'Füze' açıklaması doları fırlattı

'Füze' açıklaması doları fırlattı
ABD Başkanı Trump'ın "Rusya'yı hazırlayın, çünkü füzeler Suriye'ye gidecek" açıklamaları sonrası döviz piyasası yeniden rekor seviyelere yükseldi. İstanbul Borsası'ndaki kayıp ise yüzde 3'ü geçti.

Trump'ın tweet'i sonrası dolar sert bir yükseliş yaşandı. Dolar/TL tarihi rekorunu 4.1723 TL'ye taşırken, saat 14.07 itibarıyla 4.1652 TL'de hareket etti.
Euro/TL 5.1646 TL ile yeni zirvesini görürken, şu dakikalarda 5.1574 TL'de bulunuyor. Sterlin/TL ise 5.9212 TL ile tüm zamanların en yüksek seviyesini görürken, şu sıralarda 5.9117 TL seviyesinde...

Dolar endeksi 89.22 seviyesinde bulunurken, euro/dolar paritesi 1.2372 seviyesinde.

BORSADA SERT DÜŞÜŞ

Hürriye'ten Şenay Zeren'in haberine göre, Trump’ın açıklamasının ardından kurdaki yükselişe paralel Borsa İstanbul da yönünü aşağıya döndü ve dakikalar içinde kayıp yüzde 3'ü aştı.

"DOLAR YÜKSELMEYE DEVAM EDEBİLİR"

İntegral Yatırım Menkul Değerler Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu, "Dolar/TL kurunda kırılgan seyirler devam ederken yeni rekor seviyeler oluştu. Rubledeki değer kaybı şu sıralarda yüzde 2 seviyesini bulmuş durumda. Rus borsasındaki satışlarda devam ediyor. Bu gelişmelerden gelişmekte olan ülke para birimleri etkilenirken en olumsuz etkilenen para birimi TL oldu diyebiliriz. Ruble ile ilgili ortak noktamız Suriye konusu olarak öne çıkıyor. Jeopolitik risklerinde dolar/TL üzerinde etkili olmuş olması muhtemel. Ancak bunun öncesinde TL’de kırılgan bir yapının olduğunu izliyorduk" dedi.

Turşucu şöyle devam etti: "Mevcut rüzgar halen olumsuz yönde esiyor. Rüzgar bu şekilde esmeye devam ettikçe dolar/TL paritesindeki yukarı harekette devam edebilir. 4.13 seviyesi teknik olarak uzun vadeli kanal direncinin bulunduğu seviyeydi. Dolar kuru bu seviyenin üzerinde ve bu seviyenin üzerine yerleşmesi durumunda yukarı eğim devam edebilir. Teknik olarak 4.26 seviyesinde fibo dirençlerimiz bulunuyor. Kurda ateşin biraz sakinleştiğini söylemek için yeniden 4.13 seviyesinin altına gerilemesi gerekli.

Algılamalarda ciddi bir duruma olduğundan bahsetmek için ise 4.2060 seviyesinin altına düşüşler görmemiz lazım ancak şimdilik bu noktadan uzağız. TCMB’nin herhangi bir müdahalede bulunmasını beklemiyorum. Mevcut hareketin TCMB’nin kontrolünde olmayan nedenlerden olduğunu düşünüyorum. Dalgalı kurda yaşanan bir dalgalanma olabilir. Rublenin ilerleyen günlerde tekrar değer kazanmaya başlaması, Suriye konusunda tansiyonun düşmesi gibi gelişmeler içeride dolar kurunda geri çekilmelere neden olabilir. Son olarak cari işlemler verisi beklentilere neredeyse paralel geldi. Ancak yıllık cari açık GSTİH’nin yüzde 6.2’sine ulaşmış durumda. Şimdilik çok riskli değil ancak bu oran yükseliş eğiliminde. Finansman tarafında ise kalitesiz görünüm devam ediyor. Doğrudan yatırımlarda ve portföy yatırımlarında çıkış görülüyor şubat ayında. Yurtdışından sağlanan krediler, borçlanmalar ve net hata noksan kalemi ile cari açığı finanse etmişiz."

İlgili Haberler