FIFA'dan el-kola çarpmaya yeni ayar

FIFA futbolumuzda yıllardır kangren haline gelen elle oynama konusunda yeni bir döneme geçiyor. Tüm dünya futbol kamuoyu tarafından tartışılan top-elle oynamalarda FIFA, daha keskin karar alınabilmesi için saat modeline geçmeyi planladı. Bundan sonra bazı pozisyonlar elle oynama kapsamımda değerlendirilmeyecek. Artık yeni düzene göre futbolcunun elinin havada olup olmaması esas alınacak. Yani oyuncunun top-el çarpması anında kolunu saat 08-09 / 03-04 dilimleri arasında açmışsa bu bir ihlal sayılacak. Futbolcunun elleri mavi bölge olarak adlandırılan saat 04 ile 08 dilimleri arasında açıkken topla teması ihlal sayılmayacak. Yani eğer el-kol, turuncu bölge olarak adlandırılan 09, 10, 11. 12, 01, 02. 03 rakamları arasındaysa ihlal sayılacak, 04, 05, 06, 07 dilimleri arasındaki temaslarda ise ihlal olmayacak. Ancak bu kural kasti oynamalarda geçerli olmayacak, sadece kasıtsız çarpmalarda uygulanacak. Yıllardır bu sütunlarda kolun normal konumda duruşunun cezalandırılmasının yanlış olduğunu vurgulamıştım. Yani kolu saatin yelkovanı olarak nitelersek 4/8 dilimleri arasındaki çarpmalara verilen cezaların kuralın ruhuna da aykırı olduğunu hep yazmıştım. Nihayet FIFA doğru yolu buldu. Bu durumda futbolcuların kollarını vücudunun arkasına saklama komiklikleri de artık olmayacak. Ancak yeni kural hazırlanırken yere düşen futbolcunun el ve kolunun topla buluşması gibi bazı pozisyonlar unutulmuş olup acilen gündeme alınması gerekmektedir.  

Göztepe-Trabzonspor

Mustafa Öğretmenoğlu

Genelde iyi bir yönetim gösterdi. Hosseini'nin Serdar'ı arkadan hız alarak itmesine itirazı yanlış ve tartışmasız penaltıydı. Göztepeli Jerome'nin penaltı kokan hava topunda düşmesi VAR'dan da bakılmalıydı. Göztepe taraftarının maç sonu Trabzonspor'u alkışlaması maçın örnek yönüydü.

Çaykur Rizes-EY Malatya

Hüseyin Göçek

Gösterdiği kartların tümü ile verdiği penaltının sonradan VAR'a giderek iptal edilmesi doğruydu. Zira karşılıklı iki oyuncunun ayakları eşit yükseklikte ve topa Rizesporlu oyuncu vurmuştu.

 

DG Sivas-Antalya

Cüneyt Çakır

VAR'sız Antalyaspor lehine verilen penaltı kararı doğruydu. Seyirci baskısını hiç hissetmedi. Atladığı faul olmadı ve iyi bir yönetim sergiledi.

 

A. Alanya-Kasımpaşa

Abdulkadir Bitigen

Yeni MHK'nın doğru olarak görevlendirdiği Abdulkadir Bitigen, iki yıldır kadrosunda olduğu Süper Lig'de ilk maçını yönetti. Alanya'nın ilk golünde yardımcının ofsayt bayrağı, VAR'da rakipten geldiği gerekçesiyle geçerli oldu. Popov'un arkadan hareketine verdiği sarıyı VAR'a gidip kırmızıya dönüştürmesi doğru karardı.

 

Ankaragücü-BB Erzurum

Halil Umut Meler

6 puanlık maçta genelde iyi bir yönetim gösterdi. Ankaragücü'nün sayılmayan golünde top kontrolünü iyi tespit etti. Opseth'e 2. sarıdan kırmızı doğru ancak Ankaragücü'nden Kitsiou, ikinci sarıyı görmediği için şanslıydı.

M. Başakşehir-Bursaspor

Halis Özkahya

Kötü hava şartları nedeniyle bir gün sonraya ertelenen maçı ilk günküne benzer zemin ve şartlarda oynattı. Hakem için zor bir ortamdı. Başakşehir'in net galibiyetiyle biten maçı iyi yönetti.

A. Konya-İM Kayseri

Arda Kardeşler

İstikbal Mobilya Kayserispor'un sayılmayan golündeki ofsayt bayrağı VAR'dan da onaylandı. Ancak bariz gol şansı için VAR'a gitmeye gerek yoktu. Konyalı Milosevic'in ceza alanında düşürülüşü penaltıydı, VAR'dan da çağrılmadı. Umut'un rakibin ayağına basışına sarı doğruydu.

Galatasaray-Akhisar

Suat Arslanboğa

İkinci yarısı tek kale oynanan maçı genelde iyi yönetti. Penaltı beklentilerindeki devam kararı doğru ancak Mitroglou'nun hava topunda arkadan omuzuna basılışı VAR'dan izlenmeliydi. Mariano da 2. sarıdan kırmızı görmeliydi.    

Beşiktaş-Fenerbahçe

Bülent Yıldırım

Bir derbi maçta karta erken gitmeme düşüncesi iyiydi. Hasan Ali'nin önündeki Gökhan'a arkadan tekmesini net göremedi. VAR'ın uyarısıyla izleyip penaltıyı verdi. İkinci VAR'a gidiş nedeni ise Sadık'ın golü içindi. Ancak Sadık yükseldikten sonra Dorukhan'ın sırtına eliyle basmasının gole katkısı olmadığı düşüncesiyle golü geçerli saydı. Bazı faul ve kart eksiği olmasına rağmen unutulmayacak bir derbi yönetti.                                                      

Yazarın Diğer Yazıları