FETÖ'nün bankası, iş adamını dolandırmış

FETÖ'nün bankası, iş adamını dolandırmış
Kütahya'da 2004 yılında 15 milyon dolarlık yatırımla kurulan günlük 500 ton süt işleme kapasiteli fabrikaya 2007'de Bank Asya tarafından verilen 10 milyon liralık kredinin 2 milyon lirasının "himmet" olarak kesildiği ortaya çıktı.

Firma sahibinin krediyi çektikten 6 ay sonra borcu kapatmaya karar vermesi üzerine Banka Asya, kredi aşamasında şirketten alınan imzalı boş senede 25 milyon lira yazılmak suretiyle fabrikaya, teminat gösterilen 22 lüks daireye, 50 araçlık filoya el koydu.

7 YILDIR ÇÜRÜMEYE TERK EDİLDİ
 
Kütahya'da 2004 yılında 15 milyon dolarlık yatırımla kurulan süt fabrikası ile sahibinin teminat olarak gösterdiği 22 lüks daire ve 50 araçlık filoya 2007'de kredi çekilen Bank Asya tarafından bazı usulsüz uygulamalarla el konulduğu, 500 kişinin çalıştığı işletmenin 7 yıldır atıl şekilde durduğu öğrenildi.

Bozüyük Süt Ürünleri İşletmesi'nin sahibi Mehmet Yaşar (72), AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kütahya-Afyonkarahisar karayoluna yakın, 30 dönüm araziye 15 milyon dolara kurulan günlük 500 ton süt işleme kapasiteli tesisin 2004'te üretime başladığını söyledi.

15 bin metrekare kapalı alana sahip süt fabrikasının, Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca Türkiye'nin en büyük süt işleme tesisi olarak tescillendiğini dile getiren Yaşar, "Fabrika kapasitesi 500 ton günlük süt işleme üzerineydi ancak tamamını kullanamıyordum. Hepsini aralıklarla yapılacak yatırımlarla devreye alacaktık." diye konuştu. 

2 MİLYON LİRALIK HİMMET TALEP ETTİLER

Yaşar, 2007 yılında fabrikanın günlük 100 ton süt işleme kapasitesini yükseltme kararı aldıklarını ve nakit ihtiyacı için bazı bankalarla görüştüklerini anlatarak, şöyle dedi:

"Önce ortak aradık sonra bankalarla kredi görüşmeleri yaptık. Bizim 30 dönümlük arazinin iki dönümüyle ilgili Orman Bölge Müdürlüğüyle aramızda anlaşmazlık doğdu. Mahkemelik olduğumuzdan bankalar bunu gerekçe göstererek kredi vermeye yanaşmadı. O dönemde Bank Asya yöneticileri gelerek ek teminatlar karşılığında bize kredi verebileceklerini söylediler. Bizim 8 milyon liraya ihtiyacımız vardı. Bizden fabrikanın yanında 22 daire, 50 araçlık filo ve boş senet aldılar. Ayrıca komisyon adı altında 2 milyon liralık himmet talep ettiler. Biz de fabrikayı daha işler hale getirebilmek için biraz da faizsiz bankacılık hizmeti sunduklarından şartlarını kabul ettik."

Banka görevlilerinin fabrikada üretilen süt ürünleri için pazar imkanı sağlayacaklarını söylediğini dile getiren Yaşar, şu değerlendirmede bulundu:

"Bank Asya'nın ortağı olduğu marketler zincirinde ürünlerimizin satılması garantisini verdiler. Biz de bunlara inandık ve 2 milyon liralık bizden istenen rakamı vermeyi kabul ettik. O dönem 10 milyon lira civarında kredi kullandık. Kullandırılan kredinin sadece 8 milyonluk kısmını bize ödediler. 2 milyon kendilerinde kaldı. Bunlara güvenerek 22 lüks daire, 50 adetlik araç filomuzu teminat gösterdik. Ayrıca şahsımdan boş senet aldılar." 

24 MİLYON LİRA BORÇ ÇIKARDILAR

Yaşar, Orman Bölge Müdürlüğü ile yaşadıkları itilafın mahkeme tarafından verilen kararla ortadan kalktığını ve haklı görüldüklerini ifade etti.

Yaşar, kredi kullanmalarından 6 ay sonra bir devlet bankasının daha uygun şartlarda kredi teklifi sunulması üzerine Bank Asya'daki borcu kapatmaya karar verdiklerini anlattı.

Erken kapatma fikrine bankanın farklı tepki gösterdiğini vurgulayan Yaşar, şunları söyledi:

"10 milyon lira kullandırılan kredi karşılığında nasıl yaptılar bilmiyorum 24 milyon lira borç çıkardılar. İtiraz edince de ellerinde bulunan boş senedi, üzerine 25 milyon lira yazarak işleme koydular. Teminat olarak gösterdiğimiz gayrimenkullere, 15 milyon dolarlık fabrikaya ve araç filosuna el koydular. Banka hesaplarımıza bloke koydurdular. Bizi işleyemez hale getirdiler. Bir süre sonra 500 kişinin çalıştığı fabrikamızda üretim durdu."

FABRİKA KELEPİR FİYATA GİDECEKTİ

Yaşar, dairelerin ve araçların bir kısmının o dönemde örgüte yakın isimlere satıldığına dikkati çekerek, fabrikanın da yine FETÖ'nün bir firmasına "kelepir fiyata" verilmeye çalışıldığını söyledi.

Fabrikanın satışına engel olmak için ve kredi kullanımındaki usulsüzlükler nedeniyle banka aleyhine dava açtıklarını belirten Yaşar, bu yüzden fabrikanın satışının gerçekleşmediğini belirtti.

Yaşar, bir süre sonrada 17-25 Aralık sürecinin yaşandığını ifade ederek, "Fabrika yaklaşık 7 yıldan beri atıl vaziyette ve içler acısı durumda. Bank Asya'ya el konulduğu için fabrika atıl duruyor. Bu fabrikanın ülkemize katma değeri yüksek. Atıl vaziyetten kurtarılması gerekiyor. İmkan sağlanırsa bu fabrikayı tekrar çalışır hale getirebiliriz. Yaklaşık 50 milyonluk yatırım maalesef FETÖ yüzünden heba oldu. Fabrika çürümeye terk edildi." sözlerine yer verdi.