Flaş rapor yayınlandı: Türkiye için tarihi fırsat: Tam 500 milyon dolar

Flaş rapor yayınlandı: Türkiye için tarihi fırsat: Tam 500 milyon dolar
İstanbul Ticaret Üniversitesi akademisyenleri tarafından hazırlanan raporda masaya yatırıldı. Raporda, Türkiye’nin korona virüs salgını sürecinin ardından 500 milyon dolarlık bir pastayı kapabileceği belirtildi.

İstanbul Ticaret Üniversitesi akademisyenleri tarafından hazırlanan raporda, Türkiye ekonomisi ile ilgili dikkat çeken veriler yer aldı.

Raporda şu ifadelere yer verildi:

-Salgın sonrası Çin'e bağımlı kalmak istemeyen Avrupa alternatif üretim üssü arayışında.
 

-Salgın sürecinde üretimin durmaması Türkiye'yi bir adım daha öne çıkardı.


-Salgının ekonomiye etkisinden çıkmak için Kamu ve Özel sektörün işbirliği çok önemli.


-Korona virüs salgınıyla beraber internet alışverişine talep arttı. Online satışa yönelen şirketler avantajlı olacak.


-Salgının etkilerini azaltmak için açıklanan destek paketleri piyasa nefes aldırdı

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'nın (EBRD) ülkelerin ihracat potansiyellerine göre belirlediği 'Karşılaştırmalı Üstünlükler Endeksi'nde (RCA), Türkiye 189 ürünle ilk sırada yer aldı.

TEKSTİL VE GİYİMDE ÖNEMLİ KONUMDA

EBRD verilerine göre Türkiye tekstil, giyim eşyası ve ayakkabıda 62, basit ve fabrikasyon metal ürünlerde 25, bahçe ürünlerinde 22, mineral ve enerji içeceklerinde 17, kimyasal ve eczacılık ürünlerinde 15, işlenmiş gıda ürünlerinde 12, makine ve teçhizatlarında 9, taş, cam, değerli metal ürünlerde 7, motorlu araç ve diğer transfer araç ekipmanlarında 5 rekabetçi ürüne sahip. Listenin geri kalanını ise hayvansal ürünler, ahşap ve kağıt ürünler, silah ve askeri teçhizat, deri ve mamulleri ile optik, medikal ve müzik ekipmanları oluşturuyor.

500 MİLYON DOLARLIK PASTA

EBRD Nisan 2020 raporuna göre salgını süreci ve sonrasında Türkiye özellikle hazır giyim ve tekstildeki ihracat potansiyeliyle üstünlüğünü ortaya koydu. Bu Çin'den kaçan sermayeyi Türkiye'nin kendine çekmesi için ciddi bir fırsat. Çin'in dünya çapında önemli bir ihracatçı olduğu ve EBRD bölgelerindeki ekonomilerin en az 500 milyon dolarlık ihracat yaptığı motorlu araçlar, makine, tekstil, kimyasal ürünler ve metal ürün gruplarında tedarikin Çin'den Türkiye'ye kayma olma olasılığı çok yüksek.