Flaş... İşte BAE'nin Varlık Fonu'nda göz koyduğu şirketler

Flaş... İşte BAE'nin Varlık Fonu'nda göz koyduğu şirketler
Birleşik Arap Emirlikleri, yetkililerle görüştüklerini söylemişti. BAE Yatırım Fonu Başkanı, TL'deki erimenin kendileri için "harika bir fırsat" olduğunu söyledi. İşte ayrıntılar...

BAE tarafından 3.5 yıldır alıkonulan iş adamı Mehmet Ali Öztürk, Cumhurbaşkanı Erdoğan''ın durumu BAE lideri Zayed''e iletmesi sonrası serbest bırakılmış iki ülke arasındaki ilişkiler yumuşamıştı.

Türkiye BAE arasında Kasım ayında yapılan yatırım anlaşmaları enerji, petrokimya, teknoloji, ulaşım, altyapı, sağlık, finansal hizmetler, gıda ve tarım alanlarını kapsıyor. Yapılan anlaşmalar kapsamında 10 milyar dolarlık bir fonun tahsis edildiği açıklanmıştı.

Edinilen bilgiye göre; 10 anlaşma imzalayan Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Varlık Fonu''nda bulunan şirketlerle de görüştü.

BAE''nin devlet yatırım fonu olan Abu Dabi Kalkınma Holdingi''nin (ADQ) Başkanı Muhammed Hasan el Suwaidi, ''uzun vadeli düşünüldüğünde, TL''nin zayıf olması nedeniyle Türkiye''de alım yapmak için harika bir zaman olduğunu'' söyledi.

İŞTE BAE''NİN VARLIK FONU''NDAKİ GÖZ KOYDUĞU ŞİRKETLER

Türk Telekom

BOTAŞ

THY ve

Alsancak Limanı var.

Finansal Hizmetler

 Ziraat Bankası,

HalkBank,

Vakıfbank,

Borsa İstanbul,

TVF Finansal Yatırımlar,

Platform AŞ. Enerji: Türkiye Petrolleri,  TVF Enerji, TVF Rafineri ve Petrokimya.

NE OLMUŞTU?

Türkiye ve BAE ilişkileri Libya başta olmak üzere farklı alanlarındaki politikaların çakışması nedeniyle gergindi. "15 Temmuz darbe girişiminin finansörü olmak"la suçlanan BAE ile Türkiye, Libya''daki iç savaşta farklı tarafları desteklemişti. 

BAE''nin İsrail''le imzaladığı "normalleşme" anlaşmasına da Türkiye''den tepki gelmişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 18 Ağustos 2020''deki açıklamasında "Filistin''e yönelik adım yenilir yutulur bir adım değil. Dışişleri Bakanı''ma talimat verdim, Abu Dabi''yle ilişkileri askıya alma ve büyükelçimizi çekme gibi adımlar atabiliriz" demişti. 

Ayrıca BAE, 2017''de Katar''a ambargo uygulayan ülkeler arasında yer alırken Türkiye, Katar''a destek vermişti. BAE ve diğer Körfez ülkeleri ile Katar ilişkilerindeki yumuşamanın ardından BAE-Türkiye ilişkilerinde de aynı süreç başladı. 18 Ağustos 2020 günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, BAE Ulusal Güvenlik Danışmanı Şeyh Tahnoun bin Zayed Al Nahyan''la Beştepe''de görüşmüştü.

İlgili Haberler