Fuat Oktay: "ABD ve Kanada nitelikli Suriyelileri götürdü"

Fuat Oktay: "ABD ve Kanada nitelikli Suriyelileri götürdü"
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Türkiye'de 5 milyona yakın Suriyeliden mühendis, öğretmen gibi nitelikli olanların ABD, Kanada gibi ülkeler tarafından götürüldüğünü söyledi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, CNN Türk'te Hakan Çelik ile Hafta Sonu programında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Suriyeli nüfusun kayıtlı  3.6 milyon kayıt dışılarla beraber, 5 milyona yaklaştığını söyleyen Oktay, ABD ve Kanada gibi ülkelerin Türkiye'de yaşayan Suriyeliler arasından nitelikli insan avına çıktığını ve doktorasını yapan, mühendis, öğretmen gibi meslek gurubundaki Suriyelileri ülkelerine götürdüklerini söyledi.

Oktay'ın açıklamaları şöyle:

"Şimdi bu halk kendisine güvenli bir liman aradığında yanı başında Türkiye vardı. Türkiye çıkar gözetmeden kapılarını açtı. Bunu hepimiz biliyoruz. Biz nasıl 500 yıl önce yapılanlardan gurur duyuyorsak; dün Irak'tan kaçan Kürtlere bütün her şeyiyle kapımızı açtığımızdan gurur duyarak bahsediyoruz. Bugün de Suriye için böyle. 500 yıl sonra bizim torunlarımız gurur duyacaklar inşallah. Şu anda 3.6 milyon kayıtlı olanlar... Toplamda 4.7 milyonluk mülteci nüfusu var. 
 
Amerika, Kanada ne yaptılar? Geldiler, biz her şeyiyle gönlümüzü ve soframızı açtığımız ortamda onlar nitelikli insan avına çıktılar. Yani doktorasını yapan, mühendis, öğretmen... Kendi ülkesinde faydalı olacağını düşündükleri Suriyelilerin içerisinden götürmek istediler ve götürdüler de. Bunu Türkiye'de de yaptılar. Biz belli noktada dur dedik, yapamazsınız. Dün de İçişleri Bakanımızın açıklaması vardı 53 bin civarında Türk vatandaşlığına geçen... Yoksa her gelenin Türk vatandaşı olacağı şeklinde bir politikamız yok. Geri dönüşlere baktığımızda Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı bölgesinde 300 bine yakın geri dönüş oldu."

İlgili Haberler