Fırat'ın doğusuna askerî operasyon

"Bir gece ansızın gelebiliriz" diye defalarca atılan slogan gerçek oluyor. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Fırat'ın doğusuna yapacağı askerî operasyonun eli kulağında, hatta denir ya "belki yarın, belki yarından da yakın..."

Askerî kaynaklardan aldığım bilgilere göre Türk askeri günler sonra Fırat'ın doğusunda yuvalanan, PKK/PYD-YPG ve DEAŞ terör örgütlerine karşı, Türkiye'nin güney sınırlarına yönelik tehdidi önlemek amacıyla askerî operasyon başlatacak.

Net bir tarih vermek gerçekten zor ama gelişmeleri anlattığımda bu operasyonun çok yakın bir zamanda başlayacağını anlamak mümkün.

Tarih: 21 Ekim 2018:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile bir araya geldi ve görüşme yaklaşık 55 dakika sürdü. Bu görüşmede her ne kadar Cumhur İttifakı görüşüldü ise de siyasi kaynaklar Erdoğan'ın Fırat'ın doğusuna yapılacak askerî operasyon konusunda da MHP liderine bilgi verdiğini söylüyorlar.

Tarih: 27 Ekim 2018:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında 5 saat süren Millî Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısından sonra yapılan yazılı açıklamada, "Bazı ülkelerin PYD'yi terör örgütü olarak görmemesi terörle mücadeleye zarar veriyor. En büyük terör tehdidi Fırat'ın doğusundan gelmektedir. Suriye'de herhangi bir emrivakiye göz yumulmayacak, meşru müdafaa hakkı kullanılacak." denildi.

Tarih: 2 Aralık 2018:

TBMM Başkanı Binali Yıldırım, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu Meclis'teki makamında ziyaret etti. Toplantı sonrasında şu açıklamalar yapıldı.

Yıldırım "Görüşme için illa bir neden olması gerekmiyor. Sayın Genel Başkana nezaket ziyaretinde bulundum. Malum Meclis Başkanı olarak seçildikten sonra bizi ziyaret etmişti" dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise, "Sayın Başkan nezaket ziyaretinde bulundu. Kendisine yürekten teşekkür ederim. Aynı zamanda parlamentodaki çalışmalar konusunda da bilgilendirdi" diye konuştu.

12 Temmuz 2018 tarihinden yaklaşık 90 gün sonra Yıldırım'ın sadece iadeyi ziyarette bulunması elbette inandırıcı değil.

Bu ziyarette Yıldırım'ın, "Fırat'ın doğusuna yapılacak askerî harekât" konusunda Kılıçdaroğlu'na bilgi verdiğini, başkentte siyasi kulislere sızan bir bilgi olarak aktarayım.

Cumhurbaşkanının yurt dışı programı nedeniyle bu bilgiyi Kılıçdaroğlu'na TBMM Başkanı Yıldırım'ın vermesi, siyasi nezaket olarak da dikkat çekiyor.

Tekrar MGK tarafından yapılan resmi açıklamaya dönersek şu ifadelerin Fırat'ın doğusuna yapılacak askerî operasyon için ne kadar dikkat çekici ve kararlı olduğunu görürüz.

*"Bazı ülkelerin, proje terör örgütleri FETÖ/PDY ile PKK/KCK'nın Suriye kolu PYD-YPG'yi terör örgütü olarak görmemesinin, terörizmle küresel ölçekteki mücadeleye büyük zarar verdiği hususu bir kez daha teyit edilmiştir.

*İstanbul'da düzenlenen dörtlü zirve neticesinde mutabık kalınan hususların, Suriye'ye ve bölge barışına katkı sağlayacağı; İdlib'de ağır silahlardan arındırılmış bölge oluşturularak ateşkesin kalıcı hâle getirilmesinin önemi vurgulanmış; bu bağlamda alınması gereken ilave tedbirler üzerinde durulmuştur.

*Türkiye'nin, baştan beri Suriye'nin toprak bütünlüğünden ve siyasi birliğinden yana olduğuna, barışın tesis edilmesi için gayret gösterdiğine işaret edilerek, siyasi çözüme en büyük tehdidin Fırat'ın doğusundaki terör yapılanmasından geldiği belirtilmiştir.

*Suriye'de herhangi bir emrivakiye göz yumulmayacağı ve meşru müdafaa hakkının kullanılacağı vurgulanarak, PKK/PYD-YPG'nin bölge halkına zulmederek ve göçe zorlayarak değiştirdiği demografik yapıya karşı da duyarsız kalınmayacağı güçlü şekilde ifade edilmiştir."

Tarih: 4 Aralık 2018:

Devlet Bahçeli MHP Meclis grup toplantısındaki konuşmasında Fırat'ın doğusuna yönelik şu mesajları verdi:

"Türkiye ile ABD müttefiktir. Ancak ABD müttefiklik hukukuna duyarsızdır, kayıtsızdır, biganedir. Terör örgütleriyle sürekli olarak yan yana, yanak yanağadır.

Bunun adı terör ajanlığıdır, terörist seviciliktir. ABD, PKK/YPG'nin dümen suyuna çoktan girmiştir. Ancak hevesler beyhude, çabalar boşunadır.

Fırat'ın doğusu temizleninceye kadar, hainler ya inlerinde teslim alınıp ya da sığınaklarında imha edilesiye kadar mücadeleden taviz yoktur, tavsama yoktur, tehir yoktur, geri adım ise haramdır.

Ok yaydan çıkmış, mızrak çuvalı delip geçmiştir."

Değerli okurlarım, kuşku yok ki askerî bir operasyonun tarihini vatansever bir gazeteci olarak açıklamak mümkün değildir.

Fırat'ın doğusunda yuvalanan kahpe, kalleş, şerefsiz teröristleri etkisiz hale getirmek Türk Silahlı Kuvvetleri için çok kutsal ve önemli bir görevdir.

Kahraman Mehmetçiklerimiz dünyaya ün ve korku salmışlardır.

Bu önemli vatan görevinde de Allah onları korusun...

 

Yazarın Diğer Yazıları