Fethi Yaşar: “Belediyecilik halka hizmet yeridir”

Fethi Yaşar: “Belediyecilik halka hizmet yeridir”
Yenimahalle belediye Başkanı ve CHP'den tekrar belediye başkan adayı olan Fethi Yaşar, siyaset yaparak belediyeciliğin gerçekleştirilemeyeceğini ifade etti.

Fatih ERBOZ  / ANKARA

Türkiye'de 31 Mart tarihinde yapılacak yerel seçimler öncesinde Ankara'da büyükşehir ve ilçelerde zorlu yarış öncesinde Yenimahalle belediye Başkanı ve CHP'den tekrar belediye başkan adayı olan Fethi Yaşar ile siyaseti, seçimleri ve projelerini konuştuk. Yaşar, belediyeciliğin halka hizmet yeri olduğunu, siyaset yaparak belediyecilik yapılamayacağını ifade etti. Yaşar, İYİ Partinin de desteklediği CHP'nin Ankara Büyükşehir belediye başkan adayı Mansur Yavaş'ın tüm Ankaralılara eşit davranacağını bunun da örneğini gösterdiğini belirtti.

Türkiye yerel seçimlere giderken, toplumun ayrıştırılmak istenmesi doğru mu?

"Siyaset bugün toplumu ayrıştırmaya doğru gitti, ben rahatsız oldum bundan bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak. Yani bir yerel seçime gidiyoruz. Muhtarımızı, belediye meclis üyemizi, belediye başkanımızı, varsa büyükşehir belediye başkanımızı seçeceğiz. Yerel seçim standartlarında tartışılmalı. Kentleri doğru idare edebilecek, kaynaklarını yerinde kullanacak, çocuğunun, gencinin, yaşlısının, engellisinin, kadının yaşamından mutlu olduğu bir kenti yaratacak eğitim, sağlık, çevre, alt yapı sorunun çözecek, bunlar tartışılacak. Nasıl bir kent. Ben ne yaptığımı, nasıl yaptığımı anlatacağım, karşı taraf yapacaklarını anlatacak, varsa beni eleştirecek. Bu düzeyde kalması lazım. Bu mecradan çıkarmaya çalışıyorlar. Hem medya, hem yetkililer çıkarmaya çalışıyor. Bu ülkeye zarar verir. Bizim partimizin adayı seçilirse vatansever, başka bir partinin adayı seçilirse vatan haini. Böyle bir şey olmaz. Bu söylemler hiç kimseye de, ülkeye de hayır getirmez. Bundan rahatsızım. Hiçbir yerel seçimde olmadığı kadar bir ayrışma metodu izleniyor. Bunu muhalefette, iktidar da, medya da yapsa bunun sorumluları bu ülkeye ihanet eder."

Yenimahalle'de nasıl bir seçim geçecek?

