Futbolcu sağlığı korunmalı

Sezon başında hakemlere verilen seminerlerde UEFA’nın Türkiye sorumlusu Jaap Uilenberg’in yeni sezonda hakemlerden istenilenleri görüntülerle anlatılması esnasında, sadece hakemler ve gözlemciler vardı. Kulüplerden ise kimse yoktu. Hakemlerden istenilenleri ana başlıklarlaşöyle özetleyebiliriz: Elle oynamalarda cezalandırılması ve devam etmesi gereken pozisyonlar... Ofsay pozisyonlarındakipasif ve aktif değerlendirmeler... Hakemlere itirazlar için yaptırımlar ve bir başka önemli konu dafutbolcuların sağlığını korumak. Süper Kupa’da G.Saray- Bursaspor maçındaGalatasaray’dan Emre’nin kırmızı kartgördüğü pozisyonda Cüneyt Çakır,gayet yerinde tespit yaparak Emre’yioyun dışı bırakması, rakip oyunucununsağlını koruması açısından önemli bir
örnekti. FIFA hakemlerinin sezonabaşlarken örnek kararlar vermesiniyıllardan beri söylemekteyim. ÖrneğinCüneyt’in bu kararı ülkemizde herkategoride maç yöneten hakemlerefutbolcu sağlığının nasıl korunacağınıgöstermesi bakımından önemliydi.Ancak son iki haftada futbolcu sağlığınıilgilendiren ve mutlak kırmızı kart çıkarılmasıgereken olayları atlayan hakemlerinkötü örnekleri oldu. Bilmiyorum gözlemciler bu hususta neleryazıp çizdiler. Ama ülke futbolununkalitesinin yanı sıra futbolcu sağlığı nedeniyle MHK’nun üzerinde önemledurması ve bu hataların bundan sonrakihatalarda yaşanmaması için yolunbaşında hakemleri uyaracağına inanmaktayım. 

 

Gaziantepspor-Beşiktaş

Cüneyt Çakır

Kötü bir zeminde futbol oynamak, hakemlik yapmak zordur. Cüneyt bu zeminde dikkatli serin kanlı futbolcularakendini kabul ettirdi. Verdiği penaltının yanı sıra kartları doğruydu.

 

*

 

Gençlerbirliği-Kasımpaşa

Barış Şimşek

Maçın genelinde hatasız bir yönetim gösterdi. Sahada tek hatalı olan kaleci İsaksson’du.

 

*

 

Başakşehir-Bursaspor

Halis Özkahya

Bursaspor’un önemli bir akını yanlışofsayt gerekçesiyle kesilirken, deneyimliyardımcısı Erdinç Sezertan pozisyonaseyirci kalınca, Başakşehir’in galibiyetinisağladı. Dolayısıyla sonucu etkiledi.Emre Belözoğlu’nun Sercan’a yaptığısertliğin karşılığı sarı değil kırmızıydı.


*

 

Mersin İY-Kayserispor

Yaşar Kemal Uğurlu

Kayserisporlu İbrahim’in Nakoulma’yayaptığı harekete faul bile çalmayan hakem Uğurlu, bu harekete kırmızı verileceğini bilmeli.


*

 

Torku Tonya-Galatasaray

Fırat Aydınus

Vedat’ın Hakan Balta’ya havada hız alarak yaptığı harekete faul bilevermedi. Hareket kırmızıya yakın ancak sarıydı verilmedi. Konya golü öncesi G.Saray lehine tehlikeli oyundan endirekt vuruş verilmeliydi. Standardı yakalayamadı. Sadece itirazları sürdürenlere çıkardığı kartlar doğruydu.


*

 

Sivasspor-Osmanlıspor

Tolga Özkalfa

Sivassporlu John Boye, 90 dakikada iki kez net kırmızılık ve 2 kez de sarıdan olmak üzere 3 kez kırmızı kart görecek hareket yaptı. Bu oyuncunun sahada kalmasını hayretle izledim.Aynı oyuncu uzatmalarda ofsayttan beraberlik golünü attı. Hakemin neticeyi belirlediği bir başka müsabaka da buydu.


*

 

Eskişehirspor-Çaykur Rizespor

Serkan Tokat

Işıkların uzun süre kesildiği maçta, Eskişehir lehine verilen penaltı hatalıydı.Pozisyon elle oynama değildi ve skor belirlenmiş oldu.


*

 

Trabzonspor-Akhisar

Alper Ulusoy

Akhisar lehine verdiği penaltı doğru ancak Trabzonspor lehine kale arkası asistan hakemin uyarısıyla verilen penaltı kararı yanlıştı. Ulusoy’un yardıma ihtiyacı yoktu pozisyonu kendiside görmekteydi.

 

*

 

Fenerbahçe-Antalyaspor

Bülent yıldırm

Kvesic’in Fenerbahçeli futbolcuNani’ye arkadan müdahelesinde hareketNani’nin sırtına yapıldı. Pozisyon penaltı olmalıydı. Yere düşen Antalyalı’nın koluna çarpan topa devamkararı doğru. Uzatmalardaki gol olan firikikte faulü yanlış değerlendirdi. Pozisyon faul değildi. Frikiki uydurdu ve Antalya’yı yaktı.

Yazarın Diğer Yazıları