CHP'den hükümete yerel yönetimler için 10 maddelik çağrı

CHP'den hükümete yerel yönetimler için 10 maddelik çağrı
CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, CHP'nin yerel yönetimleri güçlendirecek 10 maddelik çağrısını açıkladı.

CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, CHP'nin yerel yönetimleri güçlendirecek 10 maddelik çağrısını açıkladı.

Torun, "Yerel yönetimlerimiz olağanüstü bir çaba içerisinde oldu. Salgının yayılmaması için gerekli tedbirleri aldı, vatandaşlarımızın olağanüstü günlerinde hep yayında oldu. Birçok yatırımını da önceliklerini de değiştirmek durumunda kaldı. Bu başarı da bütün kesimlerce takdir edilmekte. Ülkeyi yönetenlerin belediyelerin yükünü üzerinden alacak, ya da katkı sağlayacak hiçbir desteği olmadı. Sosyete damat her türlü paketi açıkladı. Bugüne kadar kaç paket açıkladı bilemiyorum. Bu yönetimden belediyelerimizin içinde bulunduğu olumsuzluğu giderecek bir paket göremedik. Diyoruz ki, 'Belediyelerimizin üzerindeki yükü alın, onları rahatlatın, onlar sokağa çıktığımız andan evimize girene kadar her türlü hizmeti sunan birimler...' O yüzden 10 maddelik bir önerimiz var." diye konuştu.

İŞTE O MADDELER

1- Belediyelerin sözleşmelerinden kaynaklanan ve bankalara kredi borçları ertelenmeli belediyelerin kamuya ait borçlarının faizleri silinmelidir.

2- Vergi gelirlerindeki azalma nedeniyle genel bütçe vergi gelirlerinden belediyelere aktarılan payın hesaplanmasında kullanılan oranlar güncellenmeli. Bu oran büyükşehir belediyelerinde en az yüzde 10, diğer belediyelerde en az yüzde 6'ya yükseltilmeli.

3- Belediyelere gelir getirici yatırım projelerinde borçlandırma limiti arttırılmalıdır. Kamu bankaları belediyelere uzun vadeli ve piyasa oranlarından düşük kredi olanakları sağlamalıdır.

4- Temel belediye hizmetlerinin sürdürülmesi adına, su ve kanalizasyon, altyapı, arıtma tesisi, yenilenebilir enerji gibi alanlarda kullanılmak üzere faizsiz kredi imkanı sağlanmalı veya hibe programları başlatılmalıdır.

5- Belediye kanunda belediyelerin sorumlulukları başlığı altında sayılmış, tüm kamu hizmetlerinde kullanılan personel, araç gereç gibi konularda belediyelerin ödedikleri vergiler yeniden düzenlenmelidir.

6- Toplu taşımada kullanılan araçların akaryakıtlarından tahsis edilen vergiler kaldırılmalıdır.

7- Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe başkanlığı tarafından belediyelere verilen yardım ödeneği kriterleri somut ve net bir şekilde belirlenmelidir. Her türlü bilgi kamuoyuna açık olmalıdır.

8- Yurtiçi ve yurtdışı hibe programlarından belediyelerin daha rahat yararlanmasına ilişkin düzenlemeler yapılmalıdır.

9- Oluşabilecek gıda krizine karşı belediyelerin tarımsal üretime katkıda bulunmasına yönelik çalışmalar desteklenmeli, özel sektöre sağlanan teşviklerden belediyeler de yararlanmalıdır.

10- Artan işsizlik karşısında İŞKUR destekli projeleri çoğaltarak belediyelerin istihdam edilebilirlik kapasitesi arttırılmalıdır.

Bu 10 maddede sıraladığımız çözümler gerçekten belediyelerimizin en temel sorunlarıdır. Bu sorunlar çözülmediği halde belediyelerimizin hizmet vermeleri önemli ölçüde aksayacaktır. Geçmişten zaten çok büyük bir borç rezerviyle belediyelerimiz alındı, özellikle AKP belediyeleri inanılmaz borçlandılar ve şu anda AKP'den aldığımız belediyelerde ciddi bir borç yükü var, bu anlamda bunların bu borç yüküyle bu hizmetlerin sürdürülebilir olması mümkün değildir."