"Ben on senedir Yenimahalle'de belediye başkanlığı yapıyorum. Halkın oyuyla geldik. Birinci dönem, yüzde 41 oy aldık. İkinci dönemde Çayyolu gibi bir yeri almalarına rağmen, 75 bin oyu aldılar, yüzde 51 geldim. 58 bin ile girdiğim seçimi, 58 bin oy fark ile aldım. Yani söyleyeceğim vatandaş beni tanıyor, ailemi tanıyor, Yenimahalle'de. 10 senedir Yenimahalle değişti. Yenimahalle Ankara'nın her ilçesinden göç alıyor. Göç veren ilçe değil. Yenimahalle'de yaşam var, hala komşuluk var, kültür var, sanat var, spor var, alt yapısını tamamladık bunların. Bugün Nazım Hikmet Kültür Merkezi, bugün Ankara'da böyle ikinci bir bina yok kültür merkezi olarak. Operanın dışında yok. AVM'lerin içinde var sadece. Burada 6 salon var halkımıza hizmet veren. Evrensel değerler müzesi var çocuklar için. 4 kapalı yüzme havuzu spor kompleks var ki 75 ilde yok. Bunların dışında iki stat var. 10 gün sonra 5 bin kişilik Mustafa Kemal Atatürk Kapalı Spor Salonu'nu açıyoruz. Modern bir tesis açıyoruz. Kaldırım, yol, yeşil alan hepsi var. Her yeri gezsin Ankara'da Yenimahalle'ye girsinler farkı görecekler. 46 sağlık ocağı yaptık. Benim işim değil bu. Aile hekimleri daire tutuyor hizmet veriyor başka yerlerde. Özel şartlarda halk sağlığı, engelli tuvaleti, kadın tuvaleti, erkek tuvaleti, doktor odası, muayene odası, bekleme salonu her türlü imkân var. Vatandaşımız ayağına hizmet alıyor. Reçetesini yazıyor, şeker değerini ölçtürüyor, gebelik testi yaptırıyor, kalp grafiğini çektiriyor. Yani güzel bir hizmet. Allah devlete zeval vermesin diyor o hizmeti alan. Devlete olan güveni artıyor. Camilere sahip çıktık, hijyen şartlarda, temiz yerlere cemaatin alnını koyması için gayret ettik."

Yenimahalle nüfusu yoğun bir ilçe tüm sorunları bir anda çözmek kolay olur mu?

"Devlet okullarına göreve geldiğimiz günden itibaren sahip çıktık. Dökülüyor okullar, belediyelere adeta yıktılar bu işi. Devletin bir birimi yetişemiyorsa, diğer birimi belediye yetişir. O da milletin parası, belediyenin parası da milletin parası. Onkoloji hastanesinin yanına bir misafirhane yaptık. Çok önemli, 220 yataklı. Hastanenin önünde hasta yakınları çadırda, bankta yatıyordu. Türkiye'nin her yerinden, yurt dışından geliyorlardı, arabanın içinde yatıyordu. Beş yıldızlı otel konforuyla Yenimahalle Belediyesi ağırlıyor artık. Orada her türlü imkan var. Onları misafir ediyoruz. O kadar dua teşekkür alıyoruz ki. Yenimahalle'nin 1 milyon gündüz, 700 bin gece nüfusu var. Bir misafir odası olmaz mı? Gece çocuğunu sokağa atıyor, kızını sokağa atıyor, anasını, babasını sokağa atıyor, her şey başımıza geliyor. O insanları da alıyoruz orada ağırlıyoruz. Devletin misafirperverliğini gösteriyoruz."

İlçenize hizmet getirirken kriterleriniz genel anlamıyla ne oluyor?

