Fransa'da seçimlerinde Macron'a şok. Çoğunluğu kaybetti

Fransa'da seçimlerinde Macron'a şok. Çoğunluğu kaybetti
Fransa'da genel seçimlerin ikinci turu tamamlanırken, açıklanan ilk verilere göre, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Ensemble (Birlikte) ittifakı, Ulusal Mecliste çoğunluğu kaybettiği öğrenildi.

Fransa''da 577 sandalyeli Ulusal Mecliste görev yapacak milletvekillerinin belirleneceği genel seçimin ikinci turu için oy verme işlemi tamamlandı.

Fransa''da genel seçimlerinin ikinci turunda 577 sandalyeli Ulusal Meclis''te Cumhurbaşkanı Macron çoğunluğu sağlayamıyor. 

Jean-Luc Melenchon liderliğindeki sol ittifak Nupes, Meclis''te ana muhalefet olurken, aşırı sağcı Le Pen''in partisi Ulusal Birlik (RN) ise önemli bir grup oluşturuyor.

Sandık çıkışı anketleri ikinci turda Ensemble ittifakının, 577 sandalyeli Ulusal Mecliste çoğunluğu kazanamayacağını gösteriyor.

Resmi olmayan sonuçlara göre, Ensemble, Ulusal Meclise 245 milletvekilli girebiliyor.

Hükümeti kurmak için 289 milletvekili sayısının elde edilmesi gerekiyor.

Aşırı solcu Jean-Luc Melenchon''un girişimiyle LFİ, Yeşiller Partisi (EEVL), Sosyalist Partisi (PS) ve Komünist Partiyi (PCF) kapsayan "Sosyal ve Ekolojik Yeni Halk Birliği" (Nupes) ittifakının meclise taşıyacağı milletvekili sayısı 133 görünüyor.

Aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) mecliste temsil edecek milletvekili sayısı 89 olurken, merkez sağdaki Cumhuriyetçiler Partisi (LR), Bağımsızlar ve Demokratlar Birliği (UDI) dahil çeşitli sağ partileri toplam 64 milletvekili çıkarabiliyor.

BAŞARISIZ OLAN BAKANLAR İSTİFA EDECEK

Seçimin ikinci turuna kalan Fransa Başbakanı Elisabeth Borne''un yanı sıra kabinede milletvekili adayı olan 14 bakandan milletvekili seçilemeyenlerin kabineden istifa edecekleri daha önce belirtilmişti.

Fransa’nın deniz aşırı topraklarından Guadeloupe Valiliğinin açıkladığı sonuçlara göre, Guadeloupe''un 2. seçim bölgesinde milletvekili adayı olan Deniz İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Justine Benin, sol rakibine karşı yarışı kaybetti.

Basının aktardığı kesin olmayan sonuçlara göre, milletvekili adayı Sağlık Bakanı Brigitte Bourguignon ve Ekolojik Geçiş ve Bölgesel Uyum Bakanı Amelie de Montchalin seçimden mağlup ayrılırken, halihazırda Başbakan Elisabeth Borne, İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, Çalışma Bakanı Olivier Dussopt, Dayanışma, Özerklik ve Engelli Bireyler Bakanı Damien Abad, Tarım Bakanı Marc Fesneau, Dış Ticaretten Sorumlu Bakan Franck Riester ve Parlamento İlişkilerinden Sorumlu Bakan Olivier Veran milletvekili seçildi.

Aşırı sağcı lider Marine Le Pen''in, milletvekili koltuğu için yarıştığı Pas-de-Calais vilayetinin 11. seçim bölgesinde galip geldiği kaydediliyor.

Fransa''da genel seçimin ilk turunda bir adayın salt çoğunluğu sağlayamadığı sandalyeler için ikinci tur yapılıyor. İlk turda yüzde 12,5 ve üzeri oy alan adaylar, ikinci tura kalıyor. Bu turda en fazla oyu alan aday milletvekili seçiliyor.

Ülkede yaklaşık 48,7 milyon seçmen bulunuyor.

İlgili Haberler