Fransa’nın iki yüzlülüğü, Jersey ve Guernsey adalarına gelince kabul etmiyor, Meis adasında Yunanistan’ı destekliyor

Fransa’nın iki yüzlülüğü, Jersey ve Guernsey adalarına gelince kabul etmiyor, Meis adasında Yunanistan’ı destekliyor
Türkiye’ye sadece 2 km uzaklıktaki Meis adalarıyla ilgili Yunanistan’ın “Türkiye Meis adaları kıyılarında kıta sahanlığını ihlali ediyor” iddialarını destekleyen Fransa’nın kendisine daha yakın (15 km) ancak İngiltere’ye ait adalarla ilgili Uluslararası Tahkim Mahkemesine gitmesi ve haklı bulunması ise tepkilere neden oldu.

TOLGA ŞAHİN/ YENİÇAĞ

Türkiye’nin Akdeniz’de gerçekleştirdiği hamlelerden rahatsız olan Yunanistan Meis adası kıyılarındaki haksız iddialarını tekrar gündeme getirdi. Oruç Reis gemisinin Doğu Akdeniz’de sismik arama yapacağını ilan etmesiyle beraber Yunanistan Türkiye’nin kıta sahanlığını ihlal ettiğini öne sürdü.

TÜRKİYE’YE SADECE 2KM UZAKLIKTA

Libya ile imzaladığı anlaşmayla Yunanistan’la Kıbrıs ve Mısır arasında bir kalkan ve münhasır ekonomik bölgenin batı sınırını oluşturan Türkiye’den rahatsız olan Fransa ise Meis adalarıyla ilgili Yunanistan’a destek oldu. Türkiye’nin kendisine sadece 2 km uzaklıktaki Meis adasında kıta sahanlığını ihlal ettiğini söyleyen Fransa ile İngiltere arasında da benzer bir anlaşmazlık yaşanmıştı.

turkiye-yunanistan-meis-adasi.png

İngiltere’ye bağlı olan ancak Fransa’ya daha yakın olan Jersey ve Guernsey adalarıyla ilgili kendi hakkını savunan Fransa’nın Meis adasında Türkiye’nin kıta sahanlığını ihlal ettiğini söylemesi ise tepkilere neden oldu.

ingiltere-fransa-jersey-ve-guernsey-002.jpg

İNGİLTERE-FRANSA ANLAŞMAZLIĞI

1204 yılında Fransa’nın Normandiya bölgesinden ayrılan Jersey ve Guernsey adaları İngiltere hakimiyetine girdi. Özellikle Guernsey adası olmak üzere her iki adada da Fransızca’nın hakim dil olması ve Fransız nüfustan dolayı Uluslararası haklarını arayan Fransa mahkeme yoluna gitti.

jeryse-ve-guernsey-adalari-001.jpg

Uluslararası Tahkim Davasında ise Fransa kıyılarına İngiltere’den daha yakın olan adalarda kıta sahanlığı olarak Fransa’nın hak sahibi olabileceği kararı çıktı. Söz konusu adalar Fransa’ya 15 km, İngiltere’ye ise 150 km uzaklıkta. Meis adası ise Türkiye'ye sadece 2 km, Yunanistan'a ise 582 km uzaklıkta.

İlgili Haberler