Fransa hükümetinden protestolar sonrası yeni hamle

Fransa hükümetinden protestolar sonrası yeni hamle
Fransa’da akaryakıt zamlarına tepki olarak başlayan protestolar sonrası hükümetten yeni bir hamle geldi. Hükümet sözcüsü Benjamin Griveaux, hükümetin varlık vergisi uygulamasını tekrar gözden geçirebileceğini söyledi.

Fransa'da, akaryakıt zamlarına ve ekonomik şartların kötüleşmesine tepki olarak 17 Kasım'da başlayan "sarı yeleklilerin" eylemleri, ülkede son yılların en şiddetli protestosuna dönüştü.

Fransa Başbakanı Edouard Phillippe, dün akaryakıt vergilerinin altı aylığına askıya alındığını duyurmuştu. Phillippe, akaryakıta ilişkin 1 Ocak'ta uygulamaya girmesi planlanan vergilerin altı ay boyunca geçici olarak ertelendiğini açıkladı. Söz konusu vergiler, 17 Kasım'da Fransa'da baş gösteren ve sonrasında Hollanda ve Belçika'ya da sıçrayan 'sarı yelekliler' eylemine sebep olmuş ve binlerce kişi protestolara katılmıştı.

Fransa hükümet sözcüsü Benjamin Griveaux, hükümetin varlık vergisi uygulamasını tekrar gözden geçirebileceğini söyledi.

SARI YELEKLİLER KARARDAN MEMNUN DEĞİL

Fransa Başbakanı Edouard Philippe'in akaryakıt zamlarını 6 aylığına askıya alacağı açıklaması Sarı Yelekleri memnun etmedi. Sarı Yeleklerin sözcülerinden Benjamin Cauchy, Philippe'in duyurduğu önlemlerin tatmin edici olmadığını belirtti.

Le Figaro gazetesinde yer alan habere göre Sarı Yelekler, Philippe'in akaryakıt zamlarına ilişkin yaptığı açıklamayı yetersiz buldu.

‘FRANSIZLAR EKMEK KIRINTISI DEĞİL EKMEĞİN KENDİSİNİ İSTİYOR’

Sarı Yeleklerin sözcülerinden Benjamin Cauchy, Philippe'in duyurduğu önlemlerin tatmin edici olmadığını belirtti. "Fransızlar aptal değil ve ekmek kırıntısı değil ekmeğin kendisini istiyor" ifadelerini kullanan Cauchy, halkın Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'dan mali ve siyasi politikalarını değiştirmesini talep ettiğini söyledi. Cauchy, "Bunu yapamıyorsa Fransızları tekrar sandığa götürsün" dedi.

‘CUMARTESİ EYLEMİ İPTAL EDİLMEYECEK'

Cauchy, Cumartesi Paris'te planladıkları eylemi, iptal edilmesi yönündeki çağrılara rağmen düzenleyeceklerini kaydetti.

Sarı Yeleklerin eski sözcülerinden Eric Drouet ise gösterilerin daha da yoğunlaşması gerektiği değerlendirmesinde bulundu.

Lorient kentindeki sarı yeleklerden Andre Bourlard, hükümetin aldığı "önlemin" yetersiz kaldığını ifade etti.

Başbakan Philippe, akaryakıt zamlarının yanı sıra elektrik ve gaz zamlarının da 6 aylığına askıya alındığını duyurmuştu.

İlgili Haberler