Fransız - Alman dostluk antlaşması imzalandı

Fransız - Alman dostluk antlaşması imzalandı
Almanya ile Fransa arasında yeni bir dostluk ve işbirliği anlaşması imzalandı. Fransa Cumhurbaşkanı Macron ve Almanya Başbakanı Merkel'in katıldıkları imza töreni Aachen'da yapıldı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel bugün Aachen'da imzalanan Fransa ile Almanya arasındaki yeni dostluk anlaşmasının artan popülizm ve milliyetçiliğe verilmiş ortak cevapları olduğunu söyledi. Başbakan Merkel imza törenindeki konuşmasında "özel zamanlarda kararlı, açık, ileriye yönelik ve yanlış anlamaya yer vermeyecek tepkilere ihtiyaç olduğunu" belirtti.

Merkel'den sonra söz alan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Aachen'de imzaladıkları anlaşmanın Avrupa birleşme sürecine ivme kazandıracağını söyledi. Macron "Avrupa, dünyadaki yeni fırtınalara karşı halklarımızın koruma kalkanı olmalı" diye konuştu.

1963 yılında Fransa Cumhurbaşkanı Charles de Gaulle ve Almanya Başbakanı Konrad Adenauer'in imzaladıkları Elysee Antlaşması'nı tamamlayıcı nitelikteki 28 maddeli yeni dostluk anlaşması ekonomi, savunma ve Avrupa politikalarındaki ikili işbirliğinin artırılmasını öngörüyor. Bürokratik engellerden arındırılmış "Fransız-Alman ortak ekonomik bölgesi" oluşturulması, silah ihracatında ortak kuralların belirlenmesi, halklar arasındaki ilişki ve ortak inisiyatiflerle şehir kardeşliğinin teşviki için bir fon kurulması da anlaşmada yer alıyor.