Futboldaki zaman kayıplarımız

90 dakikanın ne kadarında topun oyunda kalma süresine dikkat edilmiyor. MHK'da bulunduğum 10 sene tribünde iki hakeme kronometre verip topun oyunda ne kadar kaldığına baktırıyordum. Topu en çok oyunda tutma gayretindeki hakemler benim için önemliydi. 80'li yıllarda şimdiki teknoloji yoktu çünkü. Hakemi penaltı, kırmızı kart, ofsayt diye eleştirirken, ülke futboluna katkı yapması bakımından zaman kayıpları üzerinden değerlendirmeliyiz. FIFA 'Golü çaldırma, zamanı çaldırma' sloganına bariz gol şansına kırmızı kart getirerek golü çaldırmadı. Zamanın çalınmasında öncelik hakemlerde. FIFA uzun yıllar kalecilerin zamandan çalmalarını geç de olsa 4 adım, sonra 6 saniye kuralı ile önledi. Şimdilerde kalecilere zaman geçirmeden ikinci sarı kartı bir türlü göremiyoruz. Taç atmada arkadaşlarına bırakmalar, 2-3 dakikada atılan frikikler, takımı dinlendiren skoru koruma sakatlıkları, hakemlerin futbolculara şöyle yap böyle yap seminerleri, toplu itirazlardaki kayıpları. Kural sakatlıklarda yetkiyi hakeme verirken, bir oyuncu hafif sakatlanmışsa top oyun dışı oluncaya kadar devam ettirir, ciddi sakatlanmış ise oyunu durdurur, oyuncunun sahadan çıkarılmasını sağlar. Sakatlanan oyuncu oyun içinde tedavi edilemez diyen FIFA, oyunculara geçen bu yetkiyi hala düzeltemiyor. Ülkemizde yaşanan zaman kayıpları Avrupa maçlarında aleyhimize işliyor. 4 takımımız, sahalarında son dakikalarda yediği gollerle sadece 3 puan alabildi. Çünkü kondisyonumuz Türkiye liglerine yetiyor.

Malatya-Denizli

Bülent Birincioğlu

Denizlisporlu Oğuz'un rakibinin boynundan çekmesine verilen penaltı doğru, VAR'a gitmeye gerek yoktu ancak Donald'ın ayağına basmasını görmedi ve 2. sarıdan kırmızı atlandı. İkinci penaltı tartışılır çünkü kaleci topa vuruyor.

Fenerbahçe-Antalya

Yaşar Kemal Uğurlu

Maçta 3 kez ayağa basma oldu ama sarı kartlar çıkmadı. Bilhassa Vedat Muric'in rakibin  kramponuna kırmızılık hareketine sarı bile çıkmadı. Ele çarpmada Fenerbahçe'nin penaltı beklentisi yanlıştı. Kuralı bilmiyorlar.

Kasımpaşa-Konyaspor

Serkan Tokat

Konyaspor golünde yardımcının ofsayt bayrağı VAR'dan gol olarak döndü. Veysel Sarı'nın kolu havada topla buluşuyor penaltı doğru. Veysel rakibini itti, bu penaltı da doğruydu. Penaltıyı tekrarlatması kaleci Fatih'in atıştan önce ileri çıkmasından dolayı doğru. İyi bir yönetim sergiledi.

Göztepe-Kayseri

Cüneyt Çakır

Göztepe lehine verilen penaltıda, Serdar atışı yaparken aynı anda iki ayağı da topla oynadı. VAR'dan aleyhine endirek vuruş verildi. İptal edilmesi doğruydu. Kayseri lehine verilen penaltıda VAR'dan ceza alanı dışında kararı çıktı. Sevecen tutumu maçın tansiyonunu düşürdü.

Gençlerbirliği-Galatasaray

Halil Umut Meler

29. dakikada Mariano'nun rakibine arkadan yumruğu sarı değil, kırmızıydı. Belhanda'nın uzatmalarda omuzundan çekilişi penaltıydı. Hakem görmedi VAR da devreye girmedi. Kartlarda standardı yakalayamadı.

Beşiktaş-A. Alanya

Arda Kardeşler

Penaltı kararı doğruydu, Alanyasporlu Baiano'nun sağ dizinin Nkoudou'nun sağ dizine darbesi vardı. Ele çarpmalarda Atiba'nınki hariç devam kararları doğruydu. Verilen kartlar yerinde ancak verilmeyenler de ağırlıktaydı. Toplu itirazlara daha enerjik sarı kart çıkarmalı.

Gaziantep-Başakşehir

Koray Gençerler

Deplasman takımının galibiyetiyle biten maçta, Gaziantepli Güray'ın hareketi kırmızı kartlıktı ancak VAR'dan görülerek verildi. Son dakikalarda Gaziantep'in hücumunda çaldığı faul düdüğü yanlıştı.

Ç. Rizespor-Trabzonspor

Hüseyin Göçek

Dinmeyen yağmur altında oynanan maçta hakemlik zorlaşıyor. İlk yarı iyiydi ikinci devrede Rizesporlu Oğulcan'ın üçlü defans arasında düşürülmesini göremedi. VAR hakemi yağmur altında değildi ve uyarmalıydı.

Sivaspor-Ankaragücü

Atilla Karaoğlan

Ev sahibinin kazandığı maçta geçerli not alır. Traone'nin serbest vuruşta topa iki kere oynamasının kararını VAR'dan yardım alarak değerlendirdi. 

 

Yazarın Diğer Yazıları