Flaş… Flaş… Zehirli ve yayılıyor: Antalya’da bulundu

Flaş… Flaş… Zehirli ve yayılıyor: Antalya’da bulundu
Antalya'da belek kıyılarında farklı bir denizanası türü bulundu. Yapılan çalışmada denizanasının dünyada şu ana kadar rastlanmayan bir tür olduğu belirlendi.

Akdeniz Üniversitesi öğretim üyeleri, Antalya'da bir denizanası türü tespit etti. Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erhan Mutlu, Doç. Dr. Tülay Çağatay, yüksek lisans öğrencileri Tunca Olguner ile Hasan Emre Yılmaz, 2018'de Serik ilçesi Belek turizm merkezi kıyılarında farklı bir denizanası türü olduğunu belirledi.

ÖRNEK ALINIP, GENETİK ÇALIŞMALAR YAPILDI

Belek kıyıları açıklarından beş örnek denizanasını alan ekip, moleküler ve genetik çalışmalar yaptı. Çalışmada denizanasının dünyada şu ana kadar rastlanılmayan bir tür olduğu belirlendi. Şemsiyelerinin kenarlarındaki göze benzeyen 8 nokta nedeniyle türe Chrysaora Pseudoocellata (yalancı gözlü denizanası) adı verildi.

7ibdwl5rtkgwvqu9lmh0wa.jpgjbaf79l1qumivnvyzoszlq.jpg

YÜZDE 10'LUK FARK BULUNDU

Denizanasının hafif yakıcı bir etkiye sahip olan zehrinin bulunduğu bildirildi. Prof. Dr. Mutlu, türün, Afrika'nın batı kıyılarında yaşayan bir türle akrabalık göstermesine rağmen aralarında genetiksel olarak yüzde 10'luk bir fark bulunduğunu kaydetti.

Bu farkın da önemli olduğunu anlatan Mutlu, "Dünyaya, yeni bir deniz anası türünün bulunduğunu, saygın bir dergide yayınlanan makaleyle duyurmanın mutluluğunu yaşadık. Türün bizim yayınımızın ardından İsrail'de de görüldüğü açıklandı. Akdeniz'de yayılıyor. Yaklaşık 12 santimetre uzunluğunda olan türü takip etmeye devam edeceğiz" diye konuştu.