Formula 1 pilotları her yarışta kaç kilo kaybediyor. Bu durum neden yaşanıyor

Formula 1 pilotları her yarışta kaç kilo kaybediyor. Bu durum neden yaşanıyor
9 yıl aradan sonra Türkiye’de yapılan Formula 1 yarışlarının İstanbul ayağını Mercedes pilotu Lewis Hamilton’ın zaferiyle sonuçlandı. Yarışın ardından ilginç bir bilgi akıllara geldi. Dünyanın en çok takip edilen motor sporu Formula 1'in pilotları, her yarış sonrasında ortama 3 kilogram ağırlık kaybediyor. Peki nasıl? İşte detaylar...

Webtekno'dan Şahin Kılıç'ın haberine göre, Formula 1 pilotlarının yarış esnasında yaşadıkları yarışseverler tarafından merak edilen konuların başında geliyordu. Peki Formula 1'in pilotları, her yarış sonrasında nasıl 3 kilogram ağırlık kaybediyor? İşte detaylar...

Sekizinci virajı ile Formula 1 pilotlarının korkulu rüyası olan İstanbul Park pisti, 9 yıl aradan sonra sıcak lastikleri ve dumanları yeniden hissetti.

Sıradan bir insan için 2 saatte bu kadar kilo kaybı yaşamak, bazı sağlık sorunlarını da beraberinde getirebilir. Ancak F1 pilotları, yarışların ardından hiç zorlanmadan hayatlarına devam edebiliyorlar. Kilo kaybının nedenlerini anlamak için önce F1'in ilgili kurallarına yakından bakmak gerekiyor.

ekran-alintisi-20201115154958.jpg

TOPLAM AĞIRLIK 733-740 KG OLMALI 

2019'da resmileşen bir F1 kuralına göre pilot, koltuğu, kaskı, direksiyonu ve diğer sürüş ekipmanları toplam 80 kilogram barajında olmak zorundadır. Araçların pilot ve ekipmanlarla gelen 80 kilogram dahil toplam ağırlığı 733 ila 740 kilogram olmalıdır. Aksi takdirde pilot veya araç, ısınma ve sıralama turlarına ve yarışa katılamaz.

YÜKSEK SICAKLIK NEDENİYLE SIVI KAYBEDİYORLAR

Yarış sırasındaki yüksek hız ve sonucunda oluşan yüksek basınç, kokpit içerisindeki yüksek sıcaklık ile birleşince pilotlar, hızlı şekilde sıvı kaybederler. Yarış esnasında, pitstopta bile su içemedikleri için öncesinde su tüketmeleri gerekir. Hatta susamamış olsalar bile pilotlar içebildikleri kadar su içerler. 

ekran-alintisi-2-042.jpg

DEHİDRASYON SORUNU ORTAYA ÇIKIYOR

Toplam ağırlığa ulaşan ve etaba katılabilen her pilot, yarışı kaçıncı sırada tamamlarsa tamamlasın "dehidrasyon" denilen biyolojik bir durumu yaşar. Vücudun aşırı sıvı kaybı olarak özetlenebilecek olan dehidrasyon, aslında her insanın basit bir ısınma sonrasında bile yaşayabileceği bir durumdur. Ancak Anadolu Sağlık'ın açıklamasına göre hafif, orta ve şiddetli olmak üzere 3 şekilde incelenir.

f1-2019.jpg

BOL BOL SU İÇİYORLAR

F1 pilotları, yarış öncesinde bol bol su içerek aslında 2 saat boyunca yaşayacakları dehidrasyonun şiddetini düşürürler. Hem vücutlarındaki sıvı hem de yarış öncesinde tükettikleri yoğun miktardaki su, yarış sırasında terleme ve idrar yolu ile vücutlarından atılır.

ekran-alintisi-3-019.jpg

Peki yarış esnasında su içmek için bile dışarıya çıkamayan pilotlar idrarlarını nasıl yapıyorlar? Ne yazık ki ne araçlarında ne de kıyafetlerinde bunun için özel bir sistem bulunmuyor, doğal yollarla, yani olduğu gibi bu sorunu çözüyorlar.