Futbolda el ve kollar

İsminden de anlaşıldığı gibi futbol öncelikle ayak ile oynanacak bir oyundur. Fakat ne yazık ki daima ve sıkça oyun eller ve kollarla da oynanıyor. Bir maçı birçok ikili mücadeleler çözmektedir. Tutmalar, sarılmalar, ister defans ister hücum oyuncuları tarafından yapılan el kol ile olan itmeler sıkça yapılıyor. Bu hareketler bazen ustaca yapılıyor ve hakemler fark edemiyor. Bazen de bu hareketleri hangisi oyuncunun önce başlattığı tespit edilemiyor. Top süren rakip oyuncuya hafifçe yapılan müdahaleler hiç fark edilmiyor. Bu harekete maruz kalan oyuncu dengesi bozulduğu için devamında topla oynayamıyor. Bunlar dışarıdan zarar vermeyen ihlal gibi görünüyorsa da ihlali yapan takıma önemli avantaj sağlıyor. Sonra yorumcular da bunlara “penaltı için yeterli değil” damgasını yapıştırıyor. FIFA golü attırmak için kurallarda değişiklik yaparken bu tür yorumlar, zaten kısır olan gol ortalamasını daha da kısırlaştırıyor. Bu ihlali yapanları belirlemek zor bir şey değil. Rakibine kıyasla top için yeterince müsait olmayan futbolcular bu ihlali genelde yapanlardır. Hakem sahada doğru yerde bulunursa bu ihlaller cezasız kalmaz. 

Konyaspor-Beşiktaş
Çağatay Şahan

Kafaya çıkarken rakibinin sarılması sonrasında topa vurması engellenen Almeida’nın pozisyonu penaltıydı. Hlep’in arkadan Johns’u itmesi fauldü çalınmadı. O top döndü korner oldu. Kullanılan atış Konyasporlu futbolcunun kolundan Gekas’a geldi ve gol oldu. Almeida’nın önemli bir pozisyonu ofsayt  diye kesildi. Konyaspor’un ofsayt olan pozisyonunda devam kararı yanlıştı.

Kasımpaşa-Bursaspor
Ali Palabıyık

Donk-Civelli pozisyonu dışında iyi bir müsabaka çıkardı. O pozisyon penaltı olabilirdi.

Kayserispor-Rizespor
Yunus Yıldırım

Penaltı beklenen pozisyonlarda devam kararı doğru. 6 puanlık maçı iyi yönetti.

Karabükspor-Akhisarspor
Fırat Aydınus

İlhan-Sonko pozisyonunda penaltı beklentileri yersizdi, devam ettirmesi doğru. İyi bir maç çıkardı.

Sivas-Galatasaray
M. İlker Coşkun

Faul hataları vardı ancak neticeye tesir edecek hatası yoktu. Semih’in faulü ceza alanı dışındaydı, doğru değerlendirdi. Yanlış ofsayt bayrakları vardı.

Gençlerbirliği-Kayseri Erciyes
Barış Şimşek

Golsüz biten karşılaşmayı hatasız yönetti.

Eskişehirspor-Trabzonspor
Volkan Bayarslan

Kamil’in el ile aldığı pozisyonu yardımcı göremedi. Zeki’ye çarpmadan penaltı tartışılır. Bienvenu’nün çekilmesi nedeniyle asistanın hakeme bildirisi doğru, net penaltıydı. 

Fenerbahçe-Antalyaspor
Süleyman Abay

Genelde iyi, ancak verilmeyen kartlar vardı. Serkan’ın 2 sarıdan kırmızısı doğru.

Elazığspor-Gaziantepspor
Tolga Özkalfa

Çağlar’ın, Serdar’a hareketinde penaltı kararı doğru. Ancak Batuhan’a yapılan tutma da penaltı olmalıydı. 

Yazarın Diğer Yazıları