"Dumlupınar'a güzel bir tesis yaptık. Dumlupınar meydan Muharebesi olmasaydı belki kurtuluş savaşının dönüm noktası olduğu için, hangi devletin müstemlekesi olacağımızı bilemezdik. O güzel tesisi şühedaya kazandırdık. Yenimahalle'nin devletine olan bağlılığını gösterdik. 250 park yaptık. Park Bahçeler Müdürlüğümüz, makina İkmal Müdürlüğümüz, Kültür Müdürlüğümüz, bütün müdürlüklerimizi yüz yıla göre ayarladık. Hepsi modern binalarda hizmet veriyor halkımıza. 6 bölgede belediye hizmet birimleri kurduk. Belediyeye gelmiyor insanlar, cenaze hizmetleri, evlilik hizmetleri, mali hizmetler, şikayetler dahil her şeyi belediye başkanı adına birim başkanları var. Her ana bölgeleri kontrol altında tutuyor ve geziyoruz. Eğitime çok büyük destek verdik. Etüt merkezleri kurduk. Belediyelere kurs açma yetkisini 1 sene önce verdiler. 6 noktada 3 bin 500 çocuğumuzu üniversiteye hazırlıyoruz. Kendi binalarımızda yapıyoruz bunu. Onun dışında 14 kreş yaptık. 2 kreş Çayyolu'nda kaldı. 12 kreş belediyemiz sınırları içinde kaldı. Türkiye'de ilk defa engelli kreşi açıyoruz önümüzdeki günlerde. Okul öncesi eğitimin ne kadar önemli olduğunu herkes biliyor. Herkes özel anaokullarına veriyor bölgemizde, böyle ekonomik durumları yok. Daha da arttıracağız bunları ve etüt merkezlerini. Eğitime veren paraya acımıyorum. Kütüphaneler açtık. Önümüzdeki dönemde büyük bir kütüphaneyi 24 saat açık hayata geçiriyoruz. Cumhuriye Eğitim Akademisi'ni kuracağız. Sağlıklı bir toplumun sağlıklı eğitimden geçtiğine inanıyorum. Bugünkü sıkıntıların başında da eğitim sisteminin yanlış uygulanmasından, ekonomik, sosyal sıkıntılarda eğitim çok önemli. Doğru eğitim verebilirsek önemli olan bu. Cami de yaptık, cemevi de yaptık. Nasıl sağlayacağız barışı. Herkes vergi veriyor, herkes askere gidiyor. Ben cemevinde ibadetimi yapmak istiyorum diyor vatandaş. Aynı Allah'a, aynı kitaba insan atasından nasıl gördüyse ibadetini yapsın ben bunu söylüyorum. Barış başka türlü gelmez. Birbirimize saygı göstermeliyiz. Bir ailede her şeyi kıza verirsek de kavga çıkar, her şeyi erkeğe verirsek de kavga çıkar. Adil olacaksın, benim anlayışım bu. Ben buraya bir siyasi partinin, CHP'nin rozetiyle seçildim. 10 yıldır Yenimahalle halkına belediye başkanlığı yapıyorum ama ben bir partinin belediye başkanı olarak durmadım. Bütün oy veren, vermeyen, bütün siyasi partilere saygılı, eşit duran bir anlayışla belediye başkanlığı yaptım. Onun için ağabey oldum ben. Ağabey olmak kolay değil. Bu nedenle sokaklarda saygım var. Korumasız, yalnız başıma rahat gezebiliyorum. Bunun tek nedeni ben halkı seviyorum, onlarda beni seviyor."

Hizmet yaparken yeni bir bakış açısı mı, vizyon mu, ekonomik konular mı öne çıkar?

"Yenimahalle Türkiye'ye bakış açısı olarak örnek. En güçlü makine parkına sahip Yenimahalle. İl belediyelerinin çoğundan fazla 400'ün üzerinde aracı var. Cenaze hizmetleri en üstün şekilde veriyoruz. Kar temizlenmesi, her ilçeden şikâyet gelir, Yenimahalle'den gelmez. Nedeni ise hepsi kontrolümüz altında. Nerede tıkanacağını yolların biliyoruz. Büyükşehir Belediyesinin yapması gerekenleri de biz yapıyoruz. Vatandaşımız saatinde işine gidiyor, saatinde evine dönüyor. Benim için önemli olan bu. Bütün işlerimizi Yenimahalle Belediyesi personeli yapıyor. Bir tek bina yapımı dışında hiçbir şeyi ihale etmiyoruz. Müteahhitleri devreden çıkardık. Bin 800 kişi ile aldım, Çayyolu vardı o zaman. 3 bin 761 kişi Yenimahalle belediyesinde çalışıyor. Ya istihdam yaratacaktık, ya müteahhitlere verecektik. Ben istihdam yarattım. Şimdi arkadaş diyor ki ben 2 bin 500'ü 800'e düşürdüm. Bugün Türkiye'nin ekonomi ise en büyük sorunu işsizlik. Bir tek kişiye aş iş vermek ibadetlerin en büyüğü."

