Fransa'da 'anlaşmasız Brexit' provası

Fransa'da 'anlaşmasız Brexit' provası
Fransa'da şirketlerin Britanya'nın Avrupa Birliği'nden (AB) anlaşmasız ayrılması ihtimaline hazırlıklı olması için bir ay boyunca provalar yapılacak. 

Reuters'ta yer alan habere göre, Bütçe, Kamu Hesapları ve Sivil İdare Bakanı Gerald Darmanin, Britanya'nın Brexit Bakanı Michael Gove ile görüşerek Fransa'nın Britanya'nın AB'den ayrılması için yaptığı hazırlıkları gösterecek. 

Avrupa ve Britanya sınırı arasında ticaret yapan şirketlerin durumuna ilişkin soru işaretleri sürerken Britanya hükümeti anlaşmasız Brexit olursa bile şirketlerin tam gümrük kontrolü olmadan 3 ay daha ticaret yapabileceğini duyurmuştu. Fransız Bakan "Bir ay boyunca büyük şirketlerde Brexit yaşanmış gibi davranacağız. Birkaç genel prova yapacağız ki Ekim sonunda hazırlıklı olalım" dedi. 

Provalar için ekstra 700 gümrük görevlisi çalışacak ve yetkililer internet üzerinden sınır bilgilendirmeleri yayımlayacak. Şirketler sınıra ulaşan ürünlerini internet üzerinden kaydedecek. 

Fransa Avrupa Birliği'nin en büyük tarım üreticisi ve Britanya'ya yüksek miktarlarda şarap ve süt ürünleri ihraç ediyor. Fransa öte yandan komşularından balıkçılık endüstrisi ihtiyacı olan gereken suyu alıyor.