FETÖ okulları dünyaya böyle yayılmış

FETÖ okulları dünyaya böyle yayılmış
Türkiye’de bin 32 okul ve 15 üniversitenin, dünya genelinde ise 208 okul ve bir üniversitenin Gülen Cemaatiyle bağlantılı olduğu iddia edildi.

BBC Türkçenin haberine göre, dünya genelinde 208 okul ve bir üniversitenin Gülen Cemaatiyle bağlantılı olduğu ve birçoğunun eğitime devam ettiği tespit edildi. Türkiye’de ise bu sayı bin 32 okul, 15 üniversite ve bu okulların tamamı kapatıldı.

LIGHT ACADEMY

Öte yandan dünya genelinde bu okullara verilen tek bir isim yok. Pakistan'da Pak-Turk, Kırgızistan'da Sebat, Kenya'da Light Academy olarak biliniyorlar.

Okulların ülkelere göre dağılımı ve eğitim durumları ise şöyle:

“Türkiye genelinde bulunan ilk, orta ve lise düzeyindeki okullarda 135 bin öğrenci bulunuyordu. Üniversitelerde ise 65 bin öğrenciye eğitim veriliyordu. Bu okulların tamamı kapatıldı. Öğrenciler ise başka okul ve üniversitelere yerleştirildi.

Hollanda’da Cemaat bağlantılı 11 okul bulunuyor. Bu okullar kapatılmadı.

Almanya’da bulunan 14 okulun tamamı açık. Türk yetkililer okulların incelenmesini talep ediyor.

Nijerya’da 17 okul ve bir üniversitede yüzde 17’si burslu 4 bin 700 öğrenci bulunuyor. Türkiye’nin talebine rağmen okulların tamamı açık. Ayrıca okullar isimlerindeki Türkiye atıflarını kaldırdı.

Tanzanya’da 10 okul bulunuyor, okulların kapatıldığına ilişkin bir bilgi yok.

Kenya’da Cemaat’le ilişkili 7 okulda 2 bin öğrenci okuyor. Okulların tamamı açık, Türkiye kapatılmaları yönünde çağrıda bulundu.

Somali’deki 3 okulda bin öğrenci bulunuyordu ancak okulların tamamı kapatıldı ve Türk öğretmenler geri gönderildi. Şimdi okulların yeni bir yönetim altında Somalili öğretmenlerle eğitime devam ettikleri belirtildi.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nde aralarında ilk ve orta dereceli okullarla bir üniversitenin de bulunduğu toplam 37 eğitim kurumunda 40 bin öğrenci eğitim görüyor. Türkiye’nin talebi üzerine okulların yönetimlerinin tamamı değiştirildi.

Azerbaycan’da Cemaat bağlantılı 11 okul, bir de üniversite bulunuyor. Ancak okullar 2014’te Milli Eğitim Bakanlığının kontrolüne geçmişti. Kapatılan üniversite de Temmuz ayında yeni bir yönetim altında yeniden faaliyete başladı.

Kırgızistan’da bulunan 21 okulda 12 bin 500 öğrenci eğitim görüyor. Kırgızistan hükümeti Türkiye’nin okulların kapatılması talebini reddetti.

Tacikistan’da bulunan 6 okul hükümet tarafından devralındı ve isimleri değiştirildi.

Afganistan’da bulunan 20 okulda yüzde 30’u burslu 8 bin öğrenci eğitim görüyor. Ancak okullar hala açık.

Pakistan’daki 28 okulda yüzde 25’i burslu 11 bin öğrenci eğitim görüyor. Türkiye’nin okulların kapatılması çağrısının ardından 23 Türk öğretmen görevlerinden alındı.

Kamboçya’da bulunan üç okul ve bir üniversite Türkiye’nin talebine karşın açık.

Tayland’da Cemaat bağlantılı dört okulda 2 bin öğrenci eğitim görüyor. Okullar açık.

Endonezya’daki dokuz okulda 2 bin öğrenci bulunuyor. Türkiye’nin kapatılmaları çağrısına karşın okullar hala açık.

Rusya’da Gülen Cemaati bağlantılı 7 okul bulunuyor. Tataristan’daki okullar Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olarak faaliyet gösteriyor. Ülke genelinde 43 okul 2008’de kapatıldı.”