Gebze-Orhangazi-İstanbul yolunun hisseleri satılıyor!

Gebze-Orhangazi-İstanbul yolunun hisseleri satılıyor!
Açıldığı dönemde yüksek geçiş ücretiyle büyük tepki çeken ve toplam maliyeti 7,3 milyar doları bulan Gebze-Orhangazi-İstanbul otoyolunu yapan konsorsiyumun potansiyel hisse satışı için ABD’li yatırım bankası JP Morgan’ı danışman olarak görevlendirdiği iddia edildi. Hisselerin kime satılacağı belirsizliğini koruyor.

AKP iktidarının yap-işlet devret modeli ile yaptırdığı ve 7,3 milyar dolarlık toplam maliyeti ile büyük tartışma yaratan ve açıldığı dönemde 500 liralık yüksek geçiş ücretiyle tepki çeken Gebze-Orhangazi-İzmir otoyolu ile ilgili dikkat çeken bir iddia ortaya atıldı. Otoyolu yapan konsorsiyumun hisse satışı için harekete geçtiği öğrenildi. Reuters haber ajansında yer alan habere göre hisse satışı için ABD’li yatırım bankası JP Morgan danışmanlık yapacak. Hisselerin kime satılacağı henüz bilinmiyor.

Aralık ayında Altı Çin şirketinin oluşturdukları fonla Üçüncü Boğaz Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu'nun %51'ini satın alacağı basına yansımıştı.

Projede yüzde 19’un altında payı bulunan İtalyan Astaldi, İtalyan inşaat sektöründeki gerilemeden sert bir şekilde etkilenerek konkordato ilan etmişti. Bu kapsamda Türkiye’deki varlıklarından da çıkan Astaldi geçen sene sonunda da İstanbul üçüncü köprüdeki yüzde 33 hissesini Türk ortağına satmak için anlaşmıştı. Öte yandan İtalyan şirketin Gebze-Orhangazi-İstanbul otoyolundaki hisselerini de elden çıkarmak istediği iddia edilmişti.

İtalyan şirketin otoyol hisselerini elinden çıkarma girişimiyle ilgili haberler geçtiğimiz yıl da basına yansımış ancak sonrasına herhangi bir gelişme yaşanmamıştı.

Otoyol Yatırım AŞ’de Nurol İnşaat ve Özaltın’ın yüzde 26.98 hissesi bulunurken, Astaldi’nin yüzde 18.86 ve Göçay’ın da yüzde 0.2 hissesi mevcut.

İnşaat konsorsiyumu Otoyol A.Ş., geçtiğimiz yılın Ocak ayının sonlarında, olası bir hisse satışından önce projeye değer vermek için uluslararası danışmanlar aramaya başladığını söyledi.

Hisse satışına danışmanlık yapacağı iddia edilen JP Morgan ise konuyla ilgili bir açıklama yapmaktan kaçındı.