının tüketmesini önermediklerini söyleyerek, “Tüm bu iyi yanlarının yanında Tellice otunu çiğ tüketmek, pişmiş halini aşırı miktarda yemek zehirlenmelere yol açabilir.

Bir diğer zehirlenme sebebi ise dış faktörlerden kaynaklı olabilir. Yani Tellice otuna yabani bir ot karışması, otun üzerinde tarım ilacı kalıntısının bulunması, Tellice'ye benzetilen ama olmayan bir otu tüketmek de zehirlenmelere yol açabilir.

BÖBREK HASTALARI TÜKETMESİN 

Tellice otunu ilk kez tüketecek alerjiye yatkın kişiler, gebeler, emziren anneler, kronik rahatsızlığı olanlar, özellikle de böbrek hastalığı olanlar mutlaka hekime danışmalı. Bu otu böbrek hastalarının tüketmesi önerilmiyor.

Her besinin yararlarıyla birlikte yan etkilerinin de olabileceği düşünülerek dikkatlice tüketmek gerekir" ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler