Gökbilimciler radyo patlamaları kaydetmişti: Fizik kurallarına meydan okundu

Gökbilimciler radyo patlamaları kaydetmişti: Fizik kurallarına meydan okundu
Bilim insanları yaklaşık 800 milyon ışık yılı uzaklıkta, fizik kurallarına "meydan okuduğunu" düşündükleri, düşük frekanslı radyo dalgası yayan bir dizi büyük nesne gözlemlediklerini duyurdu.

Pazartesi günü Birleşik Krallık Kraliyet Astronomi Topluluğu ve Avustralya Üniversitesi''nden isimlerin de dahil olduğu araştırmacılar, "tespit edilmesi güç" nesnelerin radyo ve X ışını teleskoplarıyla çekilen görüntülere karmaşık bir algoritma uygulanarak keşfedildiğini aktardı.

The Conversation''a yazdıkları yazıda keşfi açıklayan bilim insanları, "Bu tür nesnelerin hem kökenleri hem de özellikleri hakkındaki mevcut teorilere meydan okuyorlar" dedi.

Bilim insanları, galaksi kümeleri birbiriyle çarpıştığında büyük miktarda enerjinin iyonize gaza ya da plazmaya dönüştüğünü ve radyo dalga boyunda çeşitli şekil ve boyutlarda emisyon ortaya çıktığı belirtildi.

Bunun bir örneği, bilim insanlarının yay şeklinde olduğunu ve bir kümenin kenarlarında bulunduğunu açıkladığı radyo kalıntıları olarak karşımıza çıkmaktadır.

Bunlara güç veren ise plazmanın içinden geçen yoğunluk ya da basınçta sıçramaya neden olan şok dalgalarıdır.

Radyo dalgaları, sıcak plazmadaki türbülanstan güç alarak, bir galaksi kümesinin merkezine doğru uzanan düzensiz kaynaklar olarak kaydedilmiştir.

Araştırmacılar, bu kalıntının son derece alışılmadık bir içbükey şekle sahip olduğunu tespit etmiş ve bu da ona "ters yön kalıntısı" lakabını kazandırmıştır.

Bilim insanları, "Genel olarak verilerimiz kalıntıların nasıl oluştuğuna dair anlayışımızı bozuyor ve hâlâ bu radyo nesnelerinin arkasındaki karmaşık fiziği çözmeye çalışıyoruz" ifadelerine yer vermiştir.

Araştırmacılar, "En iyi fizik modellerimiz bu verilere uymuyor. Bu, söz konusu kaynakların nasıl geliştiğine dair anlayışımızdaki doldurmaya çalıştığımız boşlukları ortaya çıkarıyor" denilmiştir.

İlgili Haberler