'Fırat Kalkanı' harekatından dakika dakika gelişmeler

'Fırat Kalkanı' harekatından dakika dakika gelişmeler
Sınırın terör örgütlerinden temizlenmesi ve kritik önemi olan Cerablus'un IŞİD'den kurtarılması için koalisyon güçlerinin katıldığı operasyon kapsamında TSK da Suriye'ye yönelik harekat düzenliyor. İşte dakika dakika gelişmeler...

Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından Suriye Cerablus'taki IŞİD hedeflerine sabah karşı operasyon başladı. İşte şu ana kadar yaşananlar:

16:55 Zırhlı birlikler eşliğinde öğle saatlerinde Türkiye sınırının güneyinde 3 kilometre içerdeki Keklice köyünü ele geçiren ÖSO güçleri, ilerlemesini devam ettirerek, buraya 5 kilometre mesafedeki Cerablus ilçe merkezinin girişine ulaştı.

oso.gif

15.50 Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, sınırın IŞİD ve YPG unsurlarından temizleneceğini açıkladı.

15.40 20 Tank ile 20 civarında zırhlı araç Cerablus'a ilerliyor. 

14: 40 Cerablus’un batı ve kuzeyinde ÖSO ile IŞİD militanları arasında yer yer çatışmalar sürüyor. Çatışmalarda 46 IŞİD militanının öldürüldüğü bilgisi geldi. Sınırı geçen tanklar Cerablus’a ulaşan IŞİD’in ikmal yollarını kesti. Bab Bölgesi’nden destek için yola çıkan bazı araçların da Türk F-16 ve koalisyon ülkelerinin savaş uçakları tarafından hedef alınarak vuruldu. Bu arada askeri harekata ÖSO bünyesindeki Sultan Murat Tugayı, Sukur El Ceber, Şam Cephesi ve Feylek El Şam örgütü mensuplarının yer aldığı kaydedildi.

KRİTİK 4 KÖY ELE GEÇİRİLDİ

13:00 ÖSO, Türkiye sınırından yaklaşık 3 kilometre güneyde kalan ve Cerablus ilçe merkezinin yaklaşık 5 kilometre batısındaki Keklice köyünü, zırhlı birlikler eşliğinde IŞİD'ten aldı. Keklice köyüne yerleşen ÖSO buradan doğu yönündeki ilçe merkezine ilerleyebilmek için köyün çevre güvenliğini oluşturuyor. TSK da Cerablus bölgesindeki IŞİD hedeflerini savaş uçakları ve obüs toplarıyla ateş altında tutmayı sürdürüyor. 

ÖSO güçlerinin zırhlı birlikler eşliğinde Cerablus merkezine doğru hareket etmesi bekleniyor. Keklice Köyü'nden sonra 3 köy daha ÖSO kontrolüne geçti.

TÜRK TANKLARI SURİYE'YE GİRDİ

11. 07: Türk Silahlı Kuvvetlerine ait tanklar saat 11.07 itibariyle Suriye’ye girdi. Askeri kaynaklar Türk tanklarının Suriye’ye giriş yaptığını ve IŞİD hedeflerini vurmaya başladığını bildirdiler. Tanklarla  birlikte ÖSO mensuplarının da Suriye'ye giriş yaptı. Tanklar, IŞİD hedeflerini vudu, top atışları da devam ediyor. 

HAREKATA KATILAN BİRLİKLER

10.39 itibarıyla topçu ve ÇNRA ile tespit edilen 81 hedefe 294 atım yapıldı ve atışlara devam edildi. Tanklar da sınıra yaklaştı ve IŞİD hedeflerine atış yapıldı.  Havada bekler pozisyonda olan 2 F-16 ile anlık tespit edilen hedefler vuruldu. Askeri kaynaklardan verilen bilgiye göre askeri harekata piyade birlikleri (Mekanize ve havan unsurları dahil), tank ve topçu birlikleri (ÇNRA dahil), geçit açan, mayın temizleyen istihkam birlikleri,  muhabere birlikleri, lojistik destek unsurları, hava kuvvetleri hava ve yer destek unsurları (İHA’lar dahil) katılıyor... TSK'dan yapılan açıklamada, operasyonun adının 'Fırat Kalkanı' olduğu belirtildi.

ERDOĞAN VE ÇAVUŞOĞLU'NDAN PYD'YE SERT TEPKİ

11:50 Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen engelli vatandaşlarımızın kamu kurum ve kuruluşlarına yerleştirilmelerine ilişkin atama ve kura töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, PYD lideri Salih Müslim'in Fırat Kalkanı operasyonuna ilişkin sözlerine sert tepki vererek, "Birileri meydan okudular. Suriye, Türkiye için şöyle olacak böyle olacak. Buradan sesleniyorum: Siz ne olacağınızı hesabını yapın. Türkiye’ye tehdit oluşturacak kim olursa olsun, bu millet ordusuyla, polisiyle ve korucusuyla vardır ve var olacaktır' dedi.

11:10  Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu "Ankara'daki son iki saldırının sorumluları Suriye'deki PYD kamplarından geldi. Bu operasyonun amacı DAEŞ. Salih Müslim ya da PYD neden rahatsız oldu? Onlar DAEŞ'le mücadele ettiğini iddia etmiyor muydu? Kendilerine teşekkür ediyoruz müttefiklerimizi anlattıklarımızı itiraf ediyor: Benim ajandam var burada kanton oluşturmak istiyorum. Amacı DAEŞ'le mücadele olsa bu operasyona destek verir. Demokratik güçlerin içindeki YPG unsurları da Fırat'ın doğusuna geçmezse gereğini yaparız. Sen de bir terör örgütüsün. Bizim acımız bataklıktaki sivri sinekler değil bataklığı kurutmaktır. Senin ajandan farklıysa, terörizmi bırakacaksan, Suriye'nin bütünlüğünü savunuyorsan bu operasyondan rahatsız olmamalısın." dedi.

PYD’DEN TÜRKİYE CERABLUS OPERASYONUNA TEPKİ

09:06 PKK'nın Suriye kolu PYD'nin lideri Salih Müslim  bugün başlayan Cerablus operasyonuna tepki gösterdi. Müslim, üç dilde attığı tweet’te, “Türkiye Suriye batağında çok şey kaybedecektir” dedi.

salihmuslim.jpg

09:00  Şu ana kadar Hava Kuvvetleri tarafından 12 hedef tam isabetle vuruldu. Topçu, ÇNRA, HAVAN tüm ateş destek vasıtalarından açılan atışlar sonucunda 70 hedef tam isabetle vurularak imha edildi.

08:42: CNNTürk canlı yayınında tankların sınıra yaklaştığı görüldü. Tankların güvenlik için yer değiştirdiği belirtiliyor.

TÜRKİYE, SURİYE'YE HAREKAT BAŞLATTI

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Müşterek Özel Görev Kuvveti ve koalisyon hava kuvvetleri tarafından Suriye'nin Halep kentine bağlı Cerablus bölgesinin terör örgütü IŞİD unsurlarından temizlenmesi amacıyla sabaha karşı harekat başlatıldı. Cerablus bölgesindeki IŞİD unsurlarına misliyle mukabele kapsamında yoğun top atışları yapıldı.

ASKERİ KAYNAKLARDAN İLK AÇIKLAMA

Askeri kaynaklar kara harekatının henüz başlamadığını, geçit açma faaliyetlerinin sürdüğünü belirtti. Askeri kaynaklar tarafından başlatılan askeri harekatın amacının sınır güvenliğini sağlamak, IŞİD ile mücadele kapsamında Koalisyon güçlerine destek vermek ve Suriye’nin toprak bütünlüğünü sağlamak olduğu belirtildi. Askeri harekatkapsamında ilk olarak saat 04:00 sıralarından TOPÇU ve ÇNRA atışları başlatıldı, saat 04:05’de  daha önceden belirlenmiş belli noktalardan geçiş için iş makinaları geçitler açılmaya başlandı, saat 05:45’te TOPÇU ve ÇNRA atışları sona erdi. Bu atışlar sonucunda tespit edilen  toplam 63 hedefe 224 atım yapıldı. İlk hava harekatının ise saat 06:08’de başladı. Saat 06:08,  saat 06:10 ve saat 06:30 hava harekatlarının yapıldığı belirtildi. Askeri kaynaklar ayrıca şu an için kara harekatının başlamadığını ve geçit açma faaliyetleri devam ettiğini belirtti.

SAHRA HASTANESİ KURULDU 

Tankların bulunduğu Soylu Mahallesi’ndeki sosyal tesis ise sağlık ve AFAD ekiplerinin karargahına dönüştürüldü. Sosyal tesisin bulunduğu bölgede çok sayıda ambulansın hazır bekletildiği, yine bu alanda çadırlar ile sahra hastanesi kurulduğu görüldü.

Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü, harekatın başladığını duyurarak amacın bölgenin IŞİD’den arındırılması olduğunu duyurdu. Öte yandan harekat nedeniyle Gaziantep Valiliği de sınır hattında Cerablus’un karşısındaki geniş bir bölgeyi ’özel güvenlik bölgesi’ ilan etti.

KARKAMIŞ’A GİRİŞ-ÇIKIŞ YASAK

Bu arada özel güvenlik bölgesi ilan edildiği için Karkamış’a giriş ve çıkışlar da yasaklandı. İlçeye ulaşımı sağlayan yolların tamamı jandarma tarafından kesilirken, kimsenin ilçeye gitmesine izin verilmiyor. 

Askeri kaynaklar kara harekatının henüz başlamadığını, geçit açma çalışmalarının sürdüğünü duyurdu. Sabah saatlerinde bölgeden yansıyan ilk görüntülerde iş makineleri dikkat çekti. Top atışlarının ardından sınırın temizlenmesi için iş makinesi girdiği belirtiliyor.

04.00'TE BAŞLAYAN OPERASYONUN AMACI

TSK unsurlarınca saat 04.00 sularında icrasına başlanan harekatla sınırın terör örgütlerinden temizlenmesi ve hudut güvenliğinin artırılmasına katkı sağlanarak, aynı zamanda Suriye'nin toprak bütünlüğünün öncelenmesi ve desteklenmesi planlanıyor. IŞİD ile aktif mücadele eden TSK'nın operasyonları, koalisyon güçlerinin bu terör örgütüne karşı yürüttüğü faaliyetlere önemli katkı sağlıyor. Söz konusu harekat sayesinde yeni göç dalgalarının önlenmesi, bölgedeki sivil halka insani yardımların ulaştırılması ve bölgenin terörist unsurlardan arındırılması hedefleniyor. Operasyonla, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne ve milletine saldıran, masum vatandaşları katleden terör örgütleriyle aktif şekilde mücadele edilmesi, bu konuda uluslararası toplum ve koalisyon güçleriyle iş birliği halinde çalışmaların sürdürülmesi amaçlanıyor.