Fransa’da cumartesi gerginliği: Ülke teyakkuza geçti

Fransa’da cumartesi gerginliği: Ülke teyakkuza geçti
Fransa’da sarı yeleklilerin günlerdir süren protestolarının cumartesi günü daha şiddetli bir şekilde sürmesi bekleniyor. İstihbarat yetkilileri, “bazı göstericilerin ortalığı yakıp yıkmak ve öldürmek için” Paris’e geleceğini belirtiyor.

Fransa'da başkent Paris'in göbeğinde yaşanan şiddet eylemlerinin cumartesi günü yeniden alevlenmesinden endişe eden hükümet alarma geçti. İstihbarat birimleri “bazı göstericilerin ortalığı yakıp yıkmak ve öldürmek için” başkente geleceği uyarısında bulundu. Başbakan Edouard Philippe hafta sonu en az 65 bin güvenlik mensubunun muhtemel bir yeni dalgayı yatıştırmak için görev yapacağını açıkladı.

Hükümetin zamları geri çekmesine rağmen Fransız yetkililer “Sarı Yelekliler”in Cumartesi günü yeniden daha yoğun gösterilere başvurmasından endişe ediyor.

İSTİHBARAT UYARDI

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un ofisinden bir yetkili istihbarat birimlerinin hükümeti olayların Cumartesi günü şiddetlenebileceği yönünde uyardığını bildirdi. Fransız istihbaratına göre bazı göstericiler şehri yakıp yıkmak ve hatta ölüm olaylarına yol açmak için başkente gelecek. Göstericiler özellikle sosyal medya üzerinden örgütleniyor. Güvenlik birimleri gelişmeler üzerine teyakkuza geçti.

ÖFKE YATIŞTI MI?

Hükümet akaryakıt zamlarını askıya almanın yanı sıra gelecek yaza kadar gaz ve elektriğe de zam yapılmaması kararını aldı. Ayrıca son dönemlerde getirilen araç muayenesinin denetimden geçmesini zorlaştıran bazı kriterler iptal edildi.

Ancak bu adımlar sarı yeleklilerin öfkesini yatıştırmadığı gibi hükümete yönelik tepkinin başka sektörlere sıçraması bile söz konusu. Özellikle sektörün içinde bulunduğu durumdan şikayetçi olan çiftçilerin ve ulaşım sektörü çalışanlarının eylemlere katılmasından endişe ediliyor.

En son yapılan bir kamuoyu araştırmasına göre Fransa'da her 10 kişiden 8'i hükümetin aldığı önlemleri yetersiz görüyor.

İlgili Haberler