FETO’cüler cevapsız soruda bile puan aldı

FETO’cüler cevapsız soruda bile puan aldı
Maliye’nin vergi müfettişliği sınavlarını FETÖ’cü ekibin yaptığı ortaya çıktı. FETÖ’cü adaylara cevabını boş bıraktıkları sorular için bile puan verdikleri belirlendi

Sözcü gazetesinden Taylan Büyükşahin'in haberine göre Maliye Bakanlığı'nın vergi müfettişliği sınavında FETÖ'cülerin hilesi tespit edildi. Bakanlığa bağlı Vergi Denetim Kurulu'nun 23-26 Haziran 2014 tarihleri arasında yaptığı Vergi Müfettişliği Yeterlilik Sınavı'nda başarısız olanların puanları yükseltilerek sınavdan geçirilmesi sağlandı. Sınavdan geçmeye hak kazananlar ise puanları düşürülerek elendi.

Bunun üzerine haksız bir şekilde elenenler hukuki yollara başvurarak sınavın iptali için dava açtı. Ankara 11. İdare Mahkemesi'nde açılan 2014/2275 esas numaralı davada, bilirkişi inceleme raporu yapılan usulsüzlüğü gözler önüne serdi. Sınav Kurulu'nun, bilirkişiye gönderdiği sınav kağıtlarından birisinde adayın cevap vermediği sorulara bile yüksek puan verildiği görüldü.

DANIŞTAY DA ‘HİLE VAR' DEDİ

Sınavın iptaline yönelik Danıştay'da da dava açıldı. Danıştay 16. Dairesi'nde görülen davanın kararında, sınav komisyonunun yetersiz ve usulsüz oluşturulması nedeniyle sınavın yürütmesi durduruldu. Bu karar, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu tarafından da onanarak kesinleşti. Söz konusu yargı kararı idareye tebliğ edilmesine rağmen vergi müfettişliğine yapılan atamalarda geriye dönük herhangi bir işlem yapılmadı.

‘ADALETLİ PUAN DAĞITILMADI'

Bununla beraber 2013 yılında yapılan sınavda da usulsüzlükler ortaya çıktı. 2-3 ve 9-10 Ekim 2013 tarihlerinde yapılan Vergi Müfettişliği Yeterlilik Sınavı için Ankara 4. İdare Mahkemesi Başkanlığı'nda yürütülen soruşturmada, benzer bir hile tespit edildi.

Dosyada yer alan bilirkişi raporunda, cevap kağıtlarında bazı puanların silinip tekrar puanlandırıldığı ve yeni puanlandırmaların genellikle eski puanların altında verildiği kaydedildi. Raporda ayrıca cevap anahtarı dışında puan verildiği ve adaletli bir puan dağıtımı yapılmadığı belirtildi.

İNTİHAR EDEN ADAY BİLE VAR

Mağdur adaylar, sınav kağıtlarının tamamının incelenmesi durumunda daha pek çok usulsüzlüğün tespit edileceğini söylüyorlar. Mahkeme kararları net bir şekilde olmasına rağmen ne 2013 ne de 2014 sınavları için herhangi bir işlem yapılmadı. Sınavda hakkı yenen bir adayın intihar ettiği belirtildi. Haksız yere sınavı kazanıp vergi müfettişi olanlar ise görevlerine halen devam ediyor. Ayrıca 2014 yılı sınav kurulu üyelerinden önemli görevde olan bazı isimler, FETÖ soruşturmaları kapsamında açığa alındı. Buna rağmen işlem yapılmaması, bakanlıkta FETÖ'cülerin halen korunduğunu düşündürüyor.