Galatasaray Adası'na cami yapılıyor

Galatasaray Adası'na cami yapılıyor
Boğaz’daki Galatasaray Adası’na, İBB Bağımsız Meclis Üyesi Hüseyin Avni Sipahi’den cami yapılsın önerisi geldi. Öneri onaylandı.

Sipahi, İBB Başkanlığı’na havale edilen yazılı önergesi ile Suada olarak da bilinen ve üçte ikisi Maliye’ye ait olan Galatasaray Adası’na cami yapılmasını teklif etti.

İBB Meclis kürsüsünden okuduğu teklifinde Diyanet İşleri Başkanı Sayın Mehmet Görmez’in “Camiler sadece namaz kılınan mekanlar değildir” sözlerine atıfta bulunan Sipahi, “Gelin önce boğazın ortasında bulunan Su Ada’ya bir cami inşa edelim, ardından da o camide verilecek ilmi eğitimle, sosyal faaliyetlerle, kültürel alanlarla çocuklarımızın, gençlerimizin ve de büyüklerimizin vakitlerini geçirebilecekleri bir çekim alanı imar edelim” dedi.

1936 yılında imzalanan Montrö Boğazlar Sözleşmesi ile boğazların egemenliğinin Türkiye’ye ait olduğunu hatırlatan Sipahi, önergesinde şu ifadelere yer verdi:

“Gelin bütün dünyanın gözü olan, İstanbul’umuzun incisi boğaza bir mabet inşa edelim. Bugün Malezya’nın Kuala eyaletinde var olan Kristal Cami, Suudi Arabistan’ın Cidde kentindeki Yüzen Cami baktıkça insanı büyüleyen simge camilerin en güzel örneklerindendir. Şehrin en yüksek tepesi Çamlıca’ya simge haline gelecek bir cami de inşa edilmektedir. Ancak, İstanbul boğazının ortasında Kız Kulesi’nden başka simge bir yapımız yok. O da zaten ne Türkiye Cumhuriyeti zamanında ne de Osmanlı Devleti döneminde yapılmıştır. Artık Boğaz’a milli bir yapı yapma zamanı geldi. Boğaz’ımızda, geçenleri imrendirecek bir mabedimiz olsun.”

ÖNERGE ONAYLANDI

Sipahi, üç parselden oluşan Su Ada'nın Galatasaray Spor Kulübüne değil, 15 Temmuz'da FETÖ darba girişimine karşı dimdik duran millete tahsis edilmesi gerektiğini dile getirerek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Maliye Hazinesince kiralanmış, ilgililerince amacı dışında kullanıldığı aşikar olan tahsisin iptal edilerek, Büyükşehir Belediyesi'ne devredilmesi için gerekli girişimlerde bulunulması. Özel mülkiyetin ise satın alma, kamulaştırma, takas veya trampa yoluyla mülkiyet edinilmesi. Boğaziçi İmar Müdürlüğü tarafından mevcut alanın ibadethane, sosyal ve kültürel alan olarak plan değişikliği çalışmasının yapılması. Başta cami olmak üzere, diğer tüm fonksiyonlar ile ilgili etüt çalışmalarının başlatılması ve yapının mimarisi ile ilgili uluslararası yarışmanın gerçekleştirilmesi hususunda gerekli çalışmaların yapılması için önergemin başkanlık makamına havalesini arz ederim." ifadelerini kullandı.

Sipahi'nin önergesi, İBB Meclis toplantısında oylandı ve başkanlık makamına havale edildi.

İlgili Haberler