Gaziantep esnafı: "İktidardan umudumuzu kestik"

Gaziantep esnafı: "İktidardan umudumuzu kestik"
Havuz medyasının dile getirmediği Suriyeli sorunu AFP haber ajansına konu oldu. AFP'ye konuşan Gaziantepli vatandaşların, "sokaklarımızda Türkçe tabela kalmadı, satıcıların neredeyse tamamı Arap" yorumu dikkat çekti.

Resmi kayıtlı nüfusu 2 milyonu geçen ve resmi olmayan rakamlara göre 500 bin Suriyeliye ev sahipliği yapan Gaziantep'te vatandaşlar ile Suriyeli mülteciler arasında yaşanan gerilim Fransız haber ajansı AFP'ye konu oldu. 

"SATICILARIN YÜZDE 80'İ SURİYELİ"

30 yıldır bakkallık yapan Adil Bayraz ''Antep'i Suriye'nin başkenti sayabiliriz, zira burda bizden fazla Suriyeli var'' değerlendirmesini yaparken, dükkanının bulunduğu sokakta artık satıcılık yapanların yüzde 80'inin Suriyeli olduğunu söyledi. Sokağın daha aşağısındaki bir başka dükkan işletmecisi ise bu oranının yüzde 90 olduğu görüşündeydi.

"HER YER ARAPÇA"

AFP, her halükarda Gaziantep'in yoğun alışveriş yapılan sokaklarında Arapçanın Türkçeden çok daha güçlü yankılandığını, sokak boyunca Suriyelilerin işlettiği baharatçı dükkanları, nargileciler, fırınlar, sadece Arapça menülerin bulunduğu restoranlardan geçilmediğini belirtti.

"GELİRLER DÜŞTÜ, KİRALAR ARTTI"

Bayraz,''Antepli müşterilerimiz artık alışveriş için buraya gelmiyor. Burası artık Suriyeli pazarı oldu'' tespitini yaptı.

Bayraz'ın biraz aşağısında dükkanı bulunan Hasan Amanah ise gelirlerinin düştüğünden ama kiraların fırladığından, Suriyelilerin bütün çarşıları kapladığından şikayet etti.

'OY ATARKEN AKLIMDA OLACAK'

''Buradan gitmeleri mümkün değil, çünkü Suriye bitti, tam bir yıkım, geriye hiçbir şey kalmamış halde'' görüşünü dile getiren evhanımı Sinem, 24 Haziran'da oy atarken bu soruların kafasında dolaşmasının kaçınılmaz olduğunu sözlerine ekledi. 

Amanah da Suriyeli sığınmacı sorununun oyunu etkileyeceğini belirtti. ''Hükümetten umudumuzu kestik. İktidarı destekleyenlerde bile böyle bir kuvvetli tepki var'' dedi.