Futbolda eller kollar

Futbolda ayakla oynanacağı belirtilen oyunda eller ve kollar yine öne çıkmaya başladı. Ülkemiz futbolunda eller ve kollarla oynamak deyim yerindeyse adeta kangrene dönüştü... Bir müsabakayı çoklukla ikili mücadeleler çözmekte. Bunlardan sıkça tutmalar, sarılmalar, itmeler fazlasıyla gördüğümüz ihlaller. Bu ihlallerin bazıları ustaca yapılıyor. Hakemler bunları bazen fark edemiyor. Bazen de hareketleri hangisinin önce başlattığını tespit edemiyorlar. Topu süren oyunculara yapılan müdahaleler fark edilemiyor. Buna maruz kalan futbolcunun dengesinin bozulmasına sebep oluyor ve top kaybı yaşanıyor. Bunlar dışarıdan zarar vermeyen bir ihlal gibi görünse de ihlali yapan takıma önemli bir avantaj sağlıyor. Bu pozisyonlara bazı yorumcular, faul için penaltı için yeterli değil damgası yapıştırıyor. FIFA, IFAB'la golü attırmak için kurallarda değişiklik yaparken, bizde farkında olmadan golleri önleyici yorumlar öne çıkıyor. Herhalde hakemlik müessesesi de iki arada bir derede kalıyor. Ancak bu ihlalleri belirlemek zor bir şey değil. Artık günümüzde VAR diye bir şey var. Bu pozisyonları en iyi çözecek konumda. Bunları çözmek de zor değil. Çok koşan hakem değil, doğru yerlere koşan hakemler bu ihlalleri cezasız bırakmaz. Temiz futbol adına bırakmamalı da. Futbolcular elini kolunu değil, ayaklarını geliştirmeli. Önemli haftalara girerken hakemler, VAR ve AVAR görevlileri daha dikkatli olmalılar.

Kasımpaşa-Hatayspor

Bahattin Şimşek

Maçın zorluğu yoktu. Kasımpaşa golü VAR'dan ofsaytla iptal edildi. Kasımpaşalı Yusuf'a verilen sarı kart yanlıştı. Atakaş Hatay'ın rahat kazandığı müsabakada yönetimi geçerli not alır.

A. Alanyaspor-Ç. Rizespor

Mete Kalkavan

Alanya lehine verilen penaltıda Çaykur Rizeli Dilaver'in çelmesine verilen penaltı kararı doğru. Son dakikalarda atılan 1. kornerde Rizesporlu Melnjak'a arkadan yapılan şarjda hakem karambol içinde belki göremedi. Faulü verse ikinci korner olmayacaktı. İkinci korner verildi ve o pozisyon gol olup skoru belirledi. İptal edilen Alanya golü öncesi faul vardı. VAR'ın uyarısıyla seyredilip gol iptal edildi. Ancak hakem diyagonal koşmadığı için bu faulü hatta Ceyhun'un rakibine sarı kartlık davranışını bile göremedi.

M. Başakşehir-Fatih Karagümrük

Halil Umut Meler

Medipol Başakşehir lehine verilen penaltı Ömer Ali'nin düşürülmesi nedeniyle doğru karardı. Yardımcılarıyla iyi bir yönetim gösterdi.

Fenerbahçe-Galatasaray

Cüneyt Çakır

41 faul çok. Hele bir derbi için daha da çok. Futbol azalıyor böyle bir oyunda. Bazı kartlar verilmedi. Serdar Aziz-Donk pozisyonu Donk-Cisse pozisyonundan daha da tartışmalıydı penaltı için. Ancak yönettiği gergin bir derbiydi. Herşeye rağmen ülkemizin 1 numaralı hakemi Cüneyt Çakır'a bu maç için fazla tenkit olmaz.

BB Erzurum-HK Kayseri

Yaşar Kemal Uğurlu

BB Erzurum lehine verilen penaltı doğru, çünkü kolu açıktı. Erzurumspor'dan iki sarıdan kırmızı kart gören Ackah'ın birinci sarısı zaten başlı başına kırmızı karttı.

Y. Denizlispor- FT Antalyaspor

Zorbay Küçük

Bazı faulleri değerlendirmese de 90 dakikanın genelinde iyiydi.

Ankaragücü-Sivasspor

Burak Şeker

DG Sivas lehine verilen ilk penaltı doğru. İkinci penaltıyı verdi, VAR'dan çağırıldı, izleyip iptal etti. Baştan penaltıyı çalmaması lazımdı. Futbolcunun kolu tabi konumdaydı. VAR'sız da vermemeliydi. 4. golde yardımcının ofsayt bayrağı VAR'dan gol olarak döndü.

 

Beşiktaş-İH Konyaspor

Halis Özkahya

Beşiktaşlı N'Sakala'ya 5 dakika aralıklarla verilen iki sarı kart da tartışmasız doğru. Ancak müsabaka genelinde verilmeyen kartlar vardı. İH Konyaspor'un bir akınında kart göstermek için avantajı kesmesi hata. Beşiktaş golündeki avantajı oynatması bir artısıydı. Welinton'un kale önünde kafa vurmaya hazırlanırken, formadan çekilmesi kesin penaltı. Karambolde göremedi diyelim, VAR'daki Bahattin Şimşek de mi göremedi pozisyonu. Beşiktaş galip gelmese o pozisyon çok baş ağrıtırdı.

Gaziantep FK-Göztepe

Volkan Bayarslan

Göztepe'nin 3 golünün iptali maçın enteresan tarafıydı. İki golün birisi kritik ofsayt, birisi net ofsayt, bir diğeri da hakemin seyrederek verdiği kaleciyi meşgul eden Jahovic'ten dolayı idi. Maçın özeti bu.

Y. Malatya-Trabzon

Erkan Özdamar

Çok kötü bir zeminde oynanan müsabakada, Trabzon'un golü önce yardımcı sonra VAR'dan ofsaytla iptal edildi. Adeta tarlada oynanan müsabakada hakemin yönetimi iyiydi.

Yazarın Diğer Yazıları