Fransa alarmda!

Fransa alarmda!
IŞİD'in 13 Kasım'da Paris'te düzenlediği ve 130 kişinin hayatını kaybettiği Paris'teki terör saldırıları sonrası Fransa'da olağanüstü hâl ilan edilmişti. Zamanla "terör tehdidi" artınca, olağanüstü hâl Euro 2016'yı da kapsayacak şekilde uzatıldı.

2016 Avrupa Futbol Şampiyonası bugün Fransa’da başlıyor. Turnuvanın açılış maçında ev sahibi Fransa, başkent Paris’te TSİ 22.00’de Romanya ile karşı karşıya gelecek.

90 BİN ASKER VE POLİS GÖREVLİ

Fransa’da devam eden olağanüstü hâl nedeniyle Avrupa Futbol Şampiyonası ilk kez bu kadar üst düzeyde güvenlik önlemleri altında organize ediliyor.  Öyle ki, bir ay boyunca 10 şehirde 51 maçın oynanacağı turnuvada güvenliği yaklaşık 90 bin asker ve polis sağlayacak.

BBC Türkçe’den Emre Temel haberinde Paris’teki organizasyona dair şu notları paylaşıyor: “Turnuva için Paris’e adım attığım nokta olan tren istasyonu Gare du Norde’da, resimlerinin çekilmesinden pek de hazzetmeyen otomatik silahlı askerler devriye geziyordu. Aynı tablo ve yoğun güvenlik önlemleri, bu akşam açılış maçının oynanacağı ve Paris saldırılarının düzenlendiği yerlerden birisi olan Stade de France’da da vardı. Dün akşam Eyfel Kulesi’nin dışında dev bir alanda futbolseverler için oluşturulan Fan Zone’un açılış töreni ve düzenlenen konserde alınan önlemleri gördüğümde, gazeteciler olarak sıra dışı bir spor organizasyonuna tanıklık edeceğimiz de hemen belli oldu. Öyle ki, açılış partisinde ünlü Fransız DJ David Guetta ile coşan yaklaşık 90 bin kişi alana iki ayrı noktada kapsamlı şekilde aranarak girdi. Fan Zone dışında çok uzun kuyruklar oluştu.”

HOLLANDE: GEREKEN TÜM ÖNLEMLERİ ALACAĞIZ

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande dün turnuva öncesi yaptığı açıklamada, Euro 2016’nın sorunlardan olumsuz etkilenmemesi için gereken tüm önlemleri alacaklarını söyledi.

Ancak Fransız hükümetini organizasyonla ilgili olarak zorlayan faktörler güvenlikle sınırlı değil. Sosyalist hükümetin “Çalışma yasasında reform” olarak lanse ettiği ve işsizliğin azaltılması için gerekli olduğunu savunduğu yasa tasarısına tepkiler çığ gibi büyüyor.

Ulaştırma sektöründeki grevler yüzünden şehirler arası hızlı tren seferleri yüzde 20 azalmış durumda. Paris’in merkezinden, bugünkü maçın oynanacağı Stade de France’ın bulunduğu Saint-Denis’e yolcu taşıyan hatta da seferler dün akşam saatte bire düşmüştü.

PARİS’TE ÇÖPLER TOPLANMIYOR

Yaklaşık bir haftadır çöp toplamayan temizlik işçileri eylemlerini salı gününe kadar uzattıklarını açıkladı.

Air France, pilotların da eylemlere katılacağını açıklaması sonrası yarınki seferlerinin üçte bire yakınını erteleme kararı aldı.

Salı günü Paris’te büyük bir gösteri düzenlemesi ve taksi şoförlerinin kent merkezinde trafiği tıkayarak grev yapması bekleniyor.