Fonksiyonel Tıp Diyetisyeni Özlem Akın Uzunhasanoğlu, koronaya karşı beslenme yöntemlerini anlattı

Fonksiyonel Tıp Diyetisyeni Özlem Akın Uzunhasanoğlu, koronaya karşı beslenme yöntemlerini anlattı
Fonksiyonel Tıp Diyetisyeni Özlem Akın Uzunhasanoğlu, korona virüs karşı bağışıklık sistemini güçlü tutmanın yollarını anlattı.

Fonksiyonel Tıp Diyetisyen Özlem Akın Uzunhasanoğlu, korona virüs pandeminde bağışıklık sistemini güçlü tutmak için tüketilmesi gereken besinleri hakkında açıklamalarda bulundu. Korona virüs pandemi sırasında en çok dikkat edilmesi gereken noktalardan birinin sigara ve şekerden uzak olduğunu söyleyen Uzunhasanoğlu, “Bütün doktor ve diyetisyen kanalları şunu diyor, şekerden yoksun beslenme yani doğru şeker alımı virüse karşı mücadelede önemli bir yer tutuyor. Düşük düzeyde ekmek, makarna ve pilav tüketmek karbonhidrat oranımızın dengelenmesini sağlar. Biz bunlar yerine antioksidanlar içeren ürünleri tüketmemiz gerekiyor. Sigara kullanımı burada dikkat edilmesi gereken bir unsur. Sigara kullanımını mümkün olduğu kadar asgari düzeye indirmemiz gerekiyor çünkü 1 sigara bile bizim metal yükümüzü çok ciddi oranda aşağı çekiyor. Biz zaten sigara içenleri tedavi etmiyoruz. Kesinlikle de etmeyin dediler zaten” dedi.

diyetisyen.png

Fonksiyonel Tıp Diyetisyen Özlem Akın Uzunhasanoğlu’nun Yeniçağ’a özel açıklamaları şu şekilde:

“UYKU DÜZENİ ÇOK ÖNEMLİ”

“İzalasyon ve hijyen kuralları birinci kural olarak karşımıza çıkıyor. Daha sonra ise ikinci kural olarak uyku dikkat çekiyor. Biz her zaman söylüyoruz, saat gece 11 ile 3 arasında uyku hormonlarımız çalışmaya başlar. Bu nedenle, bahsettiğimiz saat aralıklarında uyumak insan vücudunu daha diri tutar. Bu uyku hormonu ne işe yarıyor diye sorarsak, başta kanser ve benzeri hastalıklara karşı vücudumuzu güçlü tutar. Melatonin rahatlatıcı bir hormondur ve bu hormon karanlıkta salınır. Şu anda herkes evde olduğu için saatler karışıyor, uyku saatleri değişti. Çocuklar ve gençler de şu an bilgisayar başlarında. Hatta bu uyku düzeni bizim kilomuzu bile etkiliyor. O yüzden uykuya gerektiği kadar önemi vermemiz gerekiyor.” 

“EVİN İÇERİSİNDE EGZERSİZ YAPIN”

“Üçüncü olarak egzersiz yapmak çok önemli. Biz hastalarımıza bazı programlar veriyoruz. Bu programlar ev içerisinde de uygulanabilen programlar. Mesela, diğer odaya gidin, dans edin veya bacaklarınızı hareket ettiren ancak mutlaka egzersiz yapın. Beslenmeye nasıl dikkat ederseniz derseniz biz buna gökkuşağı beslenme şekli diyoruz. Kırmızı, mor, sarı ve yeşil ağırlıklı beslenme önemli. Dengeli ve bol miktarda beslenmek önemli. Havuç veya kırmızı lahana tüketimine de önemli buluyoruz. Turşular ve kemik suları ile çok güzel bir beslenme tablosu ortaya çıkabilir.” 

“KIRMIZI AĞIRLIKLI BESLENMEK GEREKİYOR”

“Eğer vücudumuzda bu yüklere sahip değilsek, vücudumuz glutadyon üretebiliyor. Lahana türündeki ürünleri tüketen insan, bu glutadyon dediğimiz hormonu da salgılayabiliyor zaten. Ha ben sigara ve alkol tüketiyorum diyorsa, avakado, sarımsak, soğan, maydanoz, bamya ve havuç tüketmesi doğru olacaktır. Bunlar önemli antioksidan kaynağı. Kırmızı ve mor olan tüm gıdalarda bunu görebilirsiniz. Üzüm, kırmızı soğan, mor lahananın tüketilmesinin doğru olacağını belirtiyoruz. Antioksidanlar yaşlanmamızın da önüne geçer.”  

(Haberi görsel olarak takip etmek için Youtube kanalımızı ziyaret edebilirsiniz)