İktidar partisi Ankara'nın önemli bir ismini Yenimahalle'de aday gösterdi, bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

"Yenimahalle kavganın olmadığı bir ilçe. Barışın, sevginin, kardeşliğin olduğu bir ilçe. Beni ziyaret ettiğinde de söyledi. Ben siyaseti, siyasi kurallarımı aşmam, karşı taraf ne yaparsa yapsın, saygın, şölen şeklinde. O yaptıklarını yapacaklarını söyler, ben yaptıklarımı yapacaklarımı söylerim. Vatandaş o 1 metrelik kulübeye girer oyunu verir. Çıkan sonuca ben de saygı göstereceğim, o da saygı gösterecek. Asparagas haberlerle, başka yollarla halkı kandırmanın bir anlamı yok. Altındağ'da şunları yaptım. Tamam Allah razı olsun. Yenimahalle de de yaptık. Nazım Hikmet Kültür Merkezi'ni bizim arkadaşımız yaptı. Kör kuruşları yok. Hepsini biz yaptık. O plan değil ki. Onları yüzde 22 kaba inşaatında aldım. Tamamını ben yaptım, bir de değiştirdim. Burası başka bir şeydi, kültürevi yaptım burayı. Büyük salonları biz yaptık. Siyaset için doğruları söylemek her zaman için, benim için de, onun için de iyi. Yenimahalle yenilenecek. Yenimahalle yenilendi. Yenilendiği için göç alıyor, Ankara'nın tüm ilçelerinden göç alıyor. Yenimahalle'den evini, işyerini satıp Altındağ'a göç eden bir aile var mı? Mamak'a, Keçiören'e giden var mı? Buraya geliyor. Batıkent'e geliyor, Atakent'e, Ata Mahallesi'ne, Şentepe'ye geliyor. Burada kardeşlik var, bağnazlık yok, birada ayrım yok, burada cumhuriyetin ilkeleri var. Cumhuriyeti kuranların gözü ile burası idare ediliyor. Onlar halka nasıl baktılarsa, ben de öyle bakıyorum. Benim siyasi görüşüm yok, ne sağ gelenekten geliyorum, ne sol gelenekten. Ben Kurtuluş savaşının kazanıldığı toprakların çocuğuyum. En büyük acıyı çeken atalarımdan, ecdadımdan, tarihi onlardan öğrendim. Bu nedenle cumhuriyetin kıymetini de biliyorum, bu vatanı kurtaranların değerini de biliyorum. Benim siyasi görüşüm onlar. Onların baktığı açıdan bakıyorum. Başka bakış açım yok. Ben İslam ülkelerinden farklı bir Türkiye varsa onlara borçlu olduğumuzu düşünüyorum. Hanedanlık, saltanatlık, padişahlık devam etseydi, ne Sayın Cumhurbaşkanımız orada olurdu, ne ben burada olurdum. Halk çocukları gelebilir miydi buraya. Herkes kıymetini bilsin. Ben kavgaya değil barışa geliyorum, sevgiye geliyorum. Benim dilimde insanları incitecek bir dil yok. Ben eleştirirken de belli bir dozu aşmam. Mevlana, Yunus Emre, Pir Sultan, Hacı Bektaş Veli, Hacı Bayram gibi, onların diline bakın hepsinin beyitleri bence insan sevgisi. Yanlış insan olabilir. İnsan yanlışlık da yapabilir. Hemen kötülemek olmaz, onu uyarmak görevdir. Doğru olan benim en büyük dostum benim yanlışımı yüzüme söyleyen insandır. Boş duran adam yanlışlık yapmaz ki. Ben ülkemi seviyorum. Üçüncü dönemde de Yenimahalle tarihine not düşeceğiz. 2014 seçimlerine giderken Yenimahalle'nin önemli dallarını budadılar."

Yeni bir demografik değişiklik bekliyor musunuz, ilçenizde?

