Fikri Işık: TSK operasyona çıkmadı

Fikri Işık: TSK operasyona çıkmadı
Yeni Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, çözüm süreci döneminde, “Valilerin askere operasyon izni vermediği” iddialarına karşılık bir başka önemli iddia ortaya attı.

Bakan Işık, “Biz, operasyon emri olduğu hâlde ‘Şehit veririm' endişesiyle, operasyon yapılmadığı dönemi de biliyoruz” dedi.

Bakan, AKP iktidarından önce askerin terörle mücadele için emir verildiği halde operasyona çıkmadığını öne sürerken, MHP milletvekili Erkan Haberal, Bakan Işık'a “Bunu ispatla mükellefsiniz. Hangi ordu, hangi asker, hangi bölük, hangi tim, operasyon emri aldığı hâlde çıkmadı'' diye tepki gösterdi.

2002'DEN ÖNCE

TBMM Milli Savunma Komisyonunda önceki gün TSK Personel yasasında değişiklik tasarısı ele alınırken, muhalefet milletvekilleri çözüm sürecinde askerin elinin bağlandığını, Valilerin askeri operasyonlara izin vermediğini savundular. Bakan Işık ise bunu reddetti ve farklı bir iddiayı gündeme getirerek şöyle dedi:

“Terör örgütü şehirlere bomba yerleştirecek, bundan valinin haberi olmayacak veya haberi olacak operasyon izni vermeyecek. Bu akla muhal bir şeydir. Çünkü yarın oradan asker geçecek, polis geçecek, vatandaş geçecek, kendi çocuğu geçecek ve kendisi geçecek. Ama şunu biliyoruz: Dağda 35-40 yıldır terörist var. Biz, operasyon emri verildiği hâlde ‘Şehit veririm' endişesiyle operasyon yapılmadığı dönemi de biliyoruz. Bunlar sevabıyla günahıyla bizim tarihimizdir”

İSPAT EDİN

MHP Ankara milletvekili Erkan Haberal ise Bakan Işık'ın bu sözlerine karşı çıkarak, “İspat edin'' dedi. Haberal şunları söyledi: “Biz de bunu devletin valisi yapmaz zannediyorduk. Ama Beşir Atalay İçişleri Bakanıyken ‘Güvenlik birimlerimiz çözüm sürecinin hassasiyeti nedeniyle temkinli ve dikkatli, bizim talimatımız. Eğer sorun oldu da valiler izin vermediyse o da valinin yaptığı yanlıştır' demedi mi? Valiler operasyon emri vermedi, buna göz yumdu. Ama siz, önceki dönemde, 2002'den önce, askerlerin zayiat vermemek  için operasyona çıkmadığını söylediniz. Bunu ispat etmekle mükellefsiniz. Hangi ordu, hangi asker, hangi bölük, hangi tim, hangi takım komutanı, operasyon emri aldığı hâlde çıkmadı? Arada fark var, operasyon emri isteyip alamamak, operasyon emri aldığı hâlde göreve çıkmamak. Elinizde bir bilgi, veri var mı bununla ilgili?”

Bakan Işık ise bu eleştiriye cevap vermedi.