Gagavuzya Cumhurbaşkanı Irina Vlah bozkurt küpeleriyle meşhur oldu

Gagavuzya Cumhurbaşkanı Irina Vlah bozkurt küpeleriyle meşhur oldu
Gagavuzya Cumhurbaşkanı Irina Vlah, görev geldiği günden beri "Bozkurt" simgesi bulunan küpeleriyle gündeme geliyor. Vlah, Türkiye'ye geldiğinde de küpeleri çok konuşulmuştu.

Moldava sınırlarında yer alan Gagavuz Özerk Yeri''nde Cumhurbaşkanlığı görevini yürüten Irina Vlah  aynı zamanda Moldova Cumhuriyeti Parlamentosu Üyeliği de yapıyor.

"Bozkurt" simgesinin yer aldığı küpeleriyle gündeme gelen Cumhurbaşkanı Irina Vlah, zaman zaman Türkiye''yi de ziyaret ediyor.

Vlah, Türkiye''de geldiği sırada "Bozkurt"lu küpeleri objektiflerden kaçmamış, çok konuşulmuştu.

Bu olaydan sonra Vlah''ın Türkiye''deki tanınırlığı bir hayli artmıştı.




Gagauz Özerk Yeri Cumhurbaşkanı İrina Vlah, geçtiğimiz Haziran ayında Antalya Diplomasi Forumu''na katılmış, "Türkiye bizim her zaman yanımızdaydı, bize çok yardım ettiler. Gagauz Özerk Yeri''nde ve Moldova''da birçok proje yaptılar. Bu projelerden eğitim alanında ve sağlık alanında yapılan projeler önde geliyor. Gagauz Özerk Yeri''nde kreşler, huzur evleri yaptınız. Gagavuzlar için güzel olanı yapmayı düşündünüz. Biz istiyoruz ki çocuklarımız bu dilleri bilsinler, insanları anlasınlar ve anadilimizi konuşsunlar. Onun için dilimizi korumamız lazım"  şeklinde konuşmuştu.



Yine resmi temaslar için geçtiğimiz Şubat ayında İrina Vlah, TRT''yi ziyaret etmiş, "Türkiye her zaman bizim yanımızdadır. Türkiye her zaman bize yardım etti" demişt.



GAGAVUZLAR YA DA GÖKOĞUZLAR KİMDİR?

Gagavuzlar ya da Gagauzlar, bugünkü Moldova Cumhuriyeti’nde, başta Gagavuzya olmak üzere kuzeydoğu Bulgaristan, Ukrayna, Romanya ve Yunanistan''da yaşayan, çoğunluğu Ortodoks Hristiyan olan bir Türk topluluğudur.

Gagavuzlar hakkında ilk önemli bilgileri veren Yaşar Nabi Nayır, Türk Gagauzlar olarak kaydettiği Gagauz adının, Gök sözcüğünden gelen Gaga sözüyle Oğuz adının birleşmesinden meydana geldiğini, bunun için de bu Türklere Gök-Oğuz denilebileceğini söyler. Yaşar Nabi Nayır''ın bu şekilde ortaya attığı Gök-Oğuz adı, yakın dönemlere kadar popüler bir adlandırma olarak kullanılmıştır.

Gagavuzların çoğunluğu Ortodoks mezhebine bağlıdır. Ancak Ortodoks olmayan bir kısım Gagavuz da vardır. 

İlgili Haberler