Fıkra gibi olay: Edirne'deki proje İstanbul'da gösterildi!

Fıkra gibi olay: Edirne'deki proje İstanbul'da gösterildi!
Edirne’nin Keşan ilçesine bağlı 4 köy ve 1 mahalleyi etkileyecek patlatma işlemi ile linyit üretimi projesinin ÇED halkın katılımı toplantısı Karacaali köyünde gerçekleştirildi. Köylüler, projeye yoğun tepki gösterirken Trakya Platformu Edirne Sözcüsü Av. Bülent Kaçar ise projenin ÇED başvuru dosyasında proje alanının İstanbul’da Göktürk ve Arnavutköy’de bir alanda gösterildiğini belirtti.

Edirne’nin Keşan ilçesine bağlı Karacaali, Maltepe, Çobançeşmesi köyleri ve Paşayiğit mahallesi sınırları içinde Ento Maden Global A.Ş. tarafından planlanan patlatma işlemi ile linyit üretimi projesinin ÇED halkın katılımı toplantısı bugün gerçekleştirildi.

Karacaali köyünde Çevre ve Şehircilik İl Müdür Yardımcısı Murat Bilici yönetiminde düzenlenen toplantıda, köy halkı projeye isyan etti.

Projenin ÇED raporunu hazırlayan danışmanlık firması yetkilisi İrfan Yayla’nın sunumuyla başlayan toplantıda, köylüler ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri söz alarak projeye karşı tepkilerini gösterdiler. Yıllık 100 bin ton üretim yapılması planlanan ve patlatma başına 2 ile 2,5 ton arası patlayıcı kullanılacağını açıklanan projenin alanının ÇED raporunda İstanbul Göktürk ve Arnavutköy bölgesi olarak gösterilmesi tartışma yarattı.

“100 EVİN 85’İ YIKILIR”

Toplantıda söz alan Karacaali köyü muhtarı Hasan Kocaalili, köyün içme suyunun çıkış noktasının proje alanında olduğuna dikkat çekerken; “Ben Karacaali’de doğdum, Karacaali’de öleceğim. Benim evim taş, eski ev. Sallantıda Karacaali’deki 100 evin 85 tanesi yıkılır. Bunun garantisini kim verecek? 96 senedir biz bu köydeyiz. Ama proje yüzünden torunuma böyle bir köy bırakamayacağım. Bana gerçeği anlatın. Benim içme suyumun garantisini veriyor musun?

İçme suyumuzun kaynağı projenin içinde. Siz defterden konuşuyorsunuz. Gelin gerçeğini görün. Bırakın bizi rahat yaşayalım. Gıda OSB yapıyorsunuz, yanında patlatma yapmak istiyorsunuz. Evlerimiz yıkılırsa ne olacak? Birileri ölürse bunu parayla mı karşılayacaklar? ‘Bu fakir köylüler ölse de hiç önemli değil, veririz 3 kuruş para zengin tabaka olarak yatırırız onu’. Ben buradan bunu anlıyorum” ifadelerini kullandı.

“PROJE ALANI İSTANBUL’DA GÖSTERİLMİŞ”

Toplantıda Trakya Platformu Edirne Sözcüsü Av. Bülent Kaçar ise ÇED raporunda proje alanının İstanbul’da Göktürk ile Arnavutköy arasında gösterildiğine dikkat çekerken; “ÇED raporunun kontrol ettiyseniz 37’nci sayfasında proje alanı İstanbul Göktürk ile Arnavutköy arası gösteriliyor. Kendi koydukları harita burada. Hem şirketten, hem de Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden yanıt bekliyorum. ÇED raporunda proje alanı İstanbul Göktürk ile Arnavutköy arasında mıdır?

Bunu incelediniz mi? Bunu fark edemediniz mi? Bu görevi kötüye kullanmadır. ÇED yönetmeliğine göre ÇED dosyası hazırlayıp resmi makama sunmuşsunuz. Bu bir hata değildir. Sizler mühendissiniz. Dolayısıyla ÇED raporunun sorumlususunuz. Proje alanı olarak gösterilen görselin altına 25 binlik Edirne İl Çevre Düzeni içerisinde diye yazılmış ve şirket diyor ki, ‘Proje alanı Karacaali’de değil, İstanbul Göktürk ve Arnavutköy arasında’.

Devlet görevlileri, kamu görevini ciddiyetle yerine getirseydi, ÇED başvurusu reddedilirdi. Bu açıkça bir ciddiyetsizlik. Devlet ciddiyetine böyle bir şey yakışır mı?” ifadelerine yer verdi.