G7 Zirvesi’nde derin çatlak

G7 Zirvesi’nde derin çatlak
Kanada’da yapılan G7 Zirvesi’ne ABD ve diğer ülkeler arasındaki anlaşmazlıklar damga vurdu. Anlaşmazlıkların temelinde ekonomi ve iklim değişikliği sorunları var.

Kanada'da yapılan ve bugün sona erecek olan iki günlük G7 Zirvesi'ne, ABD ile diğer ülkeler arasındaki ticari anlaşmazlıklar damga vurdu.

G7 üyesi altı ülke, Amerika'yı çelik ve alüminyum ithalatına getirdiği yeni gümrük vergilerinden dolayı eleştiriyor.

ABD'nin de dahil olduğu dünyanın en büyük ekonomilerine sahip gelişmiş yedi ülkeden oluşan G7 grubu üyesi altı ülkenin maliye bakanları, liderler zirvesi öncesi yapılan toplantıda Washington'a yeni vergilerin çekilmesi çağrısı yapmıştı.

Kanada'nın Quebec eyaletindeki liderler zirvesinde bu konuya dair bir ilerleme yaşanamadı.

ABD'nin 1 Haziran'da Avrupa Birliği, Kanada ve Meksika'dan ithal edilen çeliğe yüzde 25 ve alüminyuma yüzde 10 ek gümrük vergisi uygulamasını yürürlüğe sokması, özellikle Avrupa ile ABD arasında ticaret savaşları başlaması endişesini doğurmuştu.

AB bu adıma karşılık olarak bazı ABD mallarına ek gümrük vergisi getirdi.

Zirvede ABD ile diğer ülkeler arasında ticaret dışında anlaşmazlık yaşanan başka konular da var. İklim değişikliği, İran ve İsrail-Filistin sorunu bunlara örnek.

Zirvenin alışılagelmişin aksine, ortak bir bildiri yayınlanmadan sonlanabileceğine dair söylentiler var.

ABD Başkanı Donald Trump, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile yapacağı tarihi görüşme nedeniyle zirveden erken ayrılıp Singapur'a hareket edecek.

G7 ülkeleri Kanada, ABD, İtalya, Almanya, Fransa, İngiltere ve Japonya'dan oluşuyor.