Fransa'da sarı yelekliler eylemler birinci yılında

Fransa'da sarı yelekliler eylemler birinci yılında
Fransa'daki sarı yelekliler eylemler birinci yılına girdi. Başta Paris olmak üzere pek çok kentte toplanan göstericilere polis ekipleri biber gazıyla müdahale ediyor.

Fransa’da akaryakıt fiyatlarındaki artışını protesto etmek için başlayan ve sonrasında hükümet karşıtı protestolara dönüşen sarı yelekliler eylemleri birinci yılına girdi. Başta Paris olmak üzere ülkenin pek çok kentinde toplanan eylemcilere polisler biber gazıyla müdahale ediyor.

Fransa’da geçen yıl akaryakıt fiyatlarına yapılan zammın protesto edilmesi için başlayan Sarı Yelekliler eylemlerinin birinci yılında başta başkent Paris olmak üzere ülkenin çeşitli yerlerinde eylemciler yeniden bir araya geldi.

Fransa’da 17 Kasım 2018’de akaryakıt fiyatlarına yönelik zamların eleştirilmesiyle başlayan ve sonrasında Fransa Cumhurbaşkanı Emmnual Macron’un politikaları ve hükümet politikalarının protesto edilmesiyle devam eden sarı yelekliler eylemleri, başlangıcından neredeyse bir yıl sonra Fransa’da etkisini sürdürüyor.

Eylemlerin birinci yıldönümünde protestocuların yeniden sokaklarda toplandığı ve polisle karşı karşıya geldiği görülürken, sosyal medyaya yansıyan görüntülerde polisin protestoculara biber gazıyla müdahale ettiği belirtildi.

Eylemciler sembolik olarak Paris'te Champs Elysee'de toplanmayı hedefliyordu. Facebook'ta "Sarı Yelekler'in yıldönümü Champs-Elysées'de" başlığıyla açılan etkinliğe 5 binden fazla kişi 'Katılacağım' dedi ve 6 bin 700'den fazla kişi etkinlikle 'İlgilendiğini' söyledi. Fakat Champs-Elysées meydanı 16 Mart 2019 tarihinden beri Paris Valiliği tarafından gösteri ve yürüyüş için yasaklı durumda.

Paris Valiliği, hareketin başlamasına yol açan imza kampanyasının hazırlayıcısı Priscilla Ludosky'nin önerdiği ve Saint Lazare Garı'ndan, Invalides meydanına yürümeyi öngören güzergâhı da reddetti. Valilik, eylemcilerden kentin doğu bölgesinde güzergâh belirlemesini istedi. Polis, Champs Elysees'nin yanı sıra, Elysee Sarayı ve Ulusal Meclis etrafında da geniş güvenlik önlemleri alacak.

Hükümetin paylaştığı son verilere göre, gösterilerde 4 bin 245'den fazla kişi yaralandı, 12 bin 107'den fazla kişi gözaltına alındı ve 3 bin 163'den fazla kişiye hapis cezası verildi.