"Beklemiyorum. Bunu yapanlar onlara da ihanet ettiler, bu önergeyi verenler, Yenimahalle'ye de ihanet ettiler. Ne onlar memnun, ne Yenimahalle'nin kimliğinden ve ekonomisine çok büyük zarar verdiler. Bütün bunlara rağmen siyasettir yapıyorlar, onlar yapıklarıyla ileride anılacaklar, ben de yaptıklarımla ileride anılacağım. Belediyecilik, siyaset yapma yeri değil. Belediyecilik hizmet yeri. Halkı kucaklama yeri."

Partinizin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mansur Yavaş. Bu seçimler Ankara için nasıl geçer peki?

"Mansur beyi iki seçimdir tanıma fırsatı buldum. Mansur bey kazandığında Ankara'nın kaynakları verimli kullanılıp Ankara beş sene sonra farklı bir noktaya gelecektir, hep beraber göreceğiz. Hem borç yükü altından kurtulacak, hem daha güzel genç için, kadın için, engelli için Ankara'yı ekonomisi güçlenecek bir Ankara'yı yaratabilir. Çünkü imkan büyük. 13 buçuk katrilyon bütçe. Bu sene. 13 buçuk milyar oluyor yeni para birimiyle. ASKİ'nin, EGO'nun ve belediyenin. Ben bunları 300-350 bin ortalama parayla, aynı zamanda 3 bin 700 kişiye de maaş ödeyerek yaptım. Bu nedenle bu para büyük para, yeter ki verimli kullanılsın. Sadece Ankarapark'a harcanan para çok Ankara'nın önemli sorunu çözebilirdi. Oraya harcanmasa fuar sorunun çözerdi, metro sorunun bir kısmını çözerdi, bu tercih meselesi. Belediye başkanının tercihi çok önemli. Belediye başkanı lüzumsuz bir yereye de harcayabilir, egosuna da kurban olabilir, daha güzel, hayırlı işlere de harcayabilir, devletin parasını, halkın parasını harcayabilir. Önemli olan tercih. Belediye başkanlığı her kuruşu harcarken vatandaşı düşünmeli. Ben burada öğrendim devleti. Özel sektör böyle harcama yapsın iflas eder. Devlette verimlilik yok benim gördüğüm. Malını değerinde alması lazım, değerinde satması lazım. Bunları Mansur bey kazanırsa yapar. Örneği de var. Beypazarı küçük bir ilçe ama güzel şeyler yaptı. Beypazarı bir kıyas değildir diyorlar. Her şey bir kıyastır. Büyüğü, küçüğü yok, oradaki tutumluluğu büyükşehirde gösterirse, oradaki kucaklama anlayışını büyükşehirde de gösterirse başarılı olur. Yani bizim sıkıntımız belediye başkanları siyasetle uğraşmamalı, başka partilerin iç işleri ile uğraşmamalı, hizmete bakmalı, halkına bakmalı, halkını mutlu etmeli. Kendisine oy verenleri de, vermeyenleri de memnun etmeli. Devlete olan güveni arttırmalı. Belediye devletin ilk kapısı çünkü. Bana ulaşan vatandaş Sayın Cumhurbaşkanımıza, sayın bakanlarımıza, sayın valimize, hele şimdiki sistemde ulaşabilir mi, bana ulaşmadan, ulaşamaz, bize ulaştığı kadar."

Yeni sistemde belediye başkanının önemi daha da mı arttı?

"Belediye başkanları halka yaklaşması şimdiki sistemde arttı. Öbürlerine daha uzaklaştı. Adam siyasetten gelmiyor. Millet seçmiyor ki."

Başında da dediğiniz gibi bu süreçte kesinlikle yerel seçim ile genel seçim konjonktürü birbirine karışamamalı…

"Yerel seçimin konjonktürü ayrıdır, bütün dünyada, demokrasilerde, genel seçimin konjonktürü ayrıdır. Milletvekilleri siyaset yapmak için seçilirler. Partisinin siyasetini halka duyurmak ve halkı inandırmak için seçilir. Yerel yönetimler hizmet yapma makamıdır. Yani milletvekillerinden bakan olanlar, halka hizmet için, herkesi eşit görmelidir. Partisinin programına uygun çalışmalar yapar, partisine de güç katar. Siyaset yapma yeri değildir bakanlık, şimdiki sistemde de öyle olması lazım. Siyasette değil, halkı kucaklama makamı olması lazım. Yerel yönetimlerde, belediye başkanlığı siyaset yapma değil, hizmet yapmak yeridir. Yaptığımız işlerin parti programına da uygun olması lazım. Kreş açıyorum, CHP'nin programına aykırı değil. AKP'li arkadaş yol yapıyor, AKP'nin programına aykırı değil ki, bütün millet böyle bakmalı. Bütün dünyada böyle bakıyorlar. Çoğu ülkelerde yerel yönetimler başka partilerdedir, genel yönetim başka partilerdedir, bu da bir denge sağlar, bu da bir ortak paylaşmayı sağlar. Viyana'ya gidin örneğin böyle. Avusturya halkı sağ düşünceli daha çok. Viyana'da sosyal demokratlar her zaman belediyeyi alırlar. Paris'e gidin aynıdır. Kuzey Avrupa'da daha farklıdır. Yeşiller alır, çevreciler alır. Bu ülkeyi sevmek herkesin boynunun borcu. Yaşayacak başka bir Türkiye yok. Suriye olayında, Irak olayında, Suriyelilere, Iraklılara, Afganlılara Türkiye kucak açtı, ekmeğini böldü verdi. Bizde Allah göstermesin bir şey olursa ne bir başkası, ne Avrupa kapısını açar. Türkiye sınırları içeresinde vatandaşlar bunu kafasından çıkarmasınlar."

Yenimahalle için önümüzdeki dönemde seçildiğinizde neler yapmak istiyorsunuz?

"Yenimahalle sanatın, kültürün, çevreciliğin, eğitimin başkenti olması yolunda Ankara'nın yıldızı bir ilçe olacak. Engelli için de, kadın için de yaşanabilir bir ilçe olmaya devam edecek. Eğitim, çevre projelerimiz var daha. Örneğin Yamaçevler projemiz var. Zaten kabul etmemin en önemli nedeni, Yamaçevler projesi kentsel dönüşüm nasıl olmalı örneği olacak. Alt yapısıyla, kamusal alanları, yeşil alanlarıyla Türkiye'ye örnek olacak bir proje. Yenimahalle'de gecekonduyu tarihe gömecek bir proje. Şu anda bin 350 gecekondumuz vardı, 700 gecekondu yıkıldı. Önümüzdeki yıl Temmuz, Ağustos ayına kadar tümünü yıkacağız. Yollarını yapacağız, doğal gaz altyapısını hazırlayacağız. Kentsel dönüşüm bu şartlarda yapı dedirteceğimiz bir proje. Sayın cumhurbaşkanımıza onun için çıkmıştım. Bakanlar Kurulunda iki buçuk yıl takıldı kaldı, kendileri de teşekkür ediyorum ilgilendiler. O proje benim üçüncü dönemi kabul etmemde en önemli etkenlerden biri. Eğitim, sanat, yeşil alan için yapacaklarımız var. Spor için, sağlıklı yaşam için yapacaklarımız var. Herkes spor yapmalı. Toplumda değişik hastalıklar artıyor. Yenimahalle kardeşliğini pekiştirmek için yapacaklarımız var. Yenimahalle halkı benim ne yapacağımı, ne yapmayacağımı bilir. Verdiğim sözlerin tamamını fazlasıyla tuttum. Bundan sonra da tutacağımı bilir. Ben seçimlerin barış, sevgi, kardeşlik için burun dahi kanamadan Türkiye'de ve Yenimahalle'de geçmesini yürekten, Allah'tan diliyorum, dua ediyorum."

İlgili Haberler