Financial Times'tan bomba iddia. Milyonarca doları böyle paylaşacaklar

Financial Times'tan bomba iddia. Milyonarca doları böyle paylaşacaklar
İngiliz merkezli dünyaca ünlü ekonomi gazetesi Financial Times, dev kulüplerin kurmaya hazırlandığı Avrupa Süper Lig’i hakkında flaş iddiaları gündeme getirdi. Gazete, kulüplerin Avrupa Süper Ligi’nden 4 milyar Euro’ya yakın gelir amaçladığı ve bu gelirin 32,5’sinin kurucu kulüpler tarafından paylaşılacağını yazdı.

Dünya spor kamuoyu geçtiğimiz günlerde İngiltere Premier Ligi''nden Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United ve Tottenham; İspanya La Liga''dan Atletico Madrid, Barcelona ve Real Madrid; İtalya Seria A''dan AC Milan, İnter Milan ve Juventus tarafından kurulduğu açıklanan Avrupa Süper Lig’i başta Avrupa olmak üzere dünya futbol kamuoyunda deprem etkisi yarattı.

UEFA yetkilileri art arda yaptığı açıklamalarla, bu kararın yanlış olduğunu ve kulüplerin bu karardan acil olarak dönmesi gerektiğini vurguladı. Yetkililer, bu takımlarda oynayan futbolcuların ülkelerinin milli takımlarında forma giymelerinin de yasaklanabileceğini belirtti.

ŞAMPİYONLAR LİGİ''NİN 2 KATI DAHA FAZLA 

Tüm bu gelişmeler yaşanırken, Avrupa’nın en önemli gazetelerinden biri konumunda bulunan Financial Times, Avrupa Süper Ligi’ni kuracak takımların elde etmeyi planladıkları tahmini geliri kaleme aldı.

Gazetede yer alan habere göre söz konusu 12 kulüp, dünyanın en çok izlenen sporunda mevcut güç yapılarını paramparça etmekle tehdit eden ayrılıkçı organizasyona katılmayı seçti. Taraftarların, politikacıların ve futbol uzmanlarının şiddetle karşı çıktığı bu organizasyon, kulüplerin yayın ve sponsorluk haklarından bir sezonda 4 milyar Euro’ya yakın gelir sağlayacağına inanıyor. Bu rakam, kıtanın zirve organizasyonu olan Şampiyonlar Ligi’nin gelirinden yaklaşık 2 kat fazla.

15 KULÜP PAYLAŞACAK

Plana göre, sayısı 15’e çıkacak olan Süper Lig’in ‘kurucu kulüpleri’ bu ticari gelirlerin yüzde 32,5’ini paylaşacak. Her yıl yarışmaya katılan 5 ekip de dahil olmak üzere, katılan 20 takım arasında yüzde 32,5 daha dağıtılacak. Gelirlerin yüzde 20’si ‘liyakate’ bağlı olarak pay edilecek ve rekabetteki performansa bağlı olacak. Son yüzde 15 ise, maç yayınlarındaki izleyicisi sayısına göre paylaşılacak.

İlgili Haberler