Frikiklerde değil penaltılarda uyar

Trabzonspor-Beşiktaş maçında Talisca'nın düşürülüşünde itiraza koşan kaleci Onur'un kalesini terkettiğini gören Beşiktaşlı futbolcular hemen oyunu başlatmak istediler. Hakem, itirazlarla uğraştığı için pozisyonu durdurdu. İşin esası nedir. Hakemin bir disiplin uygulaması yoksa, serbest vuruşu kazanan takım, oyunu hemen başlatma hakkına sahiptir. Çabuk oynamada bilerek atışı engelleyen rakip ouncuya ihtar verilir. Atışı kazanan takım topu oynamak için tutmuş, hakemin 9.15'e açmasını beklemiş ise top artık hakemin blokojına geçmiş oluyor. Taki hakemin topu serbest bırakan düdüğüne kadar. Hakem, "düdüğümü bekle" ikazını topu kullanan oyuncuya söyleyecek. Futbolcu buna rağmen düdükten önce topa vuruş yapmışsa sarı kart görecektir. Hakem "düdüğümü bekle" ikazı yapmamış ve oyuncu topla oynamışsa hakem ona kart gösteremez. Futbolculara bunların anlatılması gerekmektedir. Benim anlamakta zorlandığım ve ısrarla vurguladığım bir konu da frikik öncesi barajlardaki futbolcuları "elini kolunu şöyle tut" uyarılarıdır. Zaten bu bir kural değil, tavsiyedir. Her frikikte barajdaki oyunculara kollarını nasıl tutmaları gerektiğini söylemelerini futbolcuların akıllarıyla alay etmek gibi görüyorum. Bunu ısrarla söyleyeceklerine penaltı atışı sırasındaki ihlallere odaklansalar daha iyi olur. Her penaltı atışı sırasında oyuncular ceza alanına doluşuyor ve bu çok çirkin bir görüntü veriyor. Kaleciden ve direkten dönen toplarda ihlali en hızlı yapanın haksız goller kazandırdığı gözardı ediliyor.

Bursa-Karabük
Y. Kemal Uğurlu

90 dakikanın genelinde iyi. Penaltı kararı doğru. Skor 0-0 iken Bursa'nın attığı gole ofsayt bayrağı kaldıran yardımcı hakem hatalı. Sonradan goller gelmese bu ofsayt çok tartışılırdı. 

Gençlerbirliğ-Antalya
Hüseyin Göcek (Murat Özcan)

İlk yarı sonunda sakatlanan Hüseyin Göcek'in yerine 4. hakem Murat Özcan görev aldı. İki hakem de iyiydi ancak Murat Özcan'ın Khalili'ye ikinci sarı kart diye çıkardığı kırmızı kartın Hüseyin Göcek'in ikazıyla düzeltilmesini maça iyi konsantre olmamasına bağlıyorum. İlk kartı yanlışlıkla Khalili'ye yazması hataya malodu.

Gaziantep-Alanya
Fırat Aydınus

Verilen penaltı kararı doğru. Kolla topa müdahale vardı. Önleyici hakemlik düşüncesi iyi. Ancak iki oyuncuyu ayırmaya koştuğu uzak mesafeden önce uzun ve sert bir düdük çalsaydı, yanlarına gelmek için o zor deparı atmak zorunda kalmazdı.  

Trabzon-Beşiktaş
Ali Palabıyık

Zorluk derecesi yüksek bu önemli derbiyi  iyi yönetti. Trabzonsporlu Uğur Demirok'un koluyla düzelttiği pozisyonu diyagonalda olmadığı için net göremedi.  Pozisyon penaltıydı. İki takımın futbolcuları, teknik adamların maç öncesi kart görmeyin uyarılarına uydular. Maç sonrası ısrarla hakeme itiraza giden Onur, sarı kartı görmesine rağmen hakeme koşması önlenmese kırmızıya dönüşecekti. Geçen hafta kaptanlar için yazdığım yazıyı okusa faydası olurdu.

Kayseri-Osmanlı
Mete Kalkavan

Kayseri için önemli olan müsabakada çalınan 3 penaltı vardı. Kayseri aleyhine verilen ilk penaltıda ihlal dışarıda başlıyor ceza alanında bitiyor. Penaltı kararı doğruydu. İyi bir yönetim gösterdi.

Adana-Rize
Serkan Çınar

Rize lehine verilen penaltı çelmelemekten, Adana lehine verilen penaltı arkadan itmektendi. İki penaltı da doğru karardı. Hakem pozisyonlara çok yakındı.

Fenerbahçte-Akhisar
Halil Umut Meler

Kaleci Volkan, Akhisarlı Cikalleshi'yi formasından tutup bırakmıyor. Hakem pozisyona uzakta olduğu için o pozisyonu iyi değerlendirmedi. Kart sarı değil, kırmızı olmalıydı. Bir kaleciye pas Fenerbahçe aleyhine değerlenmezken, Mehmet Topal'a yapılan müdahale penaltı olmalıydı.

Kasımpaşa-Konya
Halis Özkahya

Bir çok faul yanlışlarının yanı sıra verdiği penaltı kararı da yanlıştı. İyiki gol olmadı. İyi bir yönetim gösteremedi.

Başakşehir-Galatasaray
Cüneyt Çakır

Tek taraflı bir futboldu. Başakşehir oynadı, Galatasaray seyretti. Hakem için kolay bir müsabakaydı. O da rahattı ve iyi bir yönetim gösterdi

Yazarın Diğer Yazıları