Fuat Oktay’dan 'dolar' açıklaması

Fuat Oktay’dan 'dolar' açıklaması
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, "Dolar endeksi mayıs ayından itibaren bir yükseliş trendi içindedir. Pek çok ülke gibi biz de etkilendik" dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu''nda 2022 Merkezi Yönetim Bütçe ve 2020 Kesin Hesap Kanun Teklifi üzerine milletvekillerinin sorularını cevapladı.

Oktay, muhalefet partilerinin 2022 Mali Yılı Bütçesi''ne yönelik eleştirilerine karşılık, "Edirne''den Iğdır''a, Mersin''den Sinop''a ülkemizin her köşesinde, hükümetlerimiz döneminde sağlanan ilerlemeler, kalkınma odaklı bütçe disiplinimiz sayesinde gerçekleşmiştir. Bugüne kadar bütçelerimizi etkili bir araç olarak kullanarak ulaştırma, sağlık, eğitim, yükseköğretim, sanayi ve teknoloji başta olmak üzere her alanda ciddi anlamda mesafe kat ettik" yanıtını verdi.

MERKEZ BANKASI ELEŞTİRİLERİ

Fuat Oktay, Merkez Bankası''na yönelik eleştirileri doğru bulmadıklarını belirterek, "Para politikası kararları, Para Politikası Kurulu üyeleri tarafından alınmaktadır. Bu sebeple tartışmaların Merkez Bankası''nın bağımsızlığını zedeleyecek bir zemine çekilmemesi gerektiğini düşünüyorum. Ayrıca politika faizi ve enflasyon denklemine sadece dar tek bir çerçeveden bakamayız" dedi.

"PEK ÇOK ÜLKE GİBİ BİZ DE ETKİLENDİK"

Kur fiyatlarındaki değişkenliklere ilişkin konuşan Oktay, "Dolar endeksi mayıs ayından bugüne bir yükseliş trendi içindedir. Euro/dolar paritesi de 1,16 seviyelerindedir. Bu durumdan pek çok ülke gibi bizim de etkilendiğimiz bir gerçektir. Türkiye ılımlı bir borçluluk seviyesi, düşük bir bütçe açığı ve geniş gamda üretim kapasitesiyle güçlü bir ekonomiye sahiptir" dedi.

10 BÜYÜKELÇİNİN ''KAVALA'' AÇIKLAMASI

Osman Kavala''nın tahliye edilmesi istemiyle ABD, Fransa ve Almanya''nın da aralarında bulunduğu 10 ülkenin büyükelçisinin açıklamasına tepki gösteren Oktay, "10 büyükelçinin ortak açıklaması toplumun her kesiminde infial oluşturmuştur. Bağımsız ve tarafsız Türk yargısına baskı yapmaya niyetlenen bu hadsiz girişime karşı başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere her düzeyde tepki gösterdik. Niyetimiz elbette kriz çıkarmak değil, ülkemizin egemenlik hakkına yöneltilen bu saygısızlığa gerekli cevabı vermekti” dedi.

(DHA)

İlgili